Paylaş
Oysa şu bilgi son derece net ve açık: Bakteri veya virüs olması fark etmiyor, mikroplar korunmak hatta çoğalmak için sıcağı değil, soğuğu seviyor. Ve zaten yine böyle olduğu içindir ki mikroplarla ilgili araştırmaların yapıldığı laboratuvarlara tıka basa soğutucu dolduruluyor. Ama yine de bilelim ki kar yağışının kirli havayı temizlediği, havada asılı kalan mikrop ve toksin yüklü damlacıkları yere indirdiği, bize daha temiz ve sağlıklı bir hava soluma imkânı verdiği de doğrudur. Şu ayrıntıyı da bir kenara not edelim: Kış aylarında kapalı ortamlarda kalabalıklaşmak, mikrobik hastalıkların bulaşmasını kolaylaştıran tehlikeli bir gelişmedir. Ve bu nedenle bugünlerde yaşadığımız kapalı ortamların havalandırılması meselesi son derece önemli bir sağlık ayrıntısıdır.
ŞEKERLİ MİSİN VAY VAY...
KAN şekerinizin yükselmesi, neticede de doku ve organlarınızın gereğinden fazla “şeker banyosu” yapmak zorunda kalması sağlığınız için olumsuz bir gelişmedir. Özellikle beyniniz, sinir sisteminiz ve damarlarınız kanınızdaki aşırı şeker yükünden hiç ama hiç hoşlanmaz. Aşırı şeker yükü, beyninizi “bunamaya”, sinirlerinizi “bozuşmaya”, damarlarınızı ise “sertleşmeye daralmaya ve tıkanmaya” yönlendirir. Peki, bu “AŞIRI ŞEKERLENME MESELESİ”ni takipte kullanabileceğimiz bir test var mı? Var! HbA1c TESTİ... Peki, neden? Bu sorunun yanıtını “BİR TEST” kutusunda bulabilirsiniz.
BİR TEST
HBA1C TESTİ NEDEN ÖNEMLİ
PEK çok bilimsel çalışma net ve açık olarak gösterdi ki HbA1c’deki yüzde 1 birimlik küçücük bir artış bile kalp damar hastalığı riskinizi yüzde 18 arttırabiliyor. Diğer taraftan yine bu testteki yüzde 1 birimlik bir artış, Alzheimer dahil yıkıcı ve kronik beyin hastalıklarından bunama riskinizi de 3’e 5’e katlayabiliyor. Kısacası HbA1c seviyelerinizi dikkatle izlemeniz lazım. Testin sağlıklı kişiler için normal aralığı yüzde 5.5, maksimum yüzde 6’dır. Yüzde 5’in altı ideal rakamlardır. HbA1c testindeki rakamın giderek yükselmesi şeker yükünüzün arttığına, damarlarınız, beyniniz ve sinirlerinizin şekerlenmeye başladığına işaret etmektedir. Bir başka deyişle normal sınırlar içindeki rakamların bile giderek artması tehlike işaretidir. Laboratuvar raporunuzdaki rakam yüzde 5.8-6 arasındaysa muhtemel bir şeker hastalığının kapınızı çaldığına, yüzde 6’nın üzerindeki rakamlar ise tip-2 diyabetin kapınızdan içeriye girdiğine işaret etmektedir. TAVSİYEM ŞUDUR: Lütfen, yıllık sağlık taramaları listenize bu testi de dahil ediniz.
OKUR SORUSU-1
AĞRI AZALTAN DOĞAL TAKVİYELER HANGİLERİ
GLUKOZAMİN SÜLFAT: Eklem ağrıları için...
MAGNEZYUM MALAT/SİTRAT: Kas ağrıları için...
ALFA LİPOİK ASİT: Sinirsel ağrılar için...
B6 VE B12 VİTAMİNLERİ: Nöropatik ağrılar için...
BENFOTİAMİN: Diyabetik ağrılar için...
OKUR SORUSU 2
HANGİ TAKVİYE NE ZAMAN ALINMALI
SABAH, AÇ KARNINA ALINACAKLAR
BİR: C vitamini.
İKİ: Demir.
ÜÇ: Selenyum.
DÖRT: Ginseng.
BEŞ: Kolajen peptitler.
ALTI: Krom destekleri.
SABAH, TOK KARNINA ALINACAKLAR
BİR: D vitamini.
İKİ: Magnezyum malat.
ÜÇ: Omega-3.
DÖRT: Koenzim q10.
BEŞ: K2 vitamini.
ALTI: Çinko.
VARAN 3: AKŞAM, TOK KARNINA ALINACAKLAR
BİR: Kalsiyum sitrat.
İKİ: Magnezyum sitrat.
ÜÇ: Melatonin.
DÖRT: Valerian desteği.
BEŞ: Pasiflora desteği.
OKUR SORUSU 3
HANGİ MAGNEZYUM NE İÇİN VE NE ZAMAN
BİR/MAGNEZYUM MALAT: Fibromiyalji ağrılarında kas tutulmalarına bağlı spazm ağrılarında daha etkilidir.
İKİ/MAGNEZYUM GLİSİNAT: Ruhsal gevşeme, uyku bozuklukları, nöropatik ağrılarda ve bağırsak tembelliğinde tercih edilmektedir.
ÜÇ/MAGNEZYUM SİTRAT: Genel sağlık yararı ve özellikle de tekrarlayan kramp atakları ile mücadelede kullanılmaktadır.
DÖRT/MAGNEZYUM SÜLFAT: Bağırsakları aşırı uyarıp ishale yol açabilen bir magnezyum tuzudur. Epsom tuzu olarak da bilinir. Sıcak su banyolarında banyo suyuna eklenince “dinlendirici” ve “gevşetici” etki gösterir.
BEŞ/MAGNEZYUM TAURAT VE OROTAT: Kalp-damar sağlığını desteklemekte etkili olduğu kabul edilir.
ALTI/MAGNEZYUM OKSİT: Emilimi sınırlı, etkisi sorunlu bir magnezyum tuzudur. Kabızlık yapabilir. Bizim “ÇÖP MAGNEZYUM” diye adlandırdığımız, etkisi son derece sınırlı bir magnezyum çeşididir. Kullanmanızı önermem.
OKUR SORUSU 4
MAGNEZYUM EKSİKLİĞİNİN 10 İŞARETİ
BİR: Kronik kabızlık.
İKİ: Kronik yorgunluk.
ÜÇ: Tekrarlayan kramp.
DÖRT: Uyku kaybı.
BEŞ: Kas ağrıları.
ALTI: Unutkanlık/odaklanma zorluğu.
YEDİ: Sisli beyin ve depresyon eğilimi.
SEKİZ: Sinirlilik ve panik atak krizleri.
DOKUZ: Kalp ritminde düzensizlik.
ON: Migren atakları.
HATIRLATMA
B12 VİTAMİNİMİZ AZALINCA NELER OLUYOR
İLK 5
BİR: Unutkanlık.
İKİ: Yorgunluk.
ÜÇ: Uykusuzluk.
DÖRT: Kulak çınlaması.
BEŞ: Denge bozukluğu.
İKİNCİ 5
BİR: Odaklanma sorunu.
İKİ: Ayak ve el uyuşması.
ÜÇ: Kaslarda yorgunluk ve güçsüzlük.
DÖRT: Dilde yanma.
BEŞ: Hızlı kilo alma, zor kilo verme.
Paylaş