Güncelleme Tarihi:
Çanakkale’nin Ayvacık İlçesi sahilleri, özellikle Yunanistan’ın Midilli Adası’nın yakın olması nedeniyle, Avrupa hayaliyle umut yolculuğuna çıkan kaçakların en çok tercih ettiği göç yollarından biri. İstatistiklere göre, Çanakkale’de 2015 yılının ilk 6 aylık bölümünde yasa dışı yollardan Midilli Adası’na geçmek isteyen 10 bin kaçak yakalandı. Bunlardan 5 bininin Suriyeli olduğu öğrenildi. Geçici koruma kapsamındaki Suriyeliler, parmak izleri alınıp, sorguları yapıldıktan sonra salıverildi. Farklı uyruklardaki 5 bin kişi ise yasal işlemleri tamamlanıp sınır dışı edilinceye kadar Ayvacık İlçesi’ndeki 84 kişi kapasiteli Geri Gönderme Merkezi’nde barındırıldı.
Bu yılın ilk 6 ayında yakalanan kaçakların sayısının son 5 yılda yakalananların sayısına ulaşması, beraberinde bir takım sorunları da getirdi. Ayvacık İlçesinde 2008 yılında küçük bir merkez olarak hizmet vermeye başlayan Yabancıları Geri Gönderme Merkezi, 2012 yılında ilave bina ile 84 kişi kapasiteye ulaştı. Ancak, yakalanan kaçakların sayısındaki ciddi artış nedeniyle bu merkez yetersiz hale geldi. Şu an 84 kişi kapasiteli olmasına rağmen Ayvacık’taki Yabancıları Geri Gönderme Merkezi’nde 420 kaçak barınıyor. Ancak fiziki koşulların yetersizliği nedeniyle umut yolculuğunda büyük bir insanlık dramı yaşayan kaçakler, burada da ayrı bir insanlık dramı yaşıyor. Üç öğün yemeğin verildiği merkezde kaçaklar, bahçede, sıcağın altında uzun kuyruklar oluşturuyor. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, yakalandıktan sonra yasal işlemlerin ve sınır dışı edilmeleri için minimum 20 gün, maksimum ise 6 ay tutulan kaçakların bu süre içerisinde daha insanı şartlara sahip olması için ilçeye Avrupa standartlarında yeni bir Geri Gönderme Merkezi yaptırmaya başladı.
Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, 84 kişi kapasiteli mevcut Yabancıları Geri Gönderme Merkezi’nin, yakalanan kaçak sayısındaki ciddi artışlar nedeniyle yetersiz kalmaya başladığına dikketi çekip, "Bu merkeze bazen sayıları 400’ü bulan kaçak geliyor. Bu rakamın yüksekliğinden ve imkansızlıklar dolayısıyla da bir takım insani olmayan, konfordan yoksun, olumsuz ağırlamalar yaşanıyor. İçişleri Bakanlığı’na bağlı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün Ayvacık bölgesinde kaçak göçmenlerle ilgili olarak çok önemli güzel büyük bir projesi var. Burada bir Geri Gönderme Merkezi inşaatı devam ediyor. 400 kişiyi burada barındırıp, işlemlerini tamamladıktan sonra geri göndermelerini sağlayacak önemli bir merkez olacak. Kapasite arttırımı ile bu sayı 600’a çıkartılabilecek. Yapı standardı itibariyle de son derece modern, 4 yıldızlı otel kalitesinde bir merkez olacak" dedi.
"SPOR ALANLARI DA OLACAK"
AK Partili Ayvacık Belediye Başkanı Ünal Şahin ise, ilçenin sahillerinin genişliğinden ve Yunanistan’ın Midilli Adası’nın İlçeye 10 mil mesafede olması nedeniyle uzun yıllardır bu göç yolunun kullanıldığını söyledi. Halkında artık bu duruma alıştığını, ancak kaçakların turizm bölgelerinde, sahillerde çok fazla dolaşması nedeniyle özellikle yabancı turistlerin bu durumdan rahatsız olduğunu belirtti. Şahin, son dönemde Ayvacık sahillerini daha çok kullanan kaçakların yakalanlarından sınır dışı edilinceye kadar geçen süre zarfında barınma sorunlarını karşılamak amacıyla 2004 yılından bu yana çözüm için bir takım çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Belediyeye ait olan 12 bin 300 metrekarelik alanı imar planlarına işlenip Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’ne tahsis ettiklerini belirten Başkan Ünal Şahin, "Göç İdaresi Genel Müdürlüğü de buraya 6 bin 500 metrekare kapalı alana sahip, 4 yıldızlı otel niteliğinde ve 400 kişilik geri gönderme merkezi yapmaya başladı. Biz de yerel idare olarak, bu merkezin etrafına mini futbol, basketbol ve voleybol sahası yaprak katkı sunacağız" dedi.
Gelecek yıl Eylül ayına kadar tamamlanması planlanan Geni Gönderme Merkezi, 2 bloktan oluşacak. Bir blok zemin artı 3 kat, diğer blok zemin artı 2 kattan oluşacak. 6 milyon 711 bin TL’ye mal olacak Geni Gönderme Merkezi’nde 400 kişi barınabilecek. 4 yıldızlı otel konseptine sahip merkezde, kaçaklar için her şey düşünülmüş durumda. Şuan ki merkezde koğuşlarda kalan kaçaklar, yenisi tamamlandığında konforlu odalarda barınacak. 2 kişi ile 10 kişinin kalabileceği aile odaları olacak. Basketbol ve voleybol sahaları, çocuk oyun alanları, bahçe gibi sosyal alanlar ile ibadethaneler yer alacak.