Bu yuva Türkiye’ye örnek olacak

Türkiye’ye örnek olacak Sokak Hayvanları Yuvası, İzmir’de misafirlerini ağırlamaya başladı. Seferihisar’daki barınak, benzerlerinden farklı şartlara sahip.

Haberin Devamı

Türkiye’nin en geniş kapsamlı hayvan barınağı olan Prof. Dr. İsmet Sungurbey Sokak Hayvanları Yuvası, İzmir’in Seferihisar İlçesi’nde misafirlerini ağırlamaya başladı.
Yaklaşık 20 dönüm arazi üzerine kurulan ve diğer barınakların aksine “yaralı ve cerrahi tedaviye muhtaç hayvanlar için hastane”, “agresif, yavru ya da hasta hayvanlar için ayrılmış özel alanlar” barındıran barınağın proje öncülüğünü, “Mutlu Yuva Seferberliği” kısa filmiyle ünlü şarkıcı Tarkan yapmıştı.
Eski akademisyen ve iletişim danışmanı Üstün Barışta’nın fikir babalığını yaptığı Sokak Hayvanları Yuvası’nın hayata geçmesinde CHP’li Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer de ciddi katkılarda bulundu.
Yuvanın maliyetinin büyük bir kısmını karşılaşan ise; Tarkan’ın öncülüğünde başlatılan kampanyaya 10 bin euro nakit para ve vefatlarının ardından devredilmek üzere İstanbul-Bakırköy ve Büyükçekmece ile İzmir-Güzelyalı ve Özdere’deki evlerini, otomobillerini, her türlü alacak ve nakit paralarını bağışlayan Gülsen ve Wilhelm Wagner oldu.
Türkiye’de bir ilk olan tesise, Türkiye’nin önde gelen hayvan hakları savunucusu Prof. Dr. İsmet Sungurbey’in adı verildi.
Hayvan hakları savunuculuğu konusunda birçok kişinin önünü açan Sungurbey’in insanlığa öğüdü şu şekildeydi: “Hayatta iki imkan var. Mutlu kılmak, mutlu olmak ve her canlının yaşama hakkına saygı göstermek.”
bilgi@t24.com.tr

Haberin Devamı

Merhum İsmet Sungurbey’i rahmetle anarken, onun Türkiye’deki Hayvan Hakları Beyannamesi’nin hazırlayıcısı ve yazarı olduğunu da hatırlatmak isterim.
Sungurbey’in okuyanları gözyaşlarına boğan Hayvan Hakları Beyannamesi’ni internetten indirebilirsiniz.
Onun adına kurulan bu çok özel barınağın da tüm belediyelere örnek olmasını dilerim.

Bakanlık’tan savunma: Hastalıklı ve sakat hayvanlar avlanıyor

Bakanlık, 21 ilde yaban hayvanlarının avlanması için ihale ilanları yayınlamış, yaban keçisi, yaban koyunu, çengel boynuzlu dağ keçisi, kızıl geyik, ceylan ve melez yaban keçisi gibi hayvanların parasının verilmesi halinde vurulabileceğini duyurmuştu.
Birçok yaşam savunucusu ise ‘katliam ihaleleri’ne tepki göstermiş, WWF Türkiye’nin (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) Change.org’da başlattığı imza kampanyasına en az 94 bin kişi destek vermişti.
WWF Türkiye, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın kendilerine yanıt verdiğini ve mektupta avlanacak hayvanlar için şu ifadelerin yer aldığını açıkladı:
“Üreme yeteneği düşmüş/düşme başlangıcında özellikle erkek bireyler ile popülasyon dinamiği açısından hastalıklı, sakat ve genetik bozukluğu olan bireyler öncelikle dikkate alınmaktadır.”
Ancak bu açıklamanın tatmin edici olmadığını görmezden gelemeyiz...


Yazarın Tüm Yazıları