Paylaş
Piyasalarda gerginlik veri ve haber akışına bağlı olarak yerini daha olumlu bir havaya bırakmaya başladı. Kalıcı bir iyimserlikten söz etmek için erken ama döviz kurlarındaki düşüş geç de olsa borsaya tepki alımları olarak yansıdı. Borsada banka hisselerinin lokomotif işlevi sürüyor. Gündemin ilk sırasında yarın açıklanacak enflasyon var. Enflasyon ile mücadele planı çerçevesinde yüzde 10’luk fiyat indirimleri, döviz kuralarındaki düşüşün ardından beyaz eşya, otomobil, mobilya, gayrimenkul sektörüne ilişkin vergi indirimleri gelince enflasyon beklentileri aşağıya çekildi. Fakat İTO’nun İstanbul için açıkladığı ekim ayı perakende fiyatlardaki yüzde 3.47 artış bu yöndeki beklentileri biraz zayıflattı. Eylülde İstanbul’da aynı oran yüzde 4.04 seviyesinde idi. İstanbul, Türkiye geneli için ne kadar ölçü olacak onu pazartesi sabahı göreceğiz.
BEDELLİ VE İMAR BARIŞI
Enflasyonda önemli bir gerileme yaşanırsa bu durum doğal olarak döviz kurları başta olmak üzere piyasalara olumlu yansıyacaktır. Diğer yandan Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, 2018 yılı enflasyon hedefin bir kez daha yukarı yönlü revize etti. Yeni hedef yüzde 23.5 oldu. Yıla yüzde 5 hedefiyle başlandı, 20 Eylül’de açıklanan Yeni Ekonomik Program’da (YEP) yüzde 20.8’e çekilmişti. Kısa sayılacak aralıklarla temel makro ekonomi hedeflerinin değişmesi inandırıcılığı zayıflatıyor. Beyaz eşya, otomobil ve mobilya sektörüne gelen vergi indirimlerinin bu yıl için 72 milyar TL beklenen bütçe açığı üzerine olumsuz etkileri olabileceği endişeleri çok da geçerli olmazsa gerek. İki aylık süreyi kapsaması dışında imar barışı ve bedelli askerlikten sağlanan katkı bu durumu tolere edecektir.
Ayrıca piyasalardaki durgunluğu aşmak için böyle bir hamle gerekirdi görüşünde olanlar az değil. Zira ekimde otomobil ve hafif ticari araç pazarı yüzde 76.5 daraldı. Bir hamle yapmak belki gerekliydi ama bu defa da Merkez Bankası’nın ‘parasal sıkılaştırmaya devam’ açıklamasından birkaç saat sonrasında vergi indirimlerinin gelmesi, Merkez Bankası para politikası ile maliye politikasının uyumsuzluğunu çağrıştırdı. Hatırlanırsa geçmişte bu uyumsuzluk enflasyon ile mücadelede önemli bir zafiyet olarak görülmüştü. Bu tür gevşemeye yönelik tedbirlerin devamı gelmezse parasal sıkı duruşa çok da helal gelmez. Geçen haftanın veri bazında bir diğer dikkat çeken gelişmesi her ne kadar durgunluk işareti olarak görülse de ekim ayı dış ticaret açığında yaşanan yüzde 77’lik küçülme oldu. Bu durum cari açıkta azaltıcı yönde etkisi olacak elbette. Bu da döviz kurları üzerinde baskı yapabilir. Yine Hazine’nin 2019 finansman programında iç borç çevirme oranın yüzde 93 seviyesinde kalması olumlu yorumlandı. Ama yerel seçimi de dikkate alırsak yine anahtar kalem bütçe açığı olacak.
OLUMLU ALGILANDI
Dış gündemde 5 Kasım İran ambargosu, 6 Kasım ABD kongre ara seçimi, ABD-Çin devlet başkanlarının telefon görüşmesi önemli satır başlıkları olacak. İran ambargosu konusunda istisna tanınacak 8 ülke arasında Türkiye’nin olduğu haberi, ayrıca ABD-Çin ticaret savaşı devam ederken başkanlar arasındaki görüşmeden yapıcı mesajların çıkması hayra yorulacak gelişmeler. ABD ile Türkiye arasındaki yaptırımların kaldırılması rahip Brunson ile başlayan yumuşamanın devamı olarak piyasa tarafından olumlu algılandı. Ayrıca dış borsalardaki düşüşün yerini tepki alımlarına bırakması iç piyasalarda toparlanma çabalarına katkı yapmakla birlikte bu aşamada temkinli görünümün tamamen dağıldığını söylemek zor.
SATIŞ BASKISI SÜRÜYOR
DOLAR/TL kurunda düşüş devam ediyor. 5.50 desteğinin altına salınım gerçekleşti. Sonraki destekler 5.35-5.30. Bu seviyenin üzerinde tepki alımları görülebilir. Aksi takdirde düşüşün devamıyla birlikte sonraki destekler 5.10-5.00. İlk dirençler ise 5.65-5.70 seviyelerinde. Tepki yükselişinin devamı için 5.70 seviyesinin geçilmesi önemli. Destek seviyelerinde tepki alımları görülse de satış baskısı sürebilir.
BORSADA TEPKİ ÇIKIŞI
BORSADA tepki yükselişi sürüyor. İlk dirençler 95.500-96.000 seviyelerinde. Çıkışın devamı için 96.000 seviyesinin geçilmesi gerekecek. Sonraki dirençler 99.500 ve 100.700 seviyelerinde. Geri çekilmelerde ilk destek 91.000 seviyesinde. Bu seviyenin üzerinde tutunmaz ise 88.500-87.000 sonraki destek seviyeleri. Tepki çıkışı gücünü koruyor.
Paylaş