Toprak, hava, su ve ateşi buluşturdu

Her şey mesleğinde gelişip, tasarımdaki uzmanlığını toprağa işleme hayaliyle başlar. Fuar standı konusunda pek çok yurt içi ve dışı projede yer alır.

Haberin Devamı

Ve mimar Ayşe Elçi, tasarımı üretimle buluşturma hayalini 1999’da İstanbul’dan İzmir’e gelerek hayata geçirir. Önce küçük bir atölyede çalışmaya başlayan Elçi, zamanla işleri büyütür. Büyük firmalara dekoratif seramik alanında özel tasarım butik ürünler üretir. Sürekli yenilik peşinde koşan Ayşe Elçi, Step Collection’un ardından ahşapla seramiği buluşturduğu ikinci markası Stil 44’ü piyasaya sunar. Bugün el yapımı pek çok özgün tasarıma imza atan Elçi’nin gündeminde hem mağazalaşma, hem de ihracat var.

 Toprak, hava, su ve ateşi buluşturdu

AYŞE ELÇİ... Toplumun ‘garanti meslek ve iş’ baskılarına boyun eğmeyerek kendi yolunda yürüyen bir girişimci. Toprak, hava, su ve ateş gibi önemli elementleri insan eliyle buluşturarak kendi hikayesini yazan Step Mimarlık’ın kurucusu Ayşe Elçi ile hem girişimcilik serüvenini hem de gelecek planlarını konuştuk. 1964 Amerika doğumlu olan ve hesap uzmanı bir baba ile ev hanımı bir annenin 4 çocuğunun en küçüğü Ayşe Elçi, çocukluğundan itibaren hep güzel sanatlar odağında bir takım işler yapmak ister. ‘Büyüyünce doktor olacağım’ söylemi yerine ‘bir dükkan açıp işleteyim’ mantığında olduğunu söyleyen Ayşe Elçi, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

Toprak, hava, su ve ateşi buluşturdu


GARANTİ İŞİN OLSUN BASKISI
“Bu mantıkla ortaokul yıllarında boncuk dizip arkadaşlarıma satmışlığım vardır. Ailede herhangi bir girişimci olmamasına rağmen bu benim içimden gelen bir durumdu. Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’ni kazandım. İkinci sınıftan itibaren de hocalarımın bürolarının yolunu tuttum. Deneyim kazanmak adına boş vakitlerimi oralarda değerlendirdim. 3’üncü sınıfta ise İstanbul’da dekoratör bir kadının yanında çalışmaya başladım. Burada çok şey öğrendim. Okul bitene kadar burada çalıştım. Mezuniyet sonrası ise ‘garanti bir işin olsun’ baskısıyla kurumsal bir şirkete mimar olarak işe girdim. Ekibin en küçük mimarı olarak kısa sürede inşaattan sorumlu bir konuma geldim. Kendi işimi yapmalıyım isteği ağır basınca da 3 yıl sonra şirketten ayrıldım.”

Haberin Devamı

Toprak, hava, su ve ateşi buluşturdu


BİR MEKTUP YAZDI VE
Ayşe Elçi’nin kendi işini kurma isteğine ilk başta çevresindekiler karşı çıksa da o hedefinden vazgeçmez. Dekorasyon odağında bir şeyler yapmak isteyen Elçi, 1992’de Step Mimarlık’ı kurar. Elçi, hikayenin devamını şöyle aktardı:
“Adres olarak hocalarımdan birinin ofisini göstererek kart bastırdım. Amacım da o dönem pek yapılmayan fuar stant dekorasyonu üzerine bir şeyler yapmaktı. ‘Fuar stant dekorasyon işi yapıyorum’ diye bir mektup yazdım ve bunu 150 firmaya postaladım. Sonra beklemeye başladım. Haftalar sonra mektubuma bir firmadan cevap geldi. Gittim, görüştüm ve ilk işimi aldım. Zamanla bu alanda işleri büyüttüm ve fuar standı konusunda uzmanlaştık. Ama 99 depremiyle sektörde kriz başladı. İşler, fuarlar iptal olunca bir karmaşanın içine düştük. Ciddi bir bocalama ve bıkkınlık geldi. Ve o dönem İzmir’e taşınma kararı aldım.”

