Paylaş
◊ Vücut yağ oranı yüksek olanların çoğunda D vitamini seviyeleri düşük bulunmuş.
◊ Obezite ile azalmış D vitamini seviyeleri arasında bir bağlantının olabileceği birçok çalışmada gösterilmiş.
◊ D vitamini eksikliği tedavi edilenlerde kilo yönetimi programlarından daha iyi netice alınmış, fazla yağlar daha hızlı kaybedilmiş.
◊ D vitamini eksikliği dikkate alınmadan uygulanan programlarda ise kilo direnci sorunu ile karşılaşılmış.
Özeti şudur: Yeteri kadar D vitamininiz yoksa eğer kilo almanız kolaylaşır. Eksikliği tamamladığınızda ise kilo kaybı süratlenir.
Trigliseridi azaltmanın 10 kolay yolu
Sağlıklı birinin kan trigliserid düzeylerini 100’ün altında tutmasında fayda var. 150 üst rakam kabul ediliyor, 200’den sonrasına müdahale etmek gerekiyor. Eğer bu rakamların üstünde bir trigliserid düzeyiniz varsa yapmanız gereken ilk 10 iş şu olmalı:
1- Şeker kullanımınızı minimuma indirin. Kahveye, çaya şeker eklemeyin. Tatlılara veda edin.
2- Prensip olarak daha az karbonhidrat yükü olan bir beslenme planına yönelin. Un/nişasta içeren yiyecekleri (pastane-fırın ürünleri, paketlenmiş unlu atıştırmalıklar, cipsler vb.) en aza indirin.
3- Yiyeceklerinizin içinde daha fazla posa bulunmasına dikkat edin. Daha çok sebze, badem, fındık, ceviz tüketin, früktozu az meyveler yiyin.
4- Egzersizi sıklaştırın ve yoğunlaştırın.
5- Haftada üç kez balık yiyin. Balıksız geçen günlerde ise omega-3 desteklerinden istifade edin.
6- Doymuş yağlardan uzak durup miktarlarını sınırlayın. Doymamış yağları öne çıkarın, mesela zeytinyağını tercih edin.
7- Alkol kullanımınızı minimumda tutun.
8- Fındık, fıstık, badem ve ceviz benzeri atıştırmalıklardan yararlanın.
9- Fazla kilolarınız varsa verin.
10- Trans yağlara (kızartmalar) yüz vermeyin.
İnsülin direnciniz varsa tarçına yol açın
◊ Tarçının kan şekerini dengelediği biliniyor. Tarçın bu işi insülinin etkisini taklit ederek yani kan şekerinin hücre içine girişini hızlandırarak hallediyor.
◊ Kısacası tarçın insüline duyarlılığı artırıyor, insülin direncini ise hafifletiyor.
◊ Tarçının faydaları sadece bununla da sınırlı değil. Güçlü bir antioksidan, kısmi bir antienflamatuar etkileri de var.
◊ Kan basıncını azaltma yönünde de destek olabileceği anlaşılıyor.
◊ Seylan tarçını biraz daha pahalı ama muhtemelen en iyisi o.
◊ Günde 1-3 gram kullanmak yetiyor.
◊ Alerjik tepkilere yol açabileceği aklınızda olsun.
Tiroit sorunları psikolojinizi de etkileyebilir
Tiroit hormonları (T3 ve T4) sadece bedensel değil, ruhsal süreçleri de etkiler. Bu iki hormonun fazlalığında huzursuzluk, asabiyet, sinirlilik, sabırsızlık, iştah bozuklukları, panik eğilimi gelişirken, azalmaları durumunda ise unutkanlık, konsantrasyon eksikliği, ilgisizlik hali, düşünme ve konuşmada yavaşlama durumu, depresyon eğilimi ve uyku durumu ortaya çıkabilir.
Eğer bahsettiğimiz bu belirtilerden üç veya daha fazlası söz konusuysa, özellikle yaşınız 50 ve sonrasındaysa bir TSH ölçümü yaptırarak tiroit beziniz hakkında bilgi edinmeniz faydalı olabilir.
Parazit tedavisi kilo verdirir mi?
Sorununuz kilo fazlalığı ise başınız üçkâğıtçılarla fena halde belada demektir. Dikkat etmezseniz pek çok uyanık sizi fazla kilolarınızdan kurtarma amacıyla anında tepenize biniverir.
“Kilo avcıları”nın en yoğun olduğu alanlardan biri de internettir. İşte bu avcılardan biri bağırsak parazitlerinizi ilaçla tedavi ederek sizi kilo sorununuzdan kurtarabileceğini iddia ediyor.
“Şaka!” diyeceksiniz biliyorum. Ama gelin üşenmeyin, herhangi bir arama motoruna binip “kilo-parazit” yazın bakın ne tekliflerle karşılaşacaksınız!
Özeti şudur: Bugüne kadar hiçbir parazitin kilo aldırdığı ve o parazitten kurtulmanın kilo sorununu çözdüğü görülmemiştir. Bilinen gerçek tam da tersidir. Bazı parazitler sizi sıska biri haline getirebilir.
Şeker hastalarını bekleyen 5 mühim sorun
1- Şeker hastalarında tansiyon yüksekliği daha sık görülüyor. Kan şekerini ayarlayamayan diyabetlilerin dörtte üçü “yüksek tansiyon” tuzağına düşüyor.
2- Şeker hastalarının kalp krizi veya felç geçirme ihtimalleri de beklenenin iki, üç misli daha fazla. Özellikle kalp riskinin artması ciddi bir sorun.
3- Görme kaybı ve şeker hastalığı arasında da doğrudan bir bağlantı var. 20 yaş sonrasında ortaya çıkan körlüklerin çoğunun sorumlusunun şeker hastalığı olduğu biliniyor.
4- Böbrek yetmezliklerinin de en önemli nedenlerinden biri yetişkin tipi şeker hastalığı.
5- Şeker hastası erkeklerin kan şekerini iyi idare edememeleri durumunda cinsel sorunlar yaşadıkları da kesin. Sertleşme sorunu kan şekerini ayarlayamayan diyabaetliler arasında oldukça yaygın.
Paylaş