Paylaş
Ancak şu günlerde daha büyük merak uyandıran konu milyarder işadamı Trump’ın ABD’ye nasıl bir yön vereceği ve dünyanın bundan nasıl etkileneceği. Türkiye özelinde ise ilişkilerin yeniden raya girip girmeyeceği...
Rusya ile daha yakın ilişki öngören Trump, Suriye’de çözüm için Türkiye gibi Moskova ile işbirliği yapar mı? Yoksa son günlerde ABD basınında yazılıp çizilmeye başlandığı gibi Türkiye’ye rağmen Rakka operasyonu için Suriyeli Kürtleri ağır silahlarla donatmayı mı seçer?
Bir diğer kritik konu ise Türkiye’nin ABD’den iadesini istediği FETÖ elebaşının akıbetinin ne olacağı. Bir de Türkiye’nin elinde koz olarak tuttuğu İncirlik meselesi var. İlişkilerin seyrine göre Türkiye’nin İncirlik kartını masaya getirme ihtimali, tez tepki verme eğilimi gösteren Trump üzerinde nasıl bir etki yaratır? Tahmin yürütülmesi zor... Ama Trump’ın verdiği bazı ipuçları üzerinden gidebiliriz.
NATO’YU ATEŞLEDİ
TRUMP, hafta başında İngiliz The Times ve Alman Bild gazetesine röportaj verdi. Batı’nın en önemli güvenlik bloğu olan NATO için ‘eskimiş’ dedi. Örgütün, terör tehditlerine karşı yanıt verecek şekilde yeniden organize olamadığına işaret etti. Ayrıca beş ülkenin dışında üye ülkelerin üzerlerine düşen masrafları karşılamadığına dikkati çekti.
NATO’nun artan Rusya tehdidine karşı Avrupa’nın doğu kanadını güçlendirmek için seferber olduğu döneme denk gelen bu açıklama haliyle Avrupalı müttefikleri hareketlendirdi. NATO yetkilileri, bir yandan ABD’nin taahhütlerine sadık olduğu yönünde açıklamalar yaparken Trump çoktan hedefine ulaştı. NATO’nun yeniden yapılanması tartışmaya açılmıştı bile...
AB’Yİ KARIŞTIRDI
YENİ ABD Başkanı, İngiltere’nin AB’den ayrılma kararını ‘akıllıca’ bir davranış olarak nitelendirirken ‘AB’ye baktığınızda Almanya’yı görüyorsunuz’ diyerek 2017 yılında üç kritik seçime hazırlanan Avrupa’da milliyetçi hareketlere seçim kampanyalarında kullanabilecekleri güzel bir koz verdi. Almanya Başbakanı Merkel’e ‘saygı duyuyorum’ dese de mültecilere kapıları açmasını ‘feci bir karar’ olarak nitelendirdi.
Brexit şokuyla baş etmeye çalışan AB, bir yandan da Trump’ın dönemiyle ilgili soru işaretlerinin yarattığını gerilimi daha yakından yaşamaya başladı.
SURİYE PLANI NE?
TRUMP’a göre askeri olarak önceliği DEAŞ ile mücadele. Ancak bunun nasıl olacağı sorulduğunda, “Ben öyle Obama ve ötekiler gibi değilim. Musul bir felaket oldu. Dört ay önceden ‘Hazırlanıyoruz’ dediler. Bu da Musul’un alınmasını zorlaştırdı” yanıtını verdi. Müstakbel ABD Başkanı daha önce de Suriye için bir planı olduğunu söylemiş, ayrıntıya girmekten kaçınmıştı. Öte yandan ABD basınına Pentagon kaynaklı DEAŞ ile Suriye’de daha agresif bir mücadele için hazırlık yapıldığına dair haberler sızdırılıyor. Ve plan gerçekten Rakka’nın DEAŞ’tan alınmasına hazırlık yapan terör örgütü PKK’nın uzantısı olan YPG’nin ana unsur olduğu SDG’nin zırhlı araçlar, ağır makineli silahlarla donatılmasıysa Türkiye ile büyük kriz kapıda demektir...
Suriye ve Irak’taki istikrarsızlıktan en çok etkilenen ülke olan Türkiye’nin DEAŞ’ın yenilmesi ve barışın tesisinde bölgenin en önemli aktörlerden biri olduğu ve endişeleri göz ardı edilmemelidir.
ÖNGÖRÜLMEZLİK
BUGÜN 45’inci ABD Başkanı olacak Trump’ın dikkat çekici diğer özelliklerinden biri Twitter alışkanlığı... Rakibi Hillary Clinton, “Öyle fevri davranan birine nükleer şifreler teslim edilebilir mi” diye kampanya yapmıştı. Trump ise Twitter’a meraklı olmadığını, ancak klasik medyanın ‘dürüst’ davranmadığını iddia ederek mesajları doğrudan vermeyi tercih ettiğini söylüyor. Twitter’da 20 milyonun üzerinde takipçisi var, hesabından 34 binden fazla tweet atılmış. Çin’den CIA’ye kadar Trump’ın bu tweet’lerinin sorun çıkarabileceği uyarısı yapılıyor.
Donald John Trump belli ki, şahsına münhasır bir başkan olacak. Seçimlerde Hillary Clinton’ı destekleyen New York Times gazetesinde Trump’ın dünya sahnesinde yarattığı belirsizlikle ilgili bir makale yayınlandı geçtiğimiz günlerde... Bir cümle Trump’ın şu zamana kadar çizdiği portreyi belki de özetler nitelikteydi:
“Trump’ın öngörülmezliği belki de en öngörülebilir karakter özelliği...”
Paylaş