‘Altın Ölüm’

Artık İbrahim Gündüz gibi araştırmacı ve ödünsüz gazetecilere rastlanılmıyor.

Haberin Devamı

Şimdi malum nedenlerden dolayı herhangi bir kurumda çalışmıyor ama gazeteciliğe hâlâ devam ediyor. İbrahim, aktif olarak çalıştığı dönemde bir haber yaparken her zaman etik ilkelere bağlı ve objektif bakışıyla son derece titiz bir şekilde çalışırdı. Mutlaka taraflara eşit ölçüde söz vererek ve belgelere dayanarak haberini sunardı. İbrahim’in geçenlerde bir kitabı Galeati Yayınları’ndan çıktı. Adı, ‘Altın Ölüm’.

‘Altın Ölüm’ kitabı gerçekten çok önemli. Çok önemli çünkü her şeyden önce İbrahim, bu kitabı da bulup ortaya çıkardığı haberleri gibi kılı kırk yarmış da hazırlamış. Yarınlara kalacak olan çok önemli bir belge niteliğinde bu kitap.

Çok önemli çünkü bu ülkenin yeraltı kaynaklarının nasıl ticari meta haline getirildiğini kanıtlarıyla, belgeleriyle ve tarafların açıklamalarıyla öylesine gözler önüne seriyor ki, bu ülkede neler döndüğüne insanın inanası gelmiyor. Kitapta ‘altın’ arayışında doğanın nasıl talan edildiği, doğanın nasıl tüketildiği çok net bir şekilde anlatılıyor. Başka ülkelerde olsa bu kitap yayınlandığında ortalık ayağa kalkar, günlerce konuşulur, tartışılırdı.

Haberin Devamı

Bursa’da Kirazlıyayla, Uşak’ta Murat Dağı, Kazdağları, Cerattepe, Kurşunçalı, Toroslar, Munzur başta olmak üzere neredeyse tüm dağlarımız, ormanlarımız ve ırmaklarımızın nasıl risk altında olduğunu bir bir anlatılıyor. Kitap, 384 sayfadan ve üç bölümden oluşuyor. Kitabın ‘Siyanür Kıskacında Yaşam’, ‘Maden Fuarlarında Pazarlanan Ormanlar ve Türk Tarımı’, ‘Türkiye’deki Siyanürlü Madenler ve Hikâyeleri’nden oluşan bölüm başlıkları bile insanı hayrete düşürüyor. Özellikle 3. bölümde yer alan ve ‘Ovacık Altın Madeni–Sarı Öküzün Verildiği Yer’, ‘Erzincan Dağlarında Bizans ve Yunan Güneşi’, ‘Çöpler Altın Madeni’, ‘Fındık ve Hamsi Diyarına Siyanür Darbesi: Fatsa Altın Madeni’, ‘Kışladağ Bitti Hedef Murat Dağı’, ‘Çanakkale-Balıkesir Siyanür Hattı’, ‘Öksüt-Alaplı Siyanür Hattı’, ‘Artvin-Cerattepe’, ‘Katar-Kanada-Yunanistan Ortaklığı Gururla Sunar: Kızıltepe Siyanür Madeni’, ‘Gümüştaş Siyanür Tesisi ve Doğan Yayıncılık İlkeleri’ gibi konular insanı hayrete düşürüyor.

Haberin Devamı

Ellerine ve kalemine sağlık İbrahim... Elimizde olanak olsa, kitabın tüm sayfalarını buraya aktarmak isterdik.

Eğer siz de birazcık da olsa bu ülkede olup bitenleri merak ediyorsanız, yeraltı ve yerüstü kaynaklarımıza ne olacak diyorsanız bu kitabı bir an önce okumalısınız. Yarın çok geç olmadan...

BU KADAR HAYVAN SEVGİSİZLİĞİ OLAMAZ!

BİGA’da 25 köpeği zehirleyenler suçlarını itiraf etseler de serbest bırakıldı.

Evet, yeni Hayvan Hakları Yasası çıkmazsa daha çok can yanacak. Ülkede canilik umursanmaz hale geldi.

Bakımlı ve sevimli bu köpekleri kim tavuk ciğeri ile zehirleyebilir!

Ne yazık ki önce kimse işin peşine düşmüyor. Kaymakam, belediye başkanından başka, AKP’lisi, CHP’lisi, MHP’lisi, İYİ Partilisi; yani hayvanseverler... Bu manzara Biga’ya hiç yakışmıyor.

Haberin Devamı

İktidar bu kadar umursamaz olamaz.

İdriskoru’da zehirlenen beş köpeğini jandarmaya haber veren Meral Aydın, böyle acılar yaşanmaması için kamu görevlileri göreve davet ediyor. Bakalım ne sonuç alacaklar... Büyük gazeteci Bekir Coşkun’dan da mı hiç duygulanmadılar?

