Yeni asgari geçim indirimi tutarı ne oldu? 2016 AGÄ° ücreti ne kadar?

Güncelleme Tarihi:

Yeni asgari geçim indirimi tutarı ne oldu 2016 AGİ ücreti ne kadar
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 08, 2016 16:28

Asgari ücret zammı ile birlikte asgari geçim indirimi tutarı da değişti. 2016 AGİ ücreti ne kadar oldu? Asgari ücret ve asgari geçim indirimi ile ilgili bütün detaylar haberimizde.

Haberin Devamı

Seçim vaatleri arasında yer alan asgari ücret zammı uzun zamandır gündemde olan bir konuydu. Asgari Ücret Tespit Komisyonu' u tarafından incelenen asgari ücret konusu ile son açıklama Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu tarafından yapılmıştı. Asgari ücret bin 300 lira olarak belirlenmiş ve  yeni asgari ücretin 1 Ocak 2016'dan itibaren geçerli olacağı ifade edilmişti. 31 Aralık 2015 yılında Resmi Gazete' de yayınlanarak asgari ücret zammı haberi kesinleşmiş oldu.

T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan hesaplamalarda durum şu şekilde yansıdı;

Â

Yeni asgari geçim indirimi tutarı ne oldu 2016 AGİ ücreti ne kadar

Haberin Devamı

Asgari ücret işveren maliyeti ne kadar?

Yeni asgari geçim indirimi tutarı ne oldu 2016 AGİ ücreti ne kadar

 ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ NEDİR?

Yıllık asgari ücretin belirlenmesinden sonra ortaya çıkan asgari geçim indirimi, çalışanların medeni haline göre çeşitlilik gösteriyor. AGİ, ücretli çalışanların asgari geçimini sağlayacak kısmının toplam gelirinden düşülerek vergi dışı bırakılması durumu olarak hesaplanıyor.  Bu tutar işveren tarafından ödeniyor.

AGÄ°' DE SON DURUM

AGİ, 2008 yılından beri asgari ücret rakamının içerisinde, yer alıyor. 1 Ocak 2016' tan itibaren geçerli olan bin 300 liralık net ücretin içerisinde bekar veya eşi çalışan çocuksuz işçi için 123.53 lira tutarındaki AGİ'de yer almış oldu. Ancak, eşin çalışıp çalışmaması ve çocuk sayısına göre bin 300 liraya ilaveten 86.46 liraya kadar çıkan ilave AGİ’ nin ise ayrıca ödenmesi gerekecek. Son durumda ise asgari ücretle çalışmayanların bir kısmı bu farkı alamıyor.

Yeni asgari geçim indirimi tutarı ne oldu 2016 AGİ ücreti ne kadar

AGÄ°'DE AÄ°LE DURUMU

Tebliğe edilen bilgiye göre, AGİ için işverenler, tüm ücretlilerden medeni durumları, çocuk sayıları ve eşinin iş, gelir durumu hakkında Aile Durumu Bildirimi formunu doldurup işverenine iletmesi gerekiyor.  Evlenme, boşanma, ölüm ve doğum nedeniyle durumlarında değişiklik olursa da işçilerin bu durumları işverenine en geç bir ay içinde bildirmesi gerekiyor. Boşanmış olan ailelerde iki taraf aynı anda çocuk sayısına göre uygulanan AGİ’ den yararlanamıyor. Çocuklar kimin üzerinden sosyal güvenlik hizmeti alıyorsa, AGİ’ den de o kişi faydalanabiliyor.

Haberin Devamı

Net asgari ücret olarak 1300 TL alacak olan çalışanlar için AGİ hesaplamaları ise şu şekilde; evli olup eşi çalışmayan çalışanlar asgari geçim indirimi dahil net asgari ücretleri 1325 TL olacak. Evli ve bir çocuk sahibi çalışanlar asgari geçim indirimi dahil 1344 TL alacak. Evli ve iki çocuklu çalışanlar 1362 TL, evli ve üç çocuklu çalışanlar ise 1387 TL şeklinde ödeme alacak.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!