Paylaş
Yorgun, isteksiz, keyifsiz ve de bitkin misiniz? Her sabah yorgun uyanıyor, her gece uyku bölünmeleri ve terlemeleri yaşıyor, gün içinde de miskin kediler gibi kanepenizde kıvrılıp kalıyor musunuz?
Peki ya o öfke atakları neyin nesi? Nereden çıktı o küsme halleri? Nedir bu alınganlık nöbetleri, olur olmaz darılmalar?
Ve bir de son günlerde kendini daha çok hissettiren unutkanlık meselesi? Dalgınlık, kafa dağınıklığı, odaklanamama problemi?
Sahi bütün bunlar neyin nesi?
Bunların çoğu “klinik bir depresyonun” bilinen işaretleri. Tamam ama çok daha enteresan ve şaşırtıcı belirtilerle de ortaya çıkabiliyor depresyon. İşte o zaman zorlaşıyor teşhisi.
Mesela neler mi? Bu yazıda “depresyonun atipik belirtileri”ne değiniyoruz. Buyurun...
◊ Cinsel isteksizlik
◊ Sebebi ve çaresi bulunamayan baş ve karın ağrıları
◊ İzah edilemeyen beden ısısı değişimleri, özellikle “üşüme” halleri
◊ İştah sapkınlıkları, kilo alma veya vermeler
◊ Baş dönmesi atakları, vertigo nöbetleri, denge kaybı hisleri
◊ Kulak çınlamaları, uğuldamaları
◊ Ani ve sebepsiz bellek kayıpları
◊ Çarpıntı nöbetleri, kalp hastalığı korkuları
◊ El-ayak yanma, uyuşma ve karıncalanmaları, yüz seyirmeleri
◊ Anlamsız ishal atakları
KESİP SAKLAYIN
Acaba susuz mu kaldım?
“Susuz Yaz” filmde olur ama gerçek hayatta olmaz. Susuz beden asla sağlıklı kalamaz. Yaz günlerinde su içmek meselesi çok mühim. Aman dikkat!
◊ “Yeteri kadar su içiyor muyum” sorusunun basit yanıtı idrar renginde yatıyor. Su gibi berrak bir idrar yeterince su içtiğinize, koyu sarı, kahverengiye çalan bir idrar ise susuz kaldığınıza işaret ediyor.
◊ Suyu soğuk değil ılık; ayakta değil, oturarak içmeniz tavsiye ediliyor.
◊ Koca bir bardak suyu birden mideye indirmek de doğru değil. Suyu yudum yudum -azar azar- içmeniz daha akılcı.
◊ Uykudan hemen önce ve uyandıktan sonra bir bardak su içmeyi unutmayın.
◊ Suyu yemeklerde değil, yemeklerden önce veya sonra içmeye bakın.
KISA BİLGİ
Kötü gıdada ilk 15
Şu bilgiyi bir kenara not edin ve hiç unutmayın: Gençliğinizde yediklerinize ilaçmış gibi bakmazsanız, yaşlanınca yemek yerine ilaç yutmak zorunda kalırsınız.
Nedeni net ve açık: Yeni bin yılda her üç kişiden biri “yanlış besinler” yiyip içtiği için hasta oluyor. Her dört kişiden biri de kötü besinler nedeniyle hastalanıyor.
Ama kötüler arasında da bir sıralama var. Kötünün de “en kötüsü” “zararlının da zararlısı” olabiliyor. Konu beslenme olduğunda, ben şöyle bir sıralamanın yapılabileceği kanaatindeyim.
1- Şekerli yiyecek ve içecekler (Tatlılar, meşrubatlar)
2- Patates kızartması ve her türlü cips
3- Kullanılmış yağda kızartılmış sebzeler (Biber kızartma!)
4- Paket, fastfood pizzalar (İçinde neler var!)
5- Hamburger ve benzeri besinler
6- Trans yağ içeren margarinler (En büyük tehdit onlar)
7- Beyaz undan imal edilen her türlü besin (Fırınlara, pastanelere dikkat!)
8- Şeker/früktoz eklenmiş atıştırmalıklar (Barlar, bisküviler, gofretler)
9- İşlenmiş etler, özellikle salam ve sosisler (Nitrat tehlikesi)
10- Süt tozu ile yapılan dondurmalar
11- Güneşte beklemiş plastik kaplı içme suları
12- Yıkanmadan yenen sebze ve meyveler
13- Ateşte-kömürde yanmış, kızarmış etler
14- Çin tuzu eklenmiş paketli besinler
15- Boya eklenmiş atıştırmalıklar
SORU ŞU
Neden az yiyelim? (İlk 10 sebep)
Bizim de bazı “İYİ HAYAT” kurallarımız, vazgeçilmezlerimiz var. Bir kuralımız da şu: “Yaş 50’yi geçince can boğazdan gelmez, gider!” Diğer kuralımız ise hemen ardından onu izler: “Yaş 50’yi geçti mi, lokmalar azaltılıp adımlar çoğaltılacak!”
“Peki, neden yaşlandıkça daha az yiyelim hocam?” diyorsanız işte ilk 10 gerekçemiz...
◊ Serbest radikal üretimini azaltıp daha yavaş paslanıp daha güzel yaşlanmak için
◊ Kanda insülin-şeker dengesini sağlayıp insülin çöplüğünde boğulmamak için
◊ Kan basıncını dengede tutup damarları korumak için
◊ Kolesterol ve özellikle de trigliseride ayar verip arterleri tıkamamak için
◊ Daha az yağlanmak, kilo almamak için
◊ Daha güçlü bir bağışıklık sistemi için
◊ Kansere daha az davetiye çıkarmak için
◊ Daha güzel ve keyifli uyumak için
◊ Daha az reflü ve gastrit riski için
◊ Daha çok antioksidan enzim (glutation katalaz) üretebilmek daha genç ve zinde kalmak için
BİR RİCA
Sokaktaki dostlarımızı unutmayalım
Sokak hayvanlarının da bu sıcak günlerde suya ihtiyaçları artıyor. Kapınızın önüne içi su dolu bir kap bırakmayı lütfen unutmayın.
YAZ SALATASI 340 KALORİ
Avokado yatağında ton balığı
Tarif 2 porsiyonluktur
Malzemeler: 1 adet avokado, 1 poşet ton balığı, 2 çorba kaşığı haşlanmış karabuğday, maydanoz, dereotu, salatalık, karabiber, pul biber
Hazırlanışı: Avokadoyu ikiye bölün. Boş kısımlarına limon sıkın ve karabiber ekleyin. Bir kasede 1 poşet ton balığı, 2 çorba kaşığı haşlanmış karabuğday, ince kıyılmış maydanoz, dereotu, 1 adet küp şeklinde soyulmuş salatalığı karıştırın. Avokadoların içerisine ton balıklı harcı paylaştırın. En son üzerine pul biber ekleyin. Avokado içerdiği sağlıklı yağlar, vitaminler ve mineraller, ton balığı protein ve omega-3 zenginliği, karabuğday doğal ve bol lifli yapısı ile sağlık ve zindelik kaynağıdır.
Paylaş