PANCAR VE ŞEKER FİYATLARI DA KARIŞIK

KAYSERİ Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Akay, pancar hasat programında taban fiyatı konusunda önemli açıklamalar yaptı. Türkiye’de henüz şeker ve pancar fiyatları ile ilgili resmi bir açıklama olmadığını da ifade eden Akay, yapılacak resmi açıklamanın hafta sonu Kayseri’ye gelecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanmasını ümit ettiklerini ifade etti. Ülkede A kotası pancarının fiyatı henüz belirlenmemişken, C pancarı ile ilgili en yüksek fiyatı başkan Akay açıkladı. C pancarı için 250 lira taban fiyat açıklayan Akay, bu rakamın küspe, nakliye ve prim ile birlikte 325 lirayı aşacağını söyledi.

Haberin Devamı

Akay şöyle devam etti: “Şu anda şeker sektörü tarihinde ilk defa ithal şeker fiyatı, yerli şeker fiyatının üzerine çıktı. Bundan 8-10 sene öncesindeki yerli şeker ile ithal şekerin fiyatını karşılaştırdığımız zaman, arada yaklaşık iki katı fiyat farkı vardı, yani bizim şekerimiz daha pahalıydı. Şimdi ise ithal şekerin, yani C şekerinin fiyatı nerdeyse A şekerini geçmiş durumda. Dünyada ortalama 395 dolardan şeker satılıyor, bunun Türkiye’ye nakliyesini de düşündüğümüz zaman rakam 450 dolara geliyor, ama bizim A şekerimiz 440 dolardan satılıyor. Ortaya böyle bir durum çıktı ve inşallah bu durumun düzelmesini bekliyoruz, çünkü bizim maliyetlerimiz fazla ve verimliliğimiz Avrupa ile kıyaslanabilir seviyede değil.”

Haberin Devamı

MESAJ PANOSU

ÇİNEKOP bir balık türü değil lüfer yavrusudur. Lüferi henüz yavruyken sürüyle avlayıp kiloyla satmak kendi ayağına sıkmaktır. Yakın gelecekte lüfer kalmayacak. Bugünü kurtarmak için yarını feda edenler yüzünden herkes zarar görecek. Çinekop satın alma, yeme.Alpay SALT

FETÖ, ORDU VE ŞAHİN

ESKİ İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’den yine söz etmek istiyoruz. Şahin önce İYİ Parti’den Ordu büyükşehir aday yapılmak istenmiş ancak İYİ Parti milletvekili Ümit Özdağ’ın karşı çıkması ile girişim engellemişti. Bunun üzerine CHP devreye sokularak Şahin aday yapılmak istenmişti. Bu konuda CHP yerel yönetimlerden sorumlu genel başkan yardımcısı Seyit Torun’un girişimleri sonucu CHP örgütü karşı çıkmıştı. Şahin’in CHP’den de aday olmamasında Özdağ’ın da etkisi olduğunu bütün Ordu biliyor. Bu kısa yazı üzerine Seyit Torun köşemize bir açıklama gönderdi, “Şahin’in adaylığının hiç bir zaman gündeme gelmediğini, kendisiyle adaylık görüşmesi yapılmadığını” iddia etti ve şöyle dedi: “Sonuç olarak Şahin Saadet Partisi’nden aday olmuş, CHP’de kendi adayı ile seçime girmiştir. Bunun dışındaki maksatlı iddiaların gerçekle uzaktan yakından ilgisi yoktur.”

Bu konuda CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel’in, “İlçe örgütü toplantısında neler söylediğini istenirse bandını isteyene gönderirim” dediğini hatırlatalım.

BİLİYOR MUSUNUZ?

MUHTARLARIN sadece ‘evrak’ ve ‘mühür’ olarak anımsanmaması gerektiğine değinen Niğde milletvekili Ömer Fethi Gürer’in 21. yüzyılda muhtarlara yeni haklar verilmesi gerektiğini belirterek “muhtarlar için sunduğu kanun teklifinde muhtarların seçeceği bir temsilcinin belediye meclisinde tarafsız üye olarak yer alması ve her muhtara belediye veya il özel idareleri tarafından sekreter görevlendirilmesi gerektiğine yer verdiğini” söylediğini...

KİTAPLAR

ESKİ milletvekili Tevfik Diker’in ‘FETÖ’nün Üvey Çocukları’ (Nergiz Yayınları), eğitimci, şair-yazar Sabri Galip Nakipler’in ‘Tabu’ kitabı (İştirak Yayınları) arasında çıktı... Yekta Kopan ‘Sarmaşık’ (Resimleyen: Levent Gönenç) (Can Çağdaş), Bülent Şık ‘Bizi Yeryüzüne Bağlayan Hikâyeler’ (Doğan), Ezgi Sarıtaş ‘Cinsel Normalliğin Kuruluşu: Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Heteronormatiflik ve İstikrarsızlıkları’ (Metis), Alp Altınörs ‘İmkânsız Sermaye: 21. Yüzyılda Kapitalizm, Sosyalizm ve Toplum’ (Yordam), Mehmet Bayrakdar ‘Üç Dinin Tarihi: Yahudilik, Hıristiyanlık, İslam’ (Say), Besim Dellaloğlu ‘Bir Kültürel Çalışmalar Ansiklopedisi’ (Timaş), Zeynel Güney ‘Karaca Kavurgası’ (Ürün), Kaya Erdem ‘Neden Başaramıyoruz? Demokratik Bir Türkiye’ (Doğan).

Yazarın Tüm Yazıları