Paylaş
Bu handikap elbette Türkiye’ye özgü değil, hemen her orta sınıf Avrupa ülkesi bu problemle uğraşıyor. En çok kullanılan çözümler, ligdeki takım sayısını azaltmak veya play-off uygulamak. Bu ülkede takım sayısını azaltmak hayal gibi, aksine sayıyı artırmaktan söz ediliyor kapalı kapılar ardında. Play-off ve play-out uygulaması harika olur, ama bir türlü gündeme gelmiyor bu konu. Oysa sadece son Avrupa Ligi biletini, dördüncü, beşinci, altıncı, yedinci arasında oynanacak bir play-off sonucunda versek, en az 10 takımı son dakikaya kadar hedefin içinde tutabileceksiniz. Son küme düşen takımı da 15 ve 16’ncı arasında oynanacak bir play-out sonucu belirleseniz ligde tek bir hedefsiz maç, tek bir hedefsiz dakika kalmayacak muhtemelen.
Ligde hedefsiz maç sayısını azaltmanın bir başka yolu da, yayın havuzunun bölüşümü. Türkiye’de yayın ücreti, 4 ayrı kalemde dağıtılıyor:
Havuz bu şekilde dağıtılınca, sezon sonunda ligde kalmayı garantilemiş orta sıra ekiplerini bir maça 1,3 milyon TL için motive edemiyorsunuz. Oysa İngilizlerin havuz dağılımı biraz daha farklı. Havuz bedelinin yüzde 50’sini 20 takıma eşit dağıtıyorlar. Yüzde 25’ini tv’de canlı yayınlanan maç başına ücretlendiriyorlar. Yüzde 25’iniyse sıralama ödülü olarak veriyorlar.
Lig şampiyonuna 38 milyon pound, ikinciye 36,1 milyon, üçüncüye 34,2 milyon, dördüncüye 32,3 milyon şeklinde; her bir basamağın 1,9 milyon ettiği bir düzenek bu...
1 MAÇLA 1 SANTRAFOR ALINIRDI
İster istemez beyin jimnastiği yapıyor insan: Mesela bu akşam Kasımpaşa-Gençlerbirliği maçı oynanacak Süper Lig’de. Muhtemelen sporcuların aileleri dışında kimsenin izlemeyeceği, kimsenin sonucuyla ilgilenmeyeceği, şu anda sizin de varlığından yeni haberdar olduğunuz bir maç... Oysa bu maçı kazananın sekizinci, kaybedenin 12’nci bitirme ihtimali var ligi. Eğer havuz dağılımı sıralamaya göre olsaydı, mesela her bir basamağa 2 milyon TL ödül verilseydi, tek bir maç 8 milyon TL ederinde olabilirdi bu akşam. 8 milyon lira, yani 2 milyon Euro, bu kulüpler için yaz döneminde iyi bir santrafor transferi demek.
Süper Lig yayın havuzu, yeni sezonla birlikte yeni bir döneme merhaba diyor. Acaba TFF, Kulüpler Birliği ve Bein Sports gibi paydaşlar bir araya gelip dağıtım detaylarını bir kez daha gözden geçirirler mi? Galibiyete ödül yerine İngiltere Premier Lig’deki gibi sıralamaya ödül, daha motive edici olabilir sanki.
Eğer maç başı ödül düzeneği değiştirilemiyorsa da, en azından beraberliğin bedelini azaltmalılar bence. Galibiyete 3, beraberliğe 1 puan verilen bir sporda, neden beraberliğe galibiyetin yarısı kadar para ödersiniz ki? Bu da, beraberliği teşvik edici bir yöntem.
Paylaş