ABD’nin ‘terör örgütü’ çıkmazı

ABD ile Türkiye arasındaki ilişkilere bugün de bakmaya devam edeceğiz. Dün ABD tarafından edindiğim bilgiler çerçevesinde Türkiye’nin S-400 alma kararına bakış açılarını ve tepkilerini anlatmıştım. Bugün ise terör örgütleri PKK, YPG ve FETÖ konusuna ağırlık vereceğiz.

Haberin Devamı

ABD’NİN FETÖ KOMEDİSİ

İki ülke arasında suçluların iade anlaşmasına dikkat çeken ABD, Türkiye’nin bu anlaşmanın koşullarını yerine getirmesini bekliyor. Konunun mahkemelerle ilgili olduğunu hatırlatıp, “net delilleri” beklediklerini söylüyorlar. Yanlış okumadınız. Net delil bekliyorlar. Oysa 80 küsur koli delil ABD Adalet Bakanlığı’nda bekliyor. Garip bir şekilde “Mesele kolilerin sayısı, ağırlığı değil, içeriği” diyorlar. Türkiye’de suç teşkil eden unsurların ABD’de de suç olması gerektiğine işaret ediyorlar. Şimdi sıkı durun: İki ülke açısından ortak suç teşkil başlıklarını kara para aklama, vergi kaçırma ve darbe girişimi olarak sayıyorlar. Net delilden kastın ne olduğu sorusuna, “Türkiye’nin iyi avukatları var. Onlar bizim ne istediğimizi çok iyi biliyorlar” yanıtını veriyorlar.

Haberin Devamı

Şimdi kafanızı daha da karıştıracağım. Amerikalılara “15 Temmuz’da ne oldu?” sorusunu yönelttiğinizde, aldığınız cevap ise şu oluyor:

“15 Temmuz ABD’nin müttefiki, demokratik seçilmiş bir hükümete karşı darbe girişimidir. Yanlış bir olaydır. Sorumluları açısından ceza gerektirici bir olaydır. Kimin sorumlu olduğu hususuna gelince, elimizde Türk hükümetinin verdiği bilgileri kabul etmeyecek bir neden yok.”

Nasıl? Çok acayip değil mi?

Darbe girişimi iki ülkede de suç kabul ediliyor.

15 Temmuz hükümete karşı darbe.

Sorumluları konusunda Türk hükümetiyle aynı fikirdeler.

80 küsur koli bu olayı anlatan belge var.

Ama net delile ihtiyaçları var.

Avukatlar da biliyor. Ah bu avukatlar, delili gönderseler ABD Gülen’i iade edecek!

Komik... Hatta çok komik!

“Biz size bu kişiyi vermeyeceğiz” deseler, inanın çok daha dürüst olurlar. Acaba konuşup ABD ile ilişkisini ve tüm bağlantılarını deşifre etmesinden korkuyor olabilirler mi?

ABD İÇİN YPG NEDİR?

Gelelim diğer terör örgütüne bakış açılarına... ABD için PKK nedir? ABD için YPG nedir? Amerika açık ve net PKK’nın terör örgütü olduğunu söylüyor. Hatta PKK’yı terörist örgüt olarak ilan eden ilk ülkelerden olduklarını hatırlatıyorlar. Uzun yıllardır duyduğumuz cümleyi yine tekrarlıyorlar. “Türkiye ile PKK ile mücadele konusunda ortak çalışmaya hazırız. Hatta istihbarat ve bilgi vermeye hazırız” cümlesini.

Haberin Devamı

23 yıllık meslek hayatım boyunca bu cümleyi kaç kere duyduğumu inanın artık hatırlamıyorum. Yine de mücadelemizi haklı buldukları, ortak çalışmaya hazır olduklarını belirten beyanlarını esas alarak konuyu incelemeye devam edelim. Madem böyle, ABD için YPG nedir? Tam bir tanım yok. İlişkinin tarifi var. Suriye’de DEAŞ ile mücadele için YPG ile geçici ve eylem odaklı bir ilişki kurulduğunu anlatıyorlar. Üstelik bu geçici ilişkinin müttefik(!) Türkiye ile olan ilişkiden çok daha az önemli olduğunu belirtiyorlar. Yani Türkiye’yi daha önemli buluyorlar. Tahmin edeceğiniz gibi Türkiye’nin endişelerini anlıyor ve hatta saygı duyuyorlar.

Daha büyük resme bakmayı da tercih ediyorlar. Onlara göre ABD ve Türkiye, Suriye’de aynı istekleri paylaşıyorlar. İstikrarlı, demokratik, barış içinde yaşayan ve terör örgütü barındırmayan bir Suriye. Üstelik yine onlara göre, Türkiye ile bu konuda, yani Suriye ile ilgili görüş ayrılıkları stratejik değil taktik bazlı. Buyurun çıkın işin içinden...

 

Yazarın Tüm Yazıları