Ankara Palas’ta sevdiğinizle dans edin

Yokluklar içinde Meclis açılır. Ankara dışından gelen milletvekillerinin durumu da ayrıca zordur. Kalmak için yer bulamazlar. Tek bir otel vardır. Meclisin tam karşısında; Taşhan. Yer bulup kalabilenler alt katında atlarını, eşeklerini bağlar, üst katında uyurlar. O sıralar özellikle eşeğin önemli bir nakil aracı olduğunu Falih Rıfkı’nın Çankaya isimli kitabında, “Tellallar, sıkça sokaklarda – Eşek bulaan... Eşek bulaan... diye haykırarak, kaybolmuşları arardı” sözlerinden anlıyoruz.

Haberin Devamı

Ankara Palas’ta sevdiğinizle dans edin

Mucize gibi dört yıl geçer. Bu kısa süre sonunda meclis binası yetersiz kalır. Yeni meclise geçilir. Büyük olasılıkla öncekinin karşısındaki otel yetersiz kaldığından, yenisinin karşına yeterlisi yapılmak istenir. Önceki meclisin karşısındaki o otel keşke yıkılmasa, bugünlere kalsaydı.(Sosyal Medya’daki Taşhan Akademisi grubuna selam olsun!)

TALİHSİZLİK SERİSİ

Meclis taşınır ama otel yapımı biraz uzar. Memleketin en önde gelen mimarlarından ve karşıdaki meclisi de yapan Mimar Vedat Bey inşaata başlar. Yaptıran Vakıflar İdaresi, mimarın parasını ödemeyince işi bırakır. Vedat Bey’in planları da alıp gittiği söylenir. Memleketin diğer önemli mimarı Kemalettin Bey işi üstlenir. Talihsizlik bu ya, o da şantiyede vefat eder. Aksilikler saymakla bitmez; tamamlandı dendiğinde, merdivenleri unutulmuştur!
Yapımındaki tüm olumsuzluklara rağmen tamamlanan Ankara Palas, Ankara’nın sosyal hayatına bomba gibi düşecektir. Tüm odalarında kalorifer, sıcak su ve ayrıca geyik boynuzlu telefonları vardır. Zamanın Ankara’sı için dev salonunda veya yazları bahçesinde eksik olmayan müzik sesiyle yabancı konukların bile “eksiksiz” tanımlayacakları bir mekân ortaya çıkmıştır. Yapının tarihine bakıldığında caz konserlerinin verildiği, dünyaca ünlü revü yıldızlarının sahne aldığı görülecektir.

COŞKULU BALOLAR

Baloları ünlüydü. En önemlileri cumhuriyet veya çocuk balolarıydı. 29 Ekim’lerde yurdun her yerinde olduğu gibi başkent de bu bayramı, en büyüğü burada yapılan balolarla coşkuyla kutluyordu. Balolara katılacaklar, hazırlıklara aylar önceden başlardı. Beyoğlu’nun ünlü mağazaları siparişleri yetiştiremez, Avrupa’dan yeni ürünler istenirdi.
Kim cetvelle çizmiştir bilmem ama isteyen kontrol edebilir; Ankara Palas’ın kapısı, karşıdaki binanın kapısı tam denk gelecek şekilde yapılmıştır. (Sevgili Prof. Dr. Mehmet Tunçer Hocam’ın desteğiyle yazdım bu cümleyi. Teşekkür ederim.) Genç cumhuriyet, her konuda olduğu gibi konuklarını ağırlamak konusunda da çok hassastır. Onları mecliste konuk edeceği oturumdan, yemek yiyeceği veya yatacağı oteline götürürken, iki yapının kapıları arasına dümdüz sereceği kırmızı halı üzerinde götürmeyi planlamış. Yine bir “Vay canına!” durumu yani.

