Kenevirde doğrular

‘Tıbbi kenevir trenini kaçırmayalım’ (19 ocak) başlıklı yazımızın sıkıntı yarattığını gördük. Cumhurbaşkanlığı’na bağlı uzmanlarla konuştuk. Bu konuda ciddi çalışmaların yürütüldüğünü, dünyadaki uyuşturucu lobisinin kenevir ekimini saptırdığını, hatta Dünya Sağlık Örgütü’nün bu konuda yanıltıldığını anlattılar. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı, Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu üyesi Prof. Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu’nun ekibinde yer alan Kimya Doktoru Eda Bıyık, “Dünya Sağlık Örgütü’nün BM’den geçirmeye çalıştığı uyuşturucuyu teşvik eden anlayışı 27 ülkeye liderlik yaparak engelledik. Aksi halde dünya kenevir tarlası haline getirilecekti. Tıbbi kenevirin riskli yönleri ve keten bitkisinin faydalarını içeren konularda Türkiye’nin tutumu konusunda sizi bilgilendireceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Anladık ki konu lifli bitkilerde kenevir mi, keten mi sorusunda düğümleniyor. Önce kenevirin sıkıntılarından söz edelim.

Dr. Eda Bıyık aşağıdaki sorunlara dikkat çekiyor::

“Tıbbi kenevir içeriğinde bulunan kannabinoidler arasında bulunan THC ve CBD’nin ekstraksiyon sırasında birbirinden ayrılamadığı, ayrılabilmesinin maliyeti çok yüksek tekniklerle olabileceği, bunun da çok zor olduğu, CBD’nin biyoyararlanımı hakkında daha fazla araştırma yapılması gerektiği, CBD’nin asidik ortamda geri dönüşümsüz olarak THC’ye dönüştüğünün Japonlar tarafından ve Amerika’da yapılan araştırmada ispat edilmiş olması, Amerika’da FDA’nın kenevir bitkisini bitki olarak onaylamadığı, toplumlarda kenevir tüketiminin artmasının toplumsal davranışları olumsuz yönde değiştirdiği, ABD’de yapılan bir çalışmada trafik kazalarının artmasının esrar kullanımları kaynaklı olduğu, Avrupa ve ABD’de kenevirin eğlence amaçlı kullanımlarının yaygınlaştığı ve bu nedenle pasif içiciliğin arttığı, böylece yine kenevir kullanımlarının arttığı, kenevirin yetiştirilmesindeki yasal mevzuatın esnetilmesi ile evde yetiştirme yöntemlerinin de artacağı, böylece genç nüfusun kenevire ulaşabilmesinin kolaylaşacağı, AB’deki en genç nüfus sayısına sahip ilk 5 ülke içerisinde olmamız sebebiyle ergenler ve genç nüfusun sağlığının göz önünde bulundurulması gerektiği, geçmişte alkol ve sigara düzenlemelerinde yapılan kullanıma yönelik esnetmeler sonucu günümüzde yaşadığımız sorunların iyi irdelenmesi gerektiği...”

Haberin Devamı

RİSKLİ BİTKİ...

1- Kenevir bitkisinin sadece dişisinin değil, erkeğinin de narkotik kullanımı bulunmaktadır ve terör örgütlerinin finans kaynağı durumunda olması sebebiyle riskli bir bitkidir. Bu nedenle, ekim ve yetiştiriciliği için ilave güvenlik, kontrol ve denetleme tedbirlerinin alınması gerekir.

2- Kenevirin üretimi için ülkemizde sanayi hacminde üretimin gerçekleştirilebileceği miktarda tohum bulunmaması sebebiyle, ekimlerin güvenlik tedbirleri kapsamında kontrolünün sağlanmasında zorluklar söz konusudur.

3- İthal kenevir tohumlarının tarım arazilerine ekilmesi durumunda, exudate etkisinden dolayı toprağın mikrobiyal ve kimyasal florasını negatif yönde etkileyerek zarar vermektedir.

Haberin Devamı

4- THC miktarı düşük kenevir tohumları ekilse dahi iklim koşullarının değişmesi ile THC miktarı değişebilmektedir, bu sebeple THC miktarının kontrol altında tutulması zordur.

Yarın: Keten bitkisi ve özellikleri nedir?

GÜNÜN SÖZÜ

BİLİYOR musun, her şeyden haberim var ama bazı şeyleri bilmek istemiyorum.”  Tolstoy

Kenevirde doğrular

MESAJ PANOSU

ABDİ İPEKÇİ ANILIYOR

TGC Yönetim Kurulu bugün saat 11.00’de Zincirlikuyu’daki mezarı başında anılacak olan Abdi İpekçi için bir anma mesajı yayınladı. 1979’da Nişantaşı’ndaki evinin önünde Mehmet Ali Ağca tarafından öldürülen İpekçi için “Aradan geçen 43 yılda Abdi İpekçi arkasındaki güçler ortaya çıkarılamamıştır. Gazeteci cinayetleri, gazetecilere yönelik saldırılar demokrasi ve siyaset ayıbıdır” açıklaması yapıldı.

Haberin Devamı

BİZ DE İSTERİZ

YILLAR öncesi Japonyada bir mahallede bütün evlere devlet desteğiyle güneş enerjisi kuruluyor, elde edilen fazla enerjiyi de devlet para ile satın alıyor, keşke bizlerde de öyle düşünen idareciler olsa.  Ali Rıza-Saime YALGIN

AVUSTRALYA’DA HİLKAT ÖZGÜN’E ÖDÜL

YALÇIN Bey, yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızdan iyi haberler geliyor. Avustralya’da her yıl topluma en fazla hizmette bulunmuş kişilere verilen ‘Order of Australia Nişanı’na bu yıl Melbourne’dan Hilkat Özgün layık görüldü. Hilkat Özgün daha önce de ‘Bilim kadını’ seçilmişti.

Victoria’daki Türk toplumuna hizmetleri yüzünden The Medal of the Order of Australia’ya (OAM) layık görülen Özgün, başarısını ailesine, Atatürk’e ve köy enstitüsünde öğretmen olan babasının kendisine verdiği derslere borçlu olduğunu söyledi. Bu ödül ilk defa bir Türk vatandaşına ve bir Türk kadınına veriliyor.

Gururlandık, umutlandık.

Nejat TEKİNER

Haberin Devamı

HASTA OLMAYIN

AİLE hekimine ilaç yazdırdınız mı, reçete parası, eczaneden ilacı alırken ilaç katkı payı, maaşınızdan kesilen ekstra bedel ile astarı yüzünden pahalı hale geliyor! İlacı kendi paranızla alsanız daha iyi.

Caydırarak, resmen hasta olmayın mı denmek isteniyor?  Metin ALTAY

 

Yazarın Tüm Yazıları