2014'ün Türkçe albümleri

Geçen sene de benzer şekilde yabancı albümleri ve Türkçe albümlerini sıralamıştım. Her iki alandaki albümlerin sıralaması tamamen kendi zevkime göre yaptığımı belirtmiş olsam da, Türkçe albümler için yaptığım sıralamadan sonra ne çok laf işittiğimi hatırlıyorum.

Haberin Devamı

Bu sene Türkçe albümleri sıralamaktansa bütün sene benim kulağıma daha çok gelen, gittiğim yerlerde daha çok duyduğum, benim de ilgimi çeken 15 albümü bu yazıya almak istedim.

Herkese göre bir ilk 3, en iyi 15, en muhteşem 50 albüm mutlaka vardır. Bence önemli olan daha çok ve kaliteli albümün piyasaya çıkması ve en önemlisi de yeni sanatçıların, müzisyenlerin bu arenada kendine yer bulabilmesidir diye düşünüyorum.

2015 için dileklerim sağlık ve huzurdan yana. Bence hepimizin huzura çok ihtiyacı var.

Müzik için de bir dileğim var, Vega’dan yeni bir albüm gelmesini çok istiyorum. Son albümleri‘Hafif Müzik’ çıkalı neredeyse 10 sene olacak, bence yeni bir Vega albümünü hepimiz hak ettik!

Haberin Devamı

123-ANJA

2014ün Türkçe albümleri

Ne zaman 123 hakkında bir şeyler yazacak olsam bu harika grup için resmen sıfatlarım yetersiz kalıyor. Bence şimdiye kadar Türkiye’den çıkmış en iyi alternatif grup olabilirler. Her sene grubun bir sürü konserine denk gelsem de birçoğunu kaçırıyorum. Bu sene soğuk bir kış günü 123’ün KREK’teki özel bir konserine gittim. Belki sene boyunca yaptıkları birçok konserden daha da özel bir formatta olan bu konserde, onları daha da derinlemesine dinleme şansına sahip oldum. Bu konserden birkaç ay sonra beklenen albümleri ‘Anja’ yı yayınladılar. Grubun bundan önceki yayınladıkları Aksel ve Arve’den sonra gelen Anja üçlemenin son parçası. Anja’da grubun önceki albümlerinden farklı olarak gitarlı şarkılar da mevcut. Ayrıca bu albüm grubun en çok Türkçe sözlü şarkıların olduğu bir çalışma. 123 beni gerçek anlamda müziğe inandıran gruplardan, iyi ki varlar!

Haberin Devamı

Kilit Şarkılar: Aşk Şarkısı, Drill, Bi Şey Var Ki, There I Go, No Return, Fall

CEYLAN ERTEM - AMANSIZ GÜCENİK

2014ün Türkçe albümleri

Ceylan Ertem nev-i şahsına münhasır bir sanatçı. ‘Ütopyalar Güzeldir’ gibi benzersiz bir albümden sonra acaba ne ile geri gelecek diye bekliyordum. Geçtiğimiz ay çıkan ‘Amansız Gücenik’ belki de şu sıralar piyasadaki en özgün albüm. Cem Tuncer, Can Güngör, Cihan Mürtezaoğlu, Cenk Erdoğan ve Elif Çağlar gibi değerli müzisyenlerin de şarkılarının yer aldığı albümde ayrıca, sözü ve müziği Mabel Matiz’e ait olan “Umut Var” yer alıyor. Bunların yanı sıra, Yıldız Tilbe’nin Ceylan Ertem’e özel yazdığı ‘Kahroloji’ şarkısı da bu albümde yer alıyor. Yetmiyor bir de Yıldız Tilbe cover’ı ‘El Adamı’ var, daha ne olsun!

Haberin Devamı

Kilit Şarkılar: Bile İsteye, Hırpalandı Mayıs, El Adamı, Umut Var, Kahroloji, Şarkıcınım.

KAYAHAN-KAYAHAN'IN EN İYİLERİ 1

2014ün Türkçe albümleri

2014’ün en büyük prodüksiyonu diyebiliriz. Kayahan’ın En İyileri 1 albümü adı da üzerinde muhtemelen devamı olacak bir projenin ilk ayağı. Albümde Kayahan’ın bilinen en hit şarkıları yeniden yapılmış düzenlemelerle Türkiye’nin en yıldız sesleriyle yeniden hayat bulmuş.

Kilit Şarkılar: Odalarda Işıksızım, Emrin Olur, Canım Sıkılıyor Canım, Bir Garip Serçe, İlk Değil, Yoksun Sen

MERİVA- HEPBERABERYALNIZ

2014ün Türkçe albümleri

Adlarını çölün ortasında taştan çıkan sudan alan grup, bence müzik piyasasına da bir tazelik getirdiler. İlk albümlerini 2014’te yayınlayan Meriva, birçok grup gibi yarışmalardan sıyrılıp gelmiş, aslında halkın oyunu daha ilk günden almış bir grup. Grup röportaj yaptığımda hayallerinde Dave Grohl ile bir gün sahne paylaşmak istediklerini söylemişti. 2015 için ne dilenir bilinmez ama olur da Foo Fighters istanbul’a gelirse, Meriva ön grup olur umarım!