TARİHİ FOTOĞRAFLAR

Düne kadar eskisinin karşısındaki otelin alt katında atlar tepişirken, yeni meclisin karşısındaki bu yapıda artık Avrupa gazetelerine tam sayfa kapak olacak balolar düzenlenmektedir. Ankara Palas, düğünler için de en önemli mekân olmuştur. Bu düğünlerden bir tanesi Atatürk’ün manevi kızlarından Nebile ile Viyana Türk Büyükelçiliği kâtibi Raşit’in düğünüdür. Türkiye’de olan güzel gelişmelerin dünyanın ilgisini yabancı yayınların kapaklarından da anlayabiliyoruz. Örneğin bu düğünden bir fotoğraf, The Illustrated London News gazetesinde tarihte bu ay yayınlanmıştır. Genç Cumhuriyet dünya basınında hep gelişme, yenilik veya barış gibi kavramlarla yer bulacaktır.
Savaştığı Venizelos’un kolunda manevi kızı Afet İnan ve eşi Atatürk’ün kolunda – inanılmaz değil mi? – gibi yabancı devlet büyüklerine ait eşsiz anılar Palas’ın duvarlarındadır. Memleketimizin ve dünyanın huzura çok ihtiyacı olduğu bugünlerde, fotoğraflara bakarken gözleriniz dolabilir. Bu memleketin hak ettiği terörsüz günlerin, o zor günlerde masal gibi yaşandığını düşünüp, yine güzel ve anaların güldüğü günlerin geleceğine inancımızı yineleyelim.
Yapı bugün Devlet Konukevi’dir. Pek çok okul düzenli olarak yılsonu balolarını, çiftler nişan ve düğünlerini, kurumlar yemeklerini burada yapıyorlar. Siz, sadece gezi için gidebilirsiniz. Bir programa denk gelmemek için önceden telefonla arayın derim. Sayın Hilmi Aktürk ve Sevgili Arzu Gazyağcı Kocaoğlu ile tüm ekibi gülen yüzleriyle hep ordalar.

Haberin Devamı

Ankara Palas’ta sevdiğinizle dans edin

Atatürk’ün, Ankara Palas’taki düğünde manevi kızı Nebile ile yaptığı dansın fotoğrafı, The Illustrated London News gazetesinin kapağını süsledi.

Haberin Devamı

ORİJİNALİ GİBİ BOYDAN OLSUN

Ankara Palas’ta sevdiğinizle dans edin

Bugün Sevgililer Günü! Alın yanınıza sevdiğinizi – eş, çocuk veya çıktığınızı – Ankara Palas’a gidin! Giderken gazetenin o özel kapak sayfası elinizde (veya aklınızda) olsun. Geniş mermer merdivenlerinin sonunda, iki dev camlı ahşap kapının arasındaki on metrelik yolun ardından o büyük salona çıkın.
İlk gidişiniz bile olsa, emin olun size yabancı gelmeyecek bu salon.
Yürüyün ortasına dek. Varsın müzik olmasın, sevdiğinizle dans edin. Bir de fotoğraf çektirin. Orijinali gibi boydan olsun! Bizimki yukarıda! Bastırın o fotoğrafı. Bu yazıda verdiğimiz The Illustrated London News kapağıyla, salonunuzda yan yana koyun. Bu da sizin kapağınız olsun. Torunlarınıza kalsın.
Gezi için Konukevi yönetiminin izni gerekiyor.
Adres: Cumhuriyet Bulvarı, Cumhuriyet Müzesi karşısı, Ulus
Telefon: 505 42 43
Kaynak: Tarihi gazete için, Araştırmacı-Yazar Ahmet Gürel Ağabeyime ve Sevgili Levent Civelekoğlu’na, bizim fotoğraf için Sevgili Doğahan Giritoğlu’na çok teşekkür ediyoruz.
///////////////////////////////////
Düzeltme: Geçen hafta “Abidin Dino ile ressam-şair Arif Dino İstanbul doğumlu çocuklarıdır.” yazmıştım. Doğrusu, anılan isimler “çocukları” değil “torunlarıdır”. Yanlışlık için tüm okuyucularımdan özür diliyorum.

Yazarın Tüm Yazıları