Seattle kanatlarımızın altında

Boeing’in ana üssü olan Amerika’nın batısındaki Seattle kentine kaç kez gittiğimi artık hatırlamıyorum. Birkaç defasında ise THY’nin ve Pegasus’un yeni aldığı boş uçaklarla Seattle’dan İstanbul’a uçtum. Ama bu uçuş farklıydı. Şimdi İstanbul’dan Seattle’a tarifeli bir uçuşla direkt gitmek başka güzel geldi.

Haberin Devamı

Seattle’dan İstanbul’a direkt çok uçtum. Boş uçaklarla. İstanbul’dan Seattle yıllarca Helsinki, Chicago, New York, San Fransisko üzerinden gidip geldim. Ama şimdi ilk defa İstanbul’dan Seattle’a THY’nin TK 203 sefer sayılı Boeing 777 uçağı ile direkt uçtum. THY Airbus’un merkezi Fransa’nın Toulouse kentine yaptığı ilk uçuştaki hatayı tekrar etmedi. Yani oraya ilk uçuş bir Airbus uçağı ile yapma zerafeti yerine bir Boeing uçağı ile yapılınca Airbus CEO’su sitem dolu bir mektup yazmıştı. Bu sefer öyle olmadı, Boeing’in ana üssünün olduğu kente Boeing uçağı ile gidildi. Tam 9.764 kilometrelik İstanbul-Seattle uçuşu 12 saat 9 dakika sürdü. Uçağımızın sorumlu Kaptan Pilotu Mehmet Kanpolat Kunduhoğlu mükemmel bir iniş yaptı. Sanki yüzlerce defa Tacoma Havalimanı’na inmiş gibiydi. Uçağımızın Purser’ı Burcu Ankaralı da bütün uçuş boyunca hiçbir şeyin aksamamasını sağladı. Uçak köprüye giderken itfaiyeler su takı yaparak bu resmi açılış töreni uçuşunu selamladılar. Uçak doluydu ve dönüş uçuşu için ise en az 20 yolcu fazla vardı. Yani kısaca Seattle hattı tutmuştu. Haftanın dört günü yapılan uçuş hemen yakınında Kanada’da Vancouver’a da sefer olmasına rağmen beklenin üstünde bir ilgi görmeye başlamıştı bile.

Haberin Devamı

Seattle kanatlarımızın altında

THY’nin Amerika’nın değişik noktalarında görev yapan müdürleri Seattle’de toplanmışlar ve organizasyonun kusursuzluğu için çalışmışlardı. Ve bir gala yemeğini de harika gerçekleştirdiler.

‘BÜYÜMEYE DEVAM EDECEĞİZ’

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat uçakta bir basın toplantısı yaptı. Boeing’in ana üssünün bulunduğu kente yapılan uçuşun heyecanı yaşanıyordu.  Yıllarca uçak alımı için gelinen bu kente bu kez sefer başlatılmasının önemini anlatan Prof. Dr Ahmet Bolat satır başları ile şunları söyledi:

Seattle kanatlarımızın altında
Arka sıradakiler: THY Basın Müşavirliği Global Medya Şefi Merve Oruç, THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, THY Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Olmuştur ve Uğur Cebeci.

Haberin Devamı

- THY büyümeye devam edecek. Büyüme çift haneye ulaşacak. Yeni uçaklar geldikçe yeni hatlar açılacak.

- Pilot ihtiyacı için kendi akademileri dışında da pilot eğitimi veren kuruluşlarla işbirliği sürecek. Bugün 400 pilot gelse hepsini işe alacağını söyledi. Yabancı pilotlar da görevlerine devam edecek. 

- Anadolujet yeni uçaklarla daha az yakıt harcayarak daha kârlı hale getirilecek. 189-220-240 koltuklu yeni nesil uçaklar filoda giderek artacak. Anadolujet’te yeni imaj çalışmaları da hazırlanmış. Anadolujet rezervasyon sistemi ayrılacak ama elbette THY ile entegre olacak.

- Bio yakıt kullanımı sürecek, fiyatları ucuzlayınca kullanım da artacak. THY’nin ihracata katkısı 8 milyar dolar.

Haberin Devamı

- Bolat ayrıca çok yakıt harcayan, operasyonları sorunlu Airbus A380 ve 747-8i gibi büyük uçakları bedava verseler almayacağını söyledi. Prof. Dr. Bolat zaten uçak seçimi, filo oluşturulması gibi konularda dünya çapında bir uzmanlığa sahip.

TRANSİT YOLCU AĞIRLANACAK

Şirketin lideri Bolat, Tacoma Havalimanı’nda yapılan törende de ağırlıklı olarak transit yolcuların 1 gece ücretsiz İstanbul’da ağırlandığını anlattı. Bu sistemle transit yolcuların İstanbul’da konaklamaları ile otellerden, tarihi yerlere yapılan turlara, gastronomi zenginliğine kadar çok çeşitli imkânların yolculara sağlanacağını söyledi. Yani İstanbul, THY’nin ana üssü bir bakıma yeni organizasyonla yepyeni bir ticari hareketliliğe imkan verecek. THY Basın Müşaviri Yahya Üstün ve Müşavirliğin Global Medya Şefi Merve Oruç kusursuz bir organizasyon ile gazetecileri ağırladılar. Uçuşa katılan THY’nin Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Olmuştur, Amerika kıtasındaki yeni noktalar Detroit ve büyük ihtimalle Orlando hatlarının açılması için çalıştıklarını söyledi. Elbette bu hatlar yeni uçakların filoya katılmasıyla gerçekleşecek.