Haberin Devamı

Kilit Şarkılar: Hepberaberyalnız, Yapabilirsin, Sen Olmadan, Sinekler, İkinci Bir Sebep

SAPAN-ANLIK İZLER

2014ün Türkçe albümleri

2010 yılında Baykal Ada, Cihan Deniz ve Hikmet Altınyıldız tarafından kurulan bugüne kadar iki adet EP (Gökyüzünde Yeryüzü, Tundra) yayınlayan Sapan, bu sene ilk albümlerini çıkarttılar. Üstelik albümlerini internet sitelerinden ücretsiz olarak indirme olanağı verdiler. 2012 yılında Miller Music Factory’de birinci olan grup, geçtiğimiz sene Tahsin Güngör Aktürk’ü de ekibe katarak artık 4 kişi yollarına devam ediyorlar.Sapan benim için bu senenin müzikteki en güzel yeniliği diyebilirim. Sene içinde izleyebildiğim sahne performansları da her seferinde bir öncekinden daha iyiydi. Sapan’ın 2015’teki ilerleyişi, 2014’teki başarısını gölgede bırakacak cinsten olsun, göz kamaştırsın istiyorum!

Haberin Devamı

Kilit Şarkılar: Yağmur, Oyun, Uktem, Rüya, L’impasse, Düşer Sözler


HANDE YENER – MÜKEMMEL

2014ün Türkçe albümleri

Hande Yener bu sene farklı bir albüm ile geri döndü. 2 CD’lik ‘Mükemmel’ albümünde Berksan’ın yanı sıra Altan Çetin’in ve Mert Ekren’in de şarkıları yer alıyor. Albüm bir ‘Apayrı’ değil ama diğer yandan Hande Yener’de farklı bir yenilenme havası olduğunu da çok net gösteren bir çalışma.

Kilit Şarkılar: Sokak Kedisi, Kaybol, Unutanlar Gibi, Karar Ver, Tebdil-i Aşk, Yangın, O Kadın Gitti


SILA - YENİ AY

2014ün Türkçe albümleri

Sıla’dan yeni bir albüm demek o senenin müzik piyasası için büyük hareketlilik demek. Hem dijitalde, hem de fiziksel de bu senenin en çok satan albümlerinden biri, hatta muhtemelen listenin zirve sahibi. Sıla, haklı başarısını her yeni albümde yenileyerek devam eden başarılı bir sanatçı.2014’ün en çok dinlenen, konuşulan albümleri arasında olan ‘Yeni Ay’ bence bir plak versiyonunu da hak ediyor.

Kilit Şarkılar:Hediye, Saki, Yabancı, Yeter, Vaziyetler, Sevgili Kaybım

KORAY CANDEMİR- YARIM KALAN

2014ün Türkçe albümleri

Ne zaman Türkçe bir playlist yapsam mutlaka Koray Candemir’in ilk solo albümü Sade’den bir iki şarkı eklerdim. 12 sene sonra sanatçıdan yeni bir albümün gelmesi haliyle bu senenin en heyecan verici haberiydi. 11 şarkılık 2. solo albümde Mor Ve Ötesi’nden Harun Tekin “Kar” ile Melis Danişmend “Yeni Bir Gün” ve Esin İris albümün çıkış şarkısı “Kalan Giden Benim” ile destek vermiş. Ayrıca Özdemir Asaf’ın “Yakın” adlı şiirini besteleyen Koray Candemir, yeni albümünde bir de Aşık Veysel ‘in “Keklik İdim Vurdular” türküsünü kendi tarzıyla yeniden seslendirmiş

Kilit Şarkılar: Kalan Giden Benim, Yeni Bir Gün, Bırak Zaman Aksın, Yakın, Kar, Keklik İdim Vurdular

ESİN İRİS- YİNE MAVİ


2014ün Türkçe albümleri

Koray Candemir, Keremcem, Gökçe, Kolpa
gibi birçok sanatçı ve gruba verdiği şarkı sözleriyle bildiğimiz Esin İris kendi solo albümüyle bu sene müzik market raflarında yerini aldı. Esin İris’in ‘Yine Mavi’ albümü Türk Sanat Müziği motiflerinin Türk Pop müziği ile sentezlendiği harika bir çalışma. Kendisini tür olarak pop müzikte konumlandıran Esin İris, alaturkaya farklı bir bakış açısı getiriyor.

Kilit Şarkılar: Özledim, Gece, Senin Şarkın, Kışların, Kötü Kötü Şeyler, Kadeh, Neyse Ne

ATHENA- ALTÜST

2014ün Türkçe albümleri

2014 bitmeden bir Athena albümü yeni sene için güzel konserlerin de habercisi aynı zamanda. Önceki sene grubun Babylon’daki akustik konserlerini kaçırmıştım, o zamandan beri hep aklımdalar. Yeni albümle belki benzer formatta konserler verirler diye hevesleniyorum. Grup 60’lar, 70’lerle etkisiyle yeni ama etkili bir sound yakalamış, yıllar boyu dinlenebilecek bir albüm yapmışlar.

