Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'da öngörülen para cezaları

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2014 14:42

- TÜSODER Hukuk Komisyonu Başkanı Emergen: - "Tüketici hakem heyetlerinin görevli ve yetkili oldukları parasal sınırlara ilişkin tebliğ, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. 2015 için üst sınır ilçelerde 2 bin 200 lira, illerde ise 3 bin 300 lira belirlendi"

Haberin Devamı

KASTAMONU (AA) - Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Hukuk Komisyonu Başkanı Murat Emergen, "Tüketici hakem heyetlerinin görevli ve yetkili oldukları parasal sınırlara ilişkin tebliğ, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. 2015 için üst sınır ilçelerde 2 bin 200 lira, illerde ise 3 bin 300 lira belirlendi" dedi.

Emergen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun gereğince para cezalarının her yıl yeniden değerleme oranında arttırıldığını söyledi.

Tüketici hakem heyetlerinin yargının yükünü hafiflettiğini ifade eden Emergen, şöyle konuştu:

"Bunun yanında satıcıyla ihtilaf yaşayan tüketicilere de önemli fayda sağlıyor ve sorunların çözümünde pratik, etkin ve hızlı sonuç veriyor. Tüketici hakem heyetlerinin görevli ve yetkili oldukları parasal sınırlara ilişkin tebliğ, bugünkü Resmi Gazete’de yayımlandı. 2015 için üst sınır ilçelerde 2 bin 200 lira, illerde ise 3 bin 300 lira belirlendi. Yeni düzenlemeye göre, Büyükşehir statüsünde bulunan illerdeki tüketici hakem heyetleri ve büyükşehir statüsünde olmayan illere bağlı ilçelerdeki tüketici hakem heyetleri için parasal sınır 2 bin 200 Türk Lirası ile 3 bin 300 Türk Lirası arası tespit edildi. 2 bin 200 liranın altındaki şikayetler ilçe hakem heyetlerinin yetki ve görev alanında olacaktır. Tüketiciler bu meblağlara kadar uyuşmazlıklar için mahkemelere başvurmamalıdır."

Haberin Devamı

- "Tüketicinin canını yakan da yanacak"

Emergen, kanuna aykırılığın tespiti halinde para cezalarının da 1 Ocak 2015’ten itibaren arttırılacağını dile getirdi.

En düşük para cezasının 220 lira, en yüksek cezanın da 5 milyon 505 bin 500 liraya yükseltildiğine işaret eden Emergen, "Yani tüketicinin canını yakan da yanacak ancak cezalar tüketicilerden gelen her şikayet sayısıyla çarpılarak yansıtılacaktır. Bu nedenle mağduriyet yaşayan tüketicilerin hakem heyetlerine başvurmalarının yanında haksızlığı yapan satıcı hakkında Gümrük ve Ticaret Bakanlığına da şikayette bulunması halinde yaptırım uygulanabilecek ve hak ihlalleri cezasız kalmayacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Emergen, tüketicilerin talebi halinde bankaları aidatsız kredi kartı sunma zorunluluğu bulunduğuna dikkati çekti.

Bakanlığın öngördüğü tamamlama sigortasını yaptırmayan veya istenen teminatı sağlamayarak ön ödemeli konut ve devre mülk satan firmalara 550 bin ile 5 milyon 505 bin lira arasında ceza uygulanabileceğini vurgulayan Emergen, şöyle devam etti:

"Tüketici hakem heyetleri, son yıllarda bankaların almış oldukları kredi kartı aidatı, dosya masrafı ve hesap işletim ücreti gibi şikayetler yüzünden iş yapamaz hale geldi. Cezaların uygulanması halinde bankalar haksız ücretlendirmeyi sürdüremeyecek. Tüketicilerin bankalarla ilgili sorunlarını Gümrük Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğüne de bildirmeleri büyük önem arz ediyor. Daha önce aralarında anlaşarak tüketiciye karşı ortak tavır ve faiz belirledikleri için 12 büyük bankaya 1 milyar 117 milyon lira ceza uygulandı. Buna rağmen şikayetler üzerine geçtiğimiz yıl 4 bankaya müfettiş gönderilerek incelemeler sonunda mevzuata aykırı uygulama yapanlara para cezası kesildi."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!