Haberin Devamı

DENİZ UÇAĞI İLE MANZARA

Seattle kanatlarımızın altında

- Bu gezinin en özel tarafı bir deniz uçağı ile uçarak Washington gölü üzerinde kenti kanatlarımızın altına almak oldu. Tek motorlu deniz uçağının pilotu alçaktan uçarak notamlı olmayan noktalardan bize Seattle’ı gösterdi. Koca koca gökdelenler kentin belli bir merkezine konumlanmışlardı. Ama diğer taraflar iki katlı evler, alabildiğine yeşil alanlarla kaplıydı.  Kentin yanı başında bir şelale gürül gürül akıyordu.Bu uçuş sırasında Bill Gates’in evini havadan görme imkânı oldu. Başka zenginlerinde evleri kanatlarımızın altında kaldı. Her biri muhteşem evler doğaya ihanet etmeden yapılmıştı. Hava sakindi. Ara sıra yağmur yağıyordu ama uçuşumuzu etkilemedi. Arada ve uzun uzun açan güneş ise Seattle’ı daha yeşil daha yaşanılır bir kent olarak gözlerimiz önüne serdi. Uzayıp giden golf sahaları kentin çevreci zenginliği olmuştu.

Haberin Devamı

BURALARI MUTLAKA GÖRÜN

- Boeing uçaklarının ilk yapıldıkları yerdeki Museum of Flight her gidişimde beni heyecanlandırıyor. Uçuşun önemli köşe taşları orada birden önünüze seriliyor. Elbette müzedeki simülatörlerle uçmak da ayrı bir heyecan oluyor. Üst katında döner bir lokanta olan Space Needle’a çıkmak ve kenti yüksekten görmek güzel. Starbucks’ın ilk açılan dükkanı Pike Market de sizi bekliyor. Seattle Akvaryumu ya da mimari bir harika olan Seattle Kütüphanesi (Public Library) çok hoş. Pike Place market gezilmeli, altında örülü tuğla duvarların üzeri yapıştırılmış sakızlarla doludur. İlginç bir görünümü vardır. Siz de yapıştırabilirsiniz.

TAM 48 YIL UÇMUŞ

Seattle kanatlarımızın altında

Seattle uçuşumuzda bir de emekli kaptan pilot konuk olarak yer aldı. Tam 48 yıl uçmuş. Bu uçuşun büyük bölümü de hükümet uçaklarında geçmiş. Yani işin protokol uçuş kısmının yorgunluğunu da yaşamış. 33 bin saatlik uçuşu var. Askeri pilotluk yıllarından sonra 1996 yılında THY’ye girmiş. Kaptan Pilot. Ceyhan Yılmazcan artık emekli. Ama uçuşu şimdiden özlediği gözlerinden belli. Eşi öğretmen Begüm Hanım da yakında emekli olacak. Geç evlenmişler. Çocukları henüz orta öğretimdeler. Ve şimdi onlara ayıracakları zamanları çok olacak. Bunun keyfini çıkaracaklar.

İGA EN İYİ AKTARMA NOKTASI

Seattle kanatlarımızın altında

Global Traveler dergisi, bu yıl 10’uncusunu gerçekleştirdiği “2022 Leisure Lifestyle Awards” ödüllerinde İGA İstanbul Havalimanı “En İyi Aktarma Havalimanı”, bu yıl beşinci kez düzenlediği “2022 Wherever Awards”ta ise “En İyi Aile Dostu Uluslararası Havalimanı” ödüllerine layık görüldü.İGA İstanbul Havalimanı’nı ‘En İyi Aktarma Havalimanı’ alanında dünyanın en işlek havalimanlarından biri olan Miami Uluslararası Havalimanı ve dünyanın en iyi havalimanları arasında gösterilen Singapur Changi Havalimanı takip ediyor. New York’taki The Lotos Club’da düzenlenen ödül töreninde İGA İstanbul Havalimanı adına her iki ödülü de İGA Kurumsal İletişim Direktörü Gökhan Şengül teslim aldı. Şengül törende “İGA İstanbul Havalimanı olarak yolcularımıza sihirli bir yolculuk vaadiyle yola çıktık. İnşaat aşamasından itibaren tüm planlarımız İGA İstanbul Havalimanı’nı herkes için erişilebilir, çocuk ve aile dostu, yaş dostu, teknolojiyle donanmış, sürdürülebilirliğe katkı sunacak hale getirmek içindi.’ dedi. Öte yandan İstanbul Havalimanı Skytrax tarafından da 5 yıldızlı havalimanı seçildi.

Yazarın Tüm Yazıları