Paylaş
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan: “Neredeyse bütünü usulsüz. Örgütlü bazı eylemlerin yapıldığını tespit etmiş durumdayız.”
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: “Islak imzalı tutanaklarda AK Parti’nin temsilcisinin imzası var, MHP’li temsilcinin imzası var, bizim imzamız var. Niçin seçim sırasında tutanaklara şerh düşülmedi?”
İstanbul seçimi bitti, sayımı da tartışması da bitmedi. Demokratik ve yasal hak... İtiraz da olur, yeniden sayım da... Bunlar demokratik, kurallarla işleyen sistemlerde olağan durumlar. İstanbul’u kaybetmek ya da İstanbul’u kazanmak da büyük olay. Buna da itiraz yok. Ancak açıklamalardan yola çıkarak ortada kritik bir iddia ve bu iddiadan yola çıkarak sorulması gereken sorular var.
KANITLAR NELER?
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul seçimlerinin en şaibeli seçimlerden biri olduğunu söylüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise “organize usulsüzlük, organize suiistimal” tanımlamalarını kullanıyor. Kılıçdaroğlu, sandık tutanaklarında “her siyasi parti temsilcisinin imzası olduğuna” dikkat çekiyor. “Bir tek vatandaşın bile oyu önemlidir” tezinden, ortaya sorular çıkıyor...
- En şaibeli seçime neden olan kanıtlar neler?
- Organize ve örgütlü eylem var ise kim bunlar?
- Bu isimler tespit edildi mi, suç duyurusunda bulunuldu mu ya da bulunulacak mı?
- Her partinin temsilcisinin imzası var ise organize eylemlerin içinde bunlar da var mı? Yoklar ise kim var? Örnek olarak, bir partinin temsilcisi organize işe girdiyse diğeri bunu görmedi mi?
- Seçimlerin güvenliğinden YSK sorumlu değil mi? İstanbul gibi seçimlerin adeta kalbi olan bir şehirde gerekli önlemler alınmamış olabilir mi? Bu ihtimale bakıldı mı?
AMERİKA ÖRNEĞİ
Bunlar aklıma takılan sorular. Sadece bu değil, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarında çok dikkat çeken bir cümle daha vardı. Erdoğan, Rusya’ya hareketinden önce, “Amerika’da yüzde 1 gibi sıkıntılı oy miktarı olsa bakıyorsunuz yeniden seçime gidiliyor” dedi. Cumhurbaşkanı’nın bu sözleri kulisleri hemen harekete geçirdi. “İstanbul seçimleri de yenilenecek mi?” sorusunu gündemin ortaya yerine yerleştirdi.
Henüz yasal olarak böyle bir aşamaya geçilmedi. Ancak kanun maddelerine baktığımızda bir seçim çevresinde yapılan seçim, seçim işlemleri sebebiyle yenilenebilir. Yapılan itirazları, sunulan delilleri önüne gelecek olası başvuru ile değerlendirip karar verecek olan ise Yüksek Seçim Kurulu. Eğer böyle bir durum olursa, yani YSK önüne gelecek olası başvurudan sonra böyle bir karar verirse, önce il seçim kurulu seçim yapılacağını ilan edecek. İlan tarihinin ardından 60. günü takip eden ilk pazar da oy verme günü olacak.
İYİ DÜŞÜNMEK LAZIM
Tekrar edelim, ortada şu an yeniden seçim yok. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Amerika örneğini göstermesi bu olasılığı siyasetin gündemine taşıdı. Ankara’da bu olasılığı cumhur ittifakının önemli isimleri ile konuştum. “Yeniden seçimin çok sıkıntılı olabileceği ihtimalini göz önünde bulundurmak lazım. Halkımızın tepkisi ne olur, iyi düşünmek lazım” dediler.
AK PARTİ DE ÖNERİYİ AÇIKLAMADAN ÖĞRENDİ
AK Parti, ittifak ortağı MHP’ye de İstanbul seçimi ile ilgili endişe ve iddialarını anlattı. Yazılı bir belge verilmedi. Ancak görüşmelerde iddialar, bilgiler iletildi. MHP süreci yakından takip ediyor. Diğer yandan MHP de seçim sonuçlarını analiz ediyor. Ayrıntılı bir çalışma yapılıyor. İlk değerlendirme MHP’nin seçimlerin galibi olduğu yönünde. “MHP, AK Parti’ye eklemlendi” yorumlarına genel merkez tepkili. Üst düzey bir kaynağım, “MHP her dönem doğru bildiğini söyledi, bundan sonra da söylemeye devam edecek. Üstelik zamanlamaya hassasiyet gösteriliyor. Yerel seçimlerde belediye başkanları ile ilçe belediye başkanlarının birlikte seçilmesi önerisi seçimlerden sonra yapıldı. AK Parti’ye de daha önce söylenmedi. Onlar da herkesle birlikte MHP Genel Başkanı’nın açıklamaları ile öğrendi” dedi. Kaynağım, önümüzdeki süreçte benzer önerilerin aynı yöntemle kamuoyuyla paylaşılacağı mesajını da verdi.
Paylaş