Gıda takviyelerine etiket zorunluluğu

Güncelleme Tarihi:

Gıda takviyelerine etiket zorunluluğu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2015 12:10

- TÜSODER Gıda Komisyonu Başkanı Demir: - "(Türk Gıda Kodeksi Takviye Edici Gıdalar Tebliğinde değişiklik yapılmasına dair tebliğ) Tüketicilerimiz, büyük bölümü aldatıcı ilan ve reklamlarla pazarlanan ürünlerin etikette olması gereken zorunlu bilgilerin tamamını görmek için bir yıl daha bekleyecek"

Haberin Devamı

SAKARYA (AA) - Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Gıda Komisyonu Başkanı Can Demir, Türk Gıda Kodeksi Takviye Edici Gıdalar Tebliğinde değişiklik yapılmasına dair tebliğe ilişkin, "Tüketicilerimiz, büyük bölümü aldatıcı ilan ve reklamlarla pazarlanan ürünlerin etikette olması gereken zorunlu bilgilerin tamamını görmek için bir yıl daha bekleyecek" dedi.

Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, piyasada "her derde deva" şeklinde pazarlanan ve tüketicilerin yoğun şikayetine neden olan gıda takviyesi ürünlerin etiketlenmesini sağlayacak Türk Gıda Kodeksi Takviye Edici Gıdalar Tebliğinde değişiklik yapılmasına dair tebliğin 29 Ocak'ta Resmi Gazete'de yayımlandığını anımsattı.

Gıda işletmecisinin, bu değişiklikle tebliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce veya sonra ithal ettiği, ürettiği, işlettiği veya piyasaya arz ettiği takviye edici gıdaları 31 Aralık 2015 tarihine kadar tebliğ hükümlerine uygun hale getirmek zorunda olduğunu vurgulayan Demir, "Tüketicilerimiz, büyük bölümü aldatıcı ilan ve reklamlarla pazarlanan ürünlerin etikette olması gereken zorunlu bilgilerin tamamını görmek için bir yıl daha bekleyecek" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Demir, vitamin, mineral, protein, karbonhidrat, lif, yağ asidi ve amino asit gibi besin ögeleriyle fizyolojik etkileri bulunan bitki ve hayvan kökenli maddelerin, beslenmeyi desteklemek amacıyla yanıltıcı bilgilerle pazarlanmaya devam edeceğini savundu.

Yönetmelikte etiketlerde bulunması gereken zorunlulukların olduğuna işaret eden Demir, şu bilgileri verdi:

"Takviye edici gıdaların etiketi, sunumu ve reklamında bir hastalığı önleme, tedavi etme veya iyileştirme özelliğine sahip olduğunu bildiren veya böyle özelliklere atıfta bulunan ifadeler, besin ögelerinin yeterli ve dengeli beslenmeyle karşılanamayacağını belirten, ima eden veya vurgulayan ifadeler yer almaz. Beyan edilen ve üreticinin analizlerine dayanarak beyan ettiği sapma değerler, içerisinde olmak zorundadır. 4 yaşın altındaki bebek, küçük çocuk ve çocuklar için takviye edici gıda üretilemez, piyasaya arz edilemez. Örnekleri, yürürlükte olan özel tebliğe bakarak çoğaltmak mümkündür."

Haberin Devamı

Demir, halk sağlığına çok dikkat edilmediğini öne sürerek, tüketicilerin güvenliği açısından güncel mevzuatın insanların sağlıklı ve güvenilir gıda temin etmesine yönelik ve etkin olması gerektiğini vurguladı.

Söz konusu yönetmeliğin ertelenmesini tüketiciler olarak merak ettiklerini ifade eden Demir, "Bu tür ertelemeler, tüketicilerin sağlık ve ekonomik güvenliğini tehdit ettiği gibi kurallara uyarak, doğru ürünü satışa sunanlarla tüketicilerin buluşmasına dolaylı olarak engel olmakta, ayrıca haksız rekabete yol açmaktadır" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!