Güncelleme Tarihi:
ADANA Büyükşehir Belediyesi’nin organize ettiği 2. Uluslararası Özel Atık Zirvesi’nde elektrikli ve elektronik atıklar (e-atık) ele alındı. E-atık'ların çöp olmadığı, geri dönüşümünün yaygınlaştırılmasıyla çevre kirliliğinin önlenebileceği, ekonomik kazanç sağlanabileceği ve insan sağlığına olumsuz etkilerinin azaltılabileceği mesajı verildi.
HiltonSA Otel'de, çevre eski bakanları ile akademisyenler, bürokratlar ve uzmanların da aralarında bulunduğu yaklaşık 500 davetlinin katıldığı zirvenin temasını 'Elektrikli ve Elektronik Atıklar' oluşturdu. ÇÜ Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Yüceer’in moderatörlüğünü yaptığı oturumda Adana Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Özel Atık Geri Dönüşüm Şube Müdürü Çağrı Ün, e-atık yönetim planlarının oluşturulması, hatta imar planlamalarında zorunlu hale getirilmesi gerektiğini belirtti.
TEKNOLOJİK ÜRÜNLERİN ÖLÜMCÜL ETKİLERİ
TÜBİTAK Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü Temsilcisi Volkan Pelitli ise Türkiye’de 4 bin 381 adet atık işleme merkezi bulunduğunu, bu yıl ülke genelinde 150 bin ton e-atık toplanmasının hedeflendiğini anlattı. Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) Temsilcisi Selen Tanner de e-atıkların insan sağlığına zararlı etkileri üzerinde durdu. Televizyon, monitör ve telekomünikasyon cihazlarının üretiminde 60 ayrı malzeme kullanıldığını kaydeden Selen Tanner, bunlar arasındaki civa, kadmiyum, kurşun, boryum ve fosforun insanlar başta olmak üzere tüm canlılar üzerinde 'ölümcül' etkileri bulunduğunu aktardı.
DÜNYANIN E-ATIK YÜKÜ 41.8 MİLYON TON
HP Bilgisayar Çevre Yöneticisi Hande Baloğlu, yazıcı kartuşu ve donanım atıklarının toplanması için yürüttükleri 'Gezegen Ortaklığı' programını anlattı. Hande Baloğlu, e-atık yönetiminde her ülkenin kendi gerçeklerine göre mevzuat ve uygulama düzenlemesinin yarar getireceğini kaydedip, çözüm planlamalarının adil ve rekabetçi zeminde yapılmasını istedi. Akademi Çevre Sorumlusu Ezgi Şahin, e-atıkların geri dönüşümünün ekonomik getirisini ele aldı. 2014 yılı verilerine göre dünyada 41.8 milyon ton, Türkiye’de 501 bin ton e-atık toplandığını duyuran Ezgi Şahin, doğru geri dönüşümle bu atıkların yüzde 40’ının çelik, yüzde 20’sinin plastik, yüzde 13’ünün bakır, yüzde 12’sinin pil ve yüzde 7’sinin alüminyum olarak ekonomiye kazandırıldığını belirtti.
ÇEVRE BAKANLARI ROTA ÇİZDİ
Zirvede Çevre Eski Bakanlarından İmren Aykut, Işılay Saygın ve Fevzi Aytekin de değerlendirmeler ve önerilerde bulundu. Moderatörlüğünü Çukurova Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kadir Aydın’ın yaptığı oturumda konuşan İmren Aykut, atık yönetiminde sınırlı kaynakların doğru ve verimli kullanılması için belediyelerin işbirliği içinde çalışmalar yürütmesi, büyük sanayi tesislerinin atık tesislerinden ortak yararlanması ve aktarma istasyonlarının yaygınlaştırılması gerektiğini ifade etti. Işılay Saygın ise e-atıkların geri dönüşümü için fon ayrılması, yeni yatırımların teşvik edilmesi, paydaşların ortak çalışması ve kayıt dışı faaliyetlerde denetimlerin sıklaştırılmasının şart olduğu görüşünü paylaştı. Fevzi Aytekin de yeni atık tesislerinin kurulması için uluslararası hibe fonlarından daha fazla yararlanılması için çalışma yapılmasını önerdi. Bir fabrikanın atığının diğer fabrika için hammadde olabildiğinin altını çizen Aytekin, atık borsalarının işlerliğinin de arttırılmasını tavsiye etti.
Konuşma yapan katılımcılara Büyükşehir Belediye Başkan Hüseyin Sözlü ile protokol üyeleri teşekkür plaketleri sundu.
ATIKLARDAN SANAT ESERİ
2. Uluslararası Özel Atık Zirvesi’nde sanat eserine dönüşen atıklardan oluşan sergi de büyük beğeni topladı. Seyhan Rotary Anadolu Lisesi 9’uncu sınıf öğrencilerinin 4 aylık çalışmayla hazırladığı 'Atık Sanatsal Çalışmalar Sergisi' katılımcıların ilgisini çekti. E-atıklardan heykel, cam ve bakır kablolardan tablo, tekstil atıklarından çeşitli objeler ve renkli karton atıklardan panolar ile oluşturulan sergiyi gezen Başkan Sözlü ve konuklar, öğrencileri kutladı.
ADANA,(DHA)
EŞ(20.4.2016 FOTOĞRAFLI)