Kamudaki ihmallerden dolayı ölümle sonuçlanan ilk dava sonuçlandı... Çorlu tren kazası kararı herkesten övgü aldı

SİZE bir örnek kararın 6 yıllık serüvenini elimizdeki notlara dayanarak anlatmak istiyoruz. Çünkü bu dava, kamuda emsal teşkil eden bir karar oldu.

Haberin Devamı

Edirne’nin Uzunköprü ilçesinden İstanbul Halkalı’ya gitmek için hareket eden, 362 yolcu ve 6 personelin bulunduğu tren, 8 Temmuz 2018’de Tekirdağ’ın Çorlu ilçesi Sarılar Mahallesi yakınlarında 17.15’te raydan çıkarak devrildi. Kazada 7’si çocuk 25 kişi yaşamını yitirdi, 328 kişi yaralandı.

Pamukova’daki tren kazasından sonra bu kaza Türkiye’de büyük yankı uyandırdı. Aileler Ulaştırma Bakanlığı ve TCDD’nin yöneticilerine büyük tepki gösterdi.

Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı’nca kazanın meydana gelmesinde kusurlu bulunan TCDD 1’inci Bölge Müdürlüğü Halkalı 14’üncü Demiryolu Bakım Müdürlüğü’nde müdür olarak görev yapan Turgut Kurt, Çerkezköy Yol Bakım Şefliği’nde çalışan Yol Bakım ve Onarım Şefi Özkan Polat, Yol Bakım Şefliği’nde Hat Bakım ve Onarım Memuru Celaleddin Çabuk ile TCDD bünyesinde çalışan ve mayıs ayındaki yıllık umumi muayene raporunda imzası bulunan Köprüler Şefi Çetin Yıldırım hakkında ‘taksirli ölüme ve yaralanmaya neden olmak’ suçundan 2’şer yıldan 15’er yıla kadar hapis istemiyle Çorlu 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.

Haberin Devamı

Kazadan hemen sonra dönemin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, çoğu Uzunköprülü olan hayatını kaybedenlerin ailelerini Uzunköprü CHP İlçe Başkanı Özlem Becan’ın hazırladığı program ile ziyaret etti.

Dün sonuçlanan dava 6 yıl sürdü, 20 duruşma yapıldı.

İlk başlarda sahipsiz gibi gözüken kazazedeler ve aileler adalet nöbeti tuttular.

Kalabalık bir avukat grubu, basın ve siyasiler kazaya sahip çıkmaya başladı.

Aileler her duruşma öncesi davanın yapıldığı salona yürüdüler. Ailelere, gazetecilere ve avukatlara davalar açıldı.

13 SANIKTAN 4’Ü TUTUKLANDI

Çorlu 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde 25 kişinin öldüğü tren kazası soruşturmasında 19 duruşmada sanık olarak 13 kişi yargılandı.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in davanın 19’uncu duruşmasına katılması büyük yankı uyandırdı. Dün de 20’nci duruşma için Özgür Özel, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Candan Yüceer, Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt ve aileler birlikte duruşma salonuna yürüdü.

Haberin Devamı

İstanbul ve Trakya’dan çok sayıda belediye başkanı ve partililer dava için hazır bulundu. Ankara’dan gelen milletvekillerinin sayısı 20’den fazlaydı.

Yürüyüş sırasında “Cezasızlık politikaları bitecek”, “Eksik yargılama istemiyoruz”, “Hukuk yerini bulmalı”, “Adalet rayların altında kalmasın” sloganları atıldı. Duruşma daha öncekilerin aksine daha sakin bir ortamda başladı. Yoklama yapıldı. Hâkim ara karar değil de karar vereceğini açıklayınca heyecan yükseldi.

Sanıklara son sözleri soruldu, tümü “Suçsuzum beraatimi istiyorum” dedi.

Mahkeme heyeti, 4 sanığa ‘bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma’ suçundan, 5 sanığa ‘taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma’ suçundan hapis cezası verdi. 4 sanık beraat etti.

Haberin Devamı

Dönemin TCDD 1. Bölge Demiryolu Bölge Bakım Müdürü Mümin Karasu 17 yıl 6 ay, TCDD 1. Bölge Müdürlüğü’nde görev yapan Demiryolu Bakım Müdürü Turgut Kurt 16 yıl 3 ay, Yol Bakım ve Onarım Şefi Özkan Polat 13 yıl 9 ay ve TCDD Bölge Müdürü Nihat Aslan 15 yıl hapis cezasına çarptırılıp haklarında tutuklama kararı verildi.

Aileler, avukatlar sessizce salonu boşaltıp dışarıda kameraların karşısına geçtiler.

Aileler üst düzey yargılanma için mücadele edeceklerini, davanın peşini bırakmayacaklarını söylediler.

