Paylaş
Bahar bitiyor, yaz kapıda, mayoları giyip deniz keyfi yapma günleri inşallah çok yakın. Bu arada kıştan kalan kilolardan kurtulmak için de en uygun zaman dilimi. Hatta fazla yağları vermek için “köprüden önceki son çıkış” denilebilecek günlerdeyiz. Eğer siz de fazla kilolarınızdan kurtulmak, hafifleyip forma girmek istiyor ve de “Verdiğim kilolar 3-5 ay sonra geri gelmesin!” diyorsanız basit ama mühim bazı kuralları bilmeniz lazım. En iyi sonuç veren ilk 10 kuralı aşağıda özetledim, umarım işinize yarar. Buyurun...
Kilo kontrolünün anayasası
1- SORUNUN NEDENİNİ ÖĞREN! Kilo artışına sebep olan tıbbi sorun çözülmedikçe, diyetlerle verilen kilolar kısa bir süre sonra yeniden ve fazlasıyla geri alınır. Bu nedenle çözümü sadece diyet yapmakta görmeyin, kilo sorununa eşlik edebilecek sağlık probleminin araştırılmasını isteyin.
2- HAREKET ET! Bahane bulmayı bir yana bırakın. “Eve yorgun dönüyorum, işe çok erken gidiyorum, nefes alacak bile zaman bulamıyorum” gibi cümlelerle kendinizi kandırmaktan vazgeçin. Mutlaka ama mutlaka fiziksel olarak daha aktif biri olun, daha çok hareket edin.
Prensip şu: Yuttuğunuz lokmaların sayısını azaltmalı, attığınız adımların sayısını artırmalısınız. Yağlanmamak için her gün 7 bin 500, fazla yağlardan kurtulmak içinse 10 bin adım atmayı unutmamalısınız.
3- YAVAŞ YE! Hızlı yemek gereğinden çok kalori yüklenmesine yol açan önemli bir sorun. Lokmaları yavaş yavaş ve iyice çiğnemeyi alışkanlık haline getirmek vazgeçilmez bir kuraldır.
Hızlı yediğinizde mideden beyne gönderilen ‘ben doydum’ sinyallerini es geçersiniz. Yavaş yiyenlerin kilo sorunu yaşama olasılığı hızlı yiyenlerden yüzde 40 daha az bulundu.
4- İÇTİKLERİNE DİKKAT ET! Alkol en önemli kilo nedenlerinden biri. Özellikle de yüksek alkol oranlı içkiler yani cin, votka, viski ve rakı... Şekerli içecekler yani meşrubatlarsa hemen onu izliyor. Diyet içeceklerin bile birer diyet sabotajcısı olduklarını unutmayalım.
5- PORSİYONLARI KÜÇÜLT! Ne yerseniz yiyin daha küçük tabaklar kullanmaya, daha küçük porsiyonlar halinde servis etmeye çalışın. Özellikle dışarıda yemek yerken restoran ve açık büfelerde porsiyonlara dikkat edin. Tabaklarınızı küçültmek de önemli bir başlangıç.
6- ATIŞTIRMALIKLARDAN VAZGEÇ! Fast food ürünlerden, tatlılardan, meyve sularının her türlüsünden, kolalı ya da gazlı, şekerli içeceklerden uzak durun.
Özellikle atıştırmalıklarınızın kalorisini dikkatle takip edin. En iyi atıştırmalıkların su ve şekersiz çay olduğunu unutmayın.
7- DAHA AZ YAĞ TÜKET! Tercihiniz sadece zeytinyağı bile olsa, bir yemek kaşığı zeytinyağının 100’den fazla kalori içerdiğini, yani kilo vermek için türü ne olursa olsun yağı azalmanız gerektiğini unutmayın. Bir gram yağ dokuz kalori!
8- TATLILARI VE MEYVEYİ AZALT! Bir dilim tatlı ortalama 500 kalori içerir ve bir öğünün ortalama 700-800 kalori olması yeterlidir. Yemeğin üstüne tatlı veya meyve yemek, kilo verme ya da koruma çabanızı kesinlikle sabote eder.
Tatlı kısıtlamaları arasına meyveleri de eklemeyi unutmayın. Özellikle akşam meyvelerini azaltın.
9- ÇEŞİTLENDİR! En ılımlı diyetler bile bir süre sonra size sıkıcı gelecektir. Değişiklik yapmayı deneyin. Farklı protein kaynakları (et, tavuk, balık, yoğurt, peynir), farklı sebzeler, bakliyat grubundan değişik seçenekler diyete uyumunuzu kolaylaştıracaktır.
10- AKILLI ALIŞVERİŞ YAP! Alışveriş yaparken de nelerin size daha kolay kilo aldırabileceği, hangi besinlerin daha sağlıklı ve düşük kalorili olduğu, hangi yiyeceklerin mutfağınıza girmemesi gerektiği aklınızda olsun. Sakın açken alışveriş yapmayın.
Huzur sözcüklerinde ilk 10
◊ İnanç/maneviyat
◊ Sükûnet
◊ Sevgi
◊ Saygı
◊ Hoşgörü
◊ Barış
◊ Tevazu
◊ Masumiyet
◊ Dostluk
◊ Cömertlik
Hareket etmeniz için 15 neden
◊ Tansiyonu düşürür
◊ Stresi azaltır
◊ Uykuyu destekler
◊ İştahı dengeler
◊ Kiloyu düzenler
◊ Şekeri düşürür
◊ Kan yağlarını dengeler
◊ Dengeye katkı sağlar
◊ Belleğe güç verir
◊ Cinselliği destekler
◊ Kemik ve kasları güçlendirir
◊ Kanseri önler
◊ Bağışıklığa güç verir
◊ Solunuma
destek olur
◊ Damarları korur
Hangisi doğru?
1- Pirinç değil bulgur
2- Ayçiçeği değil zeytinyağı
3- Margarin değil tereyağı
4- Beyaz değil mayalı ekmek
5- Uzun değil kısa ömürlü süt
6- Dana değil kuzu
7- İnek değil keçi sütü
8- Sempati değil empati
9- Kudret değil idrak
10- Geçmiş ve gelecek değil bugün
11- Antibiyotik değil probiyotik
12- Tava değil ızgara
13- Gazoz değil ayran
14- Beyaz değil tam ekmek
15- Dana değil kuzu eti
16- Kılıç değil hamsi ızgara
17- Brokoli değil karnabahar
18- Mango değil kavun
19- Altın çilek değil Osmanlı çileği
20- Cips değil fındık
Paylaş