Didim UNESCO listesine girmek istiyor

Güncelleme Tarihi:

Didim UNESCO listesine girmek istiyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2015 16:55

- Milet Ören Yeri, İlyas Bey Külliyesi ve Apollon Tapınağı'nı bünyesinde bulunduran Didim, UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi’ne girmek için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvurdu

Haberin Devamı

AYDIN (AA) - Ege'nin tarihi ve turistik merkezlerinden Didim, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girmek için Kültür ve Turizm Bakanlığı nezdinde girişim başlattı.

Didim Ticaret Odası tarafından ilçede bulunan Milet Ören Yeri, İlyas Bey Külliyesi ve Apollon Tapınağı için başlatılan girişimle ilgili inceleme gezisi düzenlendi.

Gezide açıklamalarda bulunan Didim Ticaret Odası Başkanı Şaban Üstündağ, Milet, Apollon Tapınağı ve İlyas Bey Külliyesi'ni bünyesinde barındıran Didyma Ören Yeri için Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne Dünya Mirası Listesi'ni başvurulması için talep yazısı ilettiklerini söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün incelemesinden sonra UNESCO tarafından 2 ön inceleme çalışmasının yapılacağı ifade eden Üstündağ, ilçe olarak hak ettikleri listeye bir an önce girmek istediklerini dile getirdi.

Haberin Devamı

Didim Ticaret Odası Meclis Üyesi ve Strateji Geliştirme Komisyonu Başkanı Hikmet Atilla ise dünya genelinde dünya miras listesine kayıtlı bin 7 kültürel ve doğal varlığın bulunduğunu, Türkiye’nin de 13 alanla listede yer aldığını, 52 alanı için adaylık sürecinin devam ettiğini ifade etti.

- Dünyanın en görkemli tapınağı Apollon

Antik coğrafyacı Strabon’un Didim’deki Apollon Tapınağı’nı dünyanın en büyük ve en görkemli tapınağı kabul ettiğini dile getiren Hikmet Atilla, "Antik dünyanın en önemli kehanet merkezlerinden biri olarak ünlenen tapınak, dört yanından basamaklarla çıkılan bir platform üzerinde çift sıra oturtulmuş, 124 sütunla çevrelenmiştir. İnşası M.S. 2.yüzyıl ortalarına dek süren görkemli tapınak, tam olarak bitirilememiştir” dedi.

Didim’in 20 kilometre uzaktaki Milet’e heykellerle dolu kutsal yolla bağlı olduğuna dikkati çeken Atilla, antik çağın yedi bilgesinden biri olan Tales, dünyanın ilk haritasını yapan Anaksimandros, filozof ve tarihçi Hekaitos, şehir plancısı ve mimar Hyppodamos’un Milet’te yaşadığını kaydetti.

Atilla, Anadolu beylikleri dönemine ait olan İlyas Bey Camii ve yanındaki medrese ile hamam yapılarının ise Milet arkeolojik alanı içinde yer alan benzersiz bir külliye olduğunu sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!