Aileler çok acı çektiklerini vurgularken, avukatları Can Atalay’ın nerede olduğunu sordular.

Duruşmayı Sezgin Tanrıkulu ve Melda Onur ile birlikte izleyen Ahmet Şık verdiği karardan dolayı mahkemeyi kutladı.

Haberin Devamı

Bir avukat; “Bu dava emsal bir davadır. 301 kişinin hayatını kaybettiği Soma davasında hiçbir kamu görevlisi ceza almamıştır” dedi.

BU DAVA BURADA BİTMEZ

Faciada oğlu Oğuz Arda Sel ile eski eşi Hakan Sel’i yitiren Mısra Öz de şunları söyledi: “Adalet adına umarım Türkiye’de emsal teşkil eder bugün verilen bu karar. 6 yıldır hep birlikte veriyoruz bu mücadeleyi. Siz basın emekçileriyle, yanımızda olan politikacılarla, siyasetçilerle, gönüllü avukatlarla; halktan, yurttaştan insanlarla, herkesle bir arada olup çok büyük bir mücadele verdik. Biz bu yollarda 10 kişi yürüdüğümüzü de biliyoruz. Bugün sokakları doldurup, taşırıp yürüdüğümüze de şahit olduk ama önemli olan adaletin sağlanmasıydı. Çünkü Türkiye bir hukuk devleti ve biz, Türkiye’de artık cezasızlık politikasının bittiğine, bundan sonra suç işleyenlerin, sorumluluğu olan herkesin cezalandırılarak birtakım katliamların önüne geçilmesini istiyoruz. Toplumsal cinayetler politiktir. Biz ne yazık ki 6 yıldır çok büyük emekler verdik, bu mücadeleye ama burada bitmiyor. Yüreğimize su serpildi. Bu dava burada bitmez.”

Haberin Devamı

ÇOCUKLARIMIZ RAHAT UYUSUN

Tekirdağ Baro Başkanı Egemen Gürcün, “Bugün bu mücadeleyi asla vazgeçmeden sürdüren ve pek eşi benzeri olmayan ailelerin bir arada duruşunu kutluyorum” dedi.

Faciada kızı Bihter Bilgin ile yeğenlerini kaybeden Zeliha Bilgin, “Bugün Çorlu tren katliamı davası bitmedi. Derin bir nefes aldı. Bu akşam çocuklarımız rahat yatsın, rahat uyusun hepsi. Bugün içimize serpilen bu suda emeği olan herkese sonsuz teşekkürler ediyorum. Birlikten mücadele doğdu, hepimize kutlu olsun” diye konuştu.

ÖZEL’E AİLELERDEN ALKIŞ!

CHP Genel Başkanı Özgür Özel: “Çorlu hepimize umut olmuştur. Mahkeme heyeti tarihe kendileri adına bir utanç değil, aslında hukuk için küçük ama Türkiye’deki mücadelelerin tümü için büyük bir adıma katkı sağladılar. Ben olası kast, taksir, bilinçli taksir tartışmalarını kıymetli hukukçulara bırakıyorum. Ama bildiğimiz bir şey var; sadece bölge müdürlükleri nezdindeki cezalandırmalar ilk adımdır ama yeterli değildir.”

Avukatlar ve aileler daha sonra hangi yöntemlerle davanın takipçisi olacakları konusunda bir araya gelip değerlendirme toplantısı yaptılar.

GÜNÜN SÖZÜ

“Hayatta en acıklı şey, bir insanın problemin kendinden kaynaklandığını görememesidir.” Carl Gustav Jung

MESAJ PANOSU

- İTALYA’nın Milano kentinde, şehir sakinlerinin ‘huzur hakkı’ için gece yarısından sonra dondurma ve pizza gibi atıştırmalıkların satışının yasaklanması planlanıyor. Yerel yönetim tarafından hazırlanan tasarı onaylanması halinde gelecek ay uygulamaya konacak.

- TÜRKİYE’de son 20 yılda evlenenlerin sayısı yüzde 8 azaldı, boşananların sayısı yüzde 89 arttı. Ülkede 2004 yılında 615 bin 557 olan evlenen çift sayısı 2023’te 565 bin 435’e geriledi; 91 bin 22 olan boşanma sayısı da 171 bin 881’e yükseldi. 2023 verisinde boşanmalar kadınlarda en çok 30-34, erkeklerde 35-39 yaş grubunda görüldü.

- MUĞLA İztuzu Sahili’nde, nesli tükenme tehdidi altındaki Caretta Caretta’lar ilk yuvalarını yaptı. Yumurtlamak ve yaz aylarını bölgede geçirmek üzere İztuzu’ya gelen kaplumbağaların 500 ila 700 arasında yuva yapması ve bu yuvalardan 30 ila 35 bin kaplumbağa yavrusunun denize ulaşması bekleniyor.

Yazarın Tüm Yazıları