Haberin Devamı

Toprak, hava, su ve ateşi buluşturdu


HAYALİ İZMİR’DE GERÇEK OLDU
İzmir’le birlikte Ayşe Elçi, tasarımdaki uzmanlığını toprağa işleme hayalini gerçekleştirme fırsatı bulur. Küçük bir atölyede işe koyulan Elçi, “İlk etapta dekoratif seramik alanında dışarıda birilerine iş yaptırıp pazarlamasını yaptım. Ama bir süre sonra piyasanın istediğiyle üretim alanında sıkıntılar ortaya çıkınca bunu kendi bünyemizde çözme kararı aldım. Step Collection markasıyla olmayanı yapma felsefesiyle dekoratif seramik ürünler üretip, pazarladık. Önemli firmalara özel tasarım butik ürünlerle hizmet vermeyi hızlandırdık. Ama son yıllarda pazarda bir daralma yaşanmaya başladı. Bu süreçte bir atılım yapmamız gerekti ve geçen yıl ikinci markamızı yarattık. ‘Stil 44’ ile ahşap ve seramiği buluşturduk. Böylece yapı sektörüne giriş yapmış olduk. Mobilya aksesuarlarının yanı sıra elişi seramik karolar, lavabolar ve duvar panolarıyla pek çok özgün tasarım gerçekleştirdik” diyerek gelinen son noktayı paylaştı.

Haberin Devamı

Toprak, hava, su ve ateşi buluşturdu


ŞİMDİ SIRA YURT DIŞINDA

BUGÜNE kadar hep iç piyasa odağında çalıştıklarını anlatan Ayşe Elçi, ama son yaşanan ekonomik durağanlıkla bu işin sadece yurt içi olmayacağına karar verdiğini söyleyerek, “Şimdi Stil 44 ile birlikte gündemimize yurt dışını da aldık. İstanbul’da en son katıldığımız fuarda da bunun karşılığını gördük. Hindistan ile görüşmelerimiz sürüyor. Ukrayna’ya numune gönderdik. Şu an yaptığımızın dünyada pek benzeri yok. Özel ve elişi ürünler. Elişi işler var, ama bizim tarzımız, stilimiz farklı. Daha çok fabrikasyon yapılıyor. Ama biz butik iş yapıyoruz. Ahşap ve seramiği de buluşturmak da önemli bir farkındalık” diyor.

Toprak, hava, su ve ateşi buluşturdu


ÇALIŞANLARINI ORTAK EDECEK

Haberin Devamı

“STEP Mimarlık ile dekoratif seramik sektöründe iş yaratıyorum” diyen Ayşe Elçi, “İnsanların buradan ekmek götürmeleri bizim için büyük bir haz. Pazarda yaşanan daralma sonrası 13 kişilik bir ekiple yol alıyoruz. Şu ana kadar kendi kararlarımı vererek, krizler atlatarak bugünlere geldim. Bir kadın için bu çok zor. Şu anda tek hayalim çalışanlarımla aldığım keyfi daha da artırmak. Onlarla aynı fabrikada ortak olarak çalışmak. Özveriyle çalışan arkadaşlarımı şirkete ortak yapmak istiyorum. Böylece şirketi geleceğe daha güçlü taşımış olacağız” ifadesiyle paylaştı.

 


GÜNDEMDE MAĞAZA VAR

GELECEK planlarını da anlatan Ayşe Elçi, şu bilgileri paylaştı: “İstanbul’da bir showroom açmak istiyoruz. Bunun yanı sıra 7-8 ay sonra piyasada olacak yeni bir koleksiyonumuz var. Yapı sektörüne yönelik farkındalık yaratan bir ürün grubumuz olacak. Biz bugün Stil 44’te bayi kanalıyla müşteriyle buluşuyoruz. Diğer ürün grubumuz ise çeşitli mağazalarda tüketiciye ulaşıyor. Bunların yanı sıra online satışımız da var. Bunlara ek olarak bir de mağazalaşmak gibi bir düşüncemiz bulunuyor. Burada da franchise modeli olabilir. Sürekli yeni ve olmayanın peşindeyiz.”

KISA KISA

* Geçtiğimiz yıl Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan kadın girişimci desteği aldığını söyleyen Ayşe Elçi, “Yönetim danışmanlığı desteği alıyorum. Bu destekle yeni bir başarı öyküsü yazacağız. Daha sonra ise Avrupa Birliği projesi de yapmak istiyorum” diyor.

* Bugün İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde bin metrekareye yakın bir alanda üretim yaptıklarını söyleyen Ayşe Elçi, çok değişken ürün grubuna sahip olduklarını ifade ederek, 256 bin adetlik bir üretim kapasitesine sahip olduklarını paylaştı.

Yazarın Tüm Yazıları