Kilit Şarkılar: Ses Etme, Bu Adam Fezadan, Kafama Göre, Kaçak, Üç Lira Bir Anahtar, Yamyam Zurna

ADAMLAR - ESKİ DOSTUM TANKLA GELMİŞ

2014ün Türkçe albümleri


Bu sene Sofar sayesinde tanıdığım nefis bir grup. Grubun künyesi vokalde ve gitarda Tolga Akdoğan, elektrogitarda Gürhan Öğütücü, tuşlu çalgılarda Burak Irmak, bas gitarda Burak Güngörmüş ve davulda Berkan Tilavel’den oluşuyor. Albümdeki 12 şarkı Tolga Akdoğan’ın söz ve bestesi olarak Deneyevi Stüdyo’sunda kaydedilmiş. ‘Adamlar’ı eğer hala dinlemediyseniz büyük şey kaçırıyorsunuz demektir!.

Kilit Şarkılar: Çek Sifonu, Kadın, Bi Öyle Bi Böyle, Koca Yaşlı Şişko Dünya, Kendime Çaylar


GÖKHAN TÜRKMEN - EN BAŞTAN

2014ün Türkçe albümleri

Gökhan Türkmen’in 4 sene sonra çıkarttığı en geniş repertuvarla hazırladığı albümü ‘En Baştan’ da bu senenin en önemli çalışmalarından biriydi. 6 senedir müzik sektöründe kazandığını tecrübelerden sonra Gökhan Türkmen ‘En Baştan’ ile kendi tezini yazdığını belirtmiş. 3. albümünde Sezen Aksu’nun en özel şarkılarından biri olan Kurşuni Renkleri de albümün kapanış şarkısı olarak tekrardan seslendirmiş.

Kilit Şarkılar: Sen İstanbul’sun, Çatı Katı, Oysa Ki, İlla, Kurşuni Renkler, Yaramaz

PEYK - TESLİM OLMA

2014ün Türkçe albümleri

En son 2011 senesinde‘İçimdeki İz’ albümlerini yayınlayan Peyk 3 sene sonra 3. albümleri ‘Teslim Olma!’ ile karşımızdalar. İsyankar, içten ama duygusal bir albümle yeniden sevenlerine seslenen gruba bu albümlerinde birçok usta müzisyen de eşlik etmiş.

Kilit Şarkılar: Bu Ben, İçimdeki İz, İstanbul, Kare Kafa, Yıkama Kot, Yürüyor Sokak-Sobe II

YÜZYÜZEYKEN KONUŞURUZ - OTOBAN SICAĞI

2014ün Türkçe albümleri

Sofar İstanbul’un bana kattıklarından biri daha. Yüzyüzeyken Konuşuruz’u ilk izlediğim Sofar etkinliğini hatırlıyorum, geçtiğimiz sene Aralık ayı, Moda’da bir evin salonunda birbirini tanımayan 50 kişi oturmuş muhtemelen birçoğumuz ilk defa Yüzyüzeyken Konuşuruz’u izliyorduk. Sofar’ı tanımaya daha yeni başlamışken ilk etkinlikten bir de hayran olacak bir grup tanımıştım. Bir sene sonra grup ikinci albümleri ‘Otoban Sıcağı’nı yayınladığında artık tanıdık bir sima görmüşçesine kendimi ayrıcalıklı sayanlardanım. Özgün, kaliteli ve sade duruşuyla Yüzyüzeyken Konuşuruz 2. albümünde yine harikalar yaratmış.

Kilit Şarkılar: Kedi, Çok Acil İş, Gece Beşten Sonra Evden Çıkan Kimse, Para Hala Bende, Kalabalık, Kaş

GAYE SU AKYOL - DEVELERLE YAŞIYORUM

2014ün Türkçe albümleri

Senenin en orijinal albümü diyebilirim. Benzeri olmayan, tamamen nev-i şahsına münhasır bir sanatçı Gaye Su Akyol. Sırf bu kadar farklı ve alışılmışın dışında ve zengin bir albümle müzik piyasasına girdiği için bile tebrik etmek gerek. 9 şarkılık albümü Büyük Ev Ablukada’nın albümlerinden tanıdığımız Olmadı Gideriz’den çıkmış. Biraz arabesk, bolca indie kesinlikle çok farklı ama dinledikçe kendini daha çok dinleten bir ses Gaye Su Ayol. ‘Develerle Yaşıyorum’ bu senenin en iyilerinden.

Kilit Şarkılar: Develerle Yaşıyorum, Biliyorum, Abbas, Yılan Yılan, Zaman Asla Affetmez

KARIŞIK KASET

2014’ün Türkçe albümleri için toplu bir Karışık Kaset hazırladım. Yukarda saydığım albümlerin yanı sıra sene içinde yayınlanmış single’lara da yer verdim. Dopdolu bir liste var karşınızda.

Yaklaşık 100 şarkılık bu liste fizy’de 2014 Yerli Hit’ler adıyla hazırlandı.

Keyifli dinlemeler…

2014 Yerli Hit’ler: http://fizy.com/mood/2014-yerli-hitler/128

Yazarın Tüm Yazıları