İşte o 4 madde

ANAYASA’nın ilk 4 maddesi tartışılmamalı. Bazı kesimler, anti-laik olanlar, Anayasa’nın ilk 4 maddesinin değiştirilmesi için tartışma açtılar. Anayasa’nın ilk 4 maddesi değiştirilemez. Hep birlikte buna karşı çıkmalıyız.

Haberin Devamı

Anayasa’nın ilk 4 maddesi;

Devletin şekli:

Madde 1- Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.

II- Cumhuriyetin nitelikleri.

Madde 2- Türkiye Cumhuriyeti toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir.

III. Devletin bütünlüğü, resmi dili, bayrağı milli marşı ve başkenti.

Madde 3- Türkiye devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir.

Bayrağı, şekli kanununda belirtilen beyaz ay yıldızla al bayraktır.

Milli Marşı ‘İstiklal Marşı’dır.

MADDE 4- Anayasa’nın 1’nci maddesindeki devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile 2’nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3’üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.

Haberin Devamı

TUTARSIZLIK VE AHMAKÇA

HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu’nun Anayasa’nın 4. Madde’sini kaldırmak istediğini ‘ahmağa anlatır gibi’ tekrar açıklaması üzerine tartışmalar başladı. Aslında ben de ahmağa anlatır gibi anlatayım. Anayasa’nın “Değişmesi teklif dahi edilemez” dediği bir maddenin değişip değişmeyeceğini tartışmak bir başka ahmaklık.

Zaten anayasa yapıcılar bu maddeyi, ileride ahmağın biri çıkıp da bunu değiştirmeye kalkmasın diye koymuş.

Ahmet Kaya’nın bir parçasında dediği gibi:

Nerden baksan tutarsızlık,

Nerden baksan ahmakça. Ersoy ÖNGÜN

GÜNÜN SÖZÜ

“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa’nın ilk 4 maddesi ile ilgili olarak ‘Bizim açımızdan herhangi bir
tartışma yoktur. Özellikle Cumhur İttifakı’nın böyle bir sıkıntısı yoktur’ dedi. Bu beyandan dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı tebrik ediyorum.” Tevfik DİKER

BİLGİNİZE

MUSTAFA Kemal’in 27 Aralık 1919 tarihinde Ankara’ya gelişinde şehirde vali vekili olarak görev yapan Yahya Galip, Ankara’da 200 İngiliz askerinin bulunduğunu ve başlarında Yüzbaşı Vitol’un olduğunu 26 Ağustos 1935 tarihli Akşam Gazetesi’nin 11’inci sayfasında belirtmiş. Yahya Galip bu bilgiyi Mustafa Kemal hayattayken vermiş. Yahya Galip, Mustafa Kemal tarafından sevilen ve güvenilen bir kişiymiş. Yahya Galip, Milli Mücadele’ye ve Mustafa Kemal’e çok bağlıymış. Çerkez Ethem, Yahya Galip’i Divan-ı Harbe sevk etmek istemiş, ancak Mustafa Kemal buna müsaade etmemiş.       Özden MENGİ

Haberin Devamı

BİLİYOR MUSUNUZ?

- CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu’nun, yeni eğitim döneminin başlamasına karşın, Cumhuriyet Üniversitesi’nde rektör atamasın gerçekleştirilememiş olmasına tepki göstererek “Rektör belirsizliği ortadan kaldırılmalıdır” dediğini...

MESAJ PANOSU

- ARTVİN’de Çimenli ve Ardıçlı köyü meralarında yapılması planlanan madencilik faaliyetlerine köyde yaşayanlar karşı. Köy sakinleri madencilik faaliyetinin geçim kaynakları olan hayvancılığa zarar vereceğini belirtiyor. Artvin’in Murgul ilçesi Kabarca Vadisi boyunca yapılması planlanan madencilik faaliyetine bölge sakinleri karşı çıkıyor.

 

İASOS CENNET KALSIN

- ŞAHIS şirketi tarafından İasos’ta yapılmak istenen Ayyıldız Maden Yükleme Boşaltma Limanı projesinin önü açıldı. İasos’taki yükleme limanı için denizde kazı başladı. 22 Eylül Pazar 12.00 Milas’a bağlı Kıyıkışlacık’ta ‘İasos Cennet Kalsın, Maden Limanına Hayır, İASOS İçin Adalet’ eylemiyle toplanıyoruz. Bize destek olunuz.  

Haberin Devamı

- KAZDAĞI Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği olarak anayasal hakkımıza dayanarak yaptığımız basın açıklaması nedeniyle yargılandığımız davanın ilk duruşması dün Bayramiç’te yapıldı. Ne yazık ki hâlâ beraat kararı verilmedi.

- YEM fiyatları koşuyor. Süt fiyatı baskılanıyor. Süt inekleri için tehlike çanları çalışıyor. Bir sakız 35 lira, bir litre süt 12 lira, bu adalet mi? Hayvancılıkta süreç doğru yönetilemiyor. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi GÜRER

Yazarın Tüm Yazıları