Tarımda çocuk işçinin topladığı domatesi yer misiniz?

İLO verilerine göre dünyadaki çocuk işçi sayısı 168 milyon.

Haberin Devamı

 

Tarım, çocuk işçiliği dediğinizde açık ara ile önde gidiyor zira dünyadaki çocuk işçilerin yüzde 60’ı tarım sektöründe çalışıyor.

 

Türkiye’de durum farksız değil.

 

2012 verilerine göre Türkiye’deki 893 bin çocuk işçinin ( Suriyeli mülteciler nedeniyle bu sayının çok çok arttığını tahmin ediyorum) 400 bini tarım işçisi.
Okuldan uzak kalma pahasına tarlalarda çalışan bu çocukların topladığı domates, kiraz, fındık ve daha sayısız ürün tabağımızda.

 

Türkiye’de her yıl mart ayından itibaren kasıma kadar on binlerce aile yani yaklaşık 3 milyon kişi, çoluk çocuk “mevsimlik işçi” olarak yollara düşüyor.
Hayata Destek Derneği’nin 2014 yılı “Mevsimlik Gezici Tarım İşçiliği” araştırmasına göre yaşları 5 ile 18 arasında değişen çocuklar aileleriyle toprağı ekmek, çapalamak, sulamak, hasadı toplamak için aylarca yollarda.

 

Haberin Devamı

Sürekli bir yerden bir yere göç ettikleri için barınma koşulları (7 kişiye 16 metrekarelik çadır) oldukça kötü, içme suyuna, banyoya, tuvalete erişimleri kısıtlı.
Çocukların yüzde 50’si okulu terk etmiş durumda.

 

ÇOCUKLARIN TARLADA ÇALIŞMA ORANLARI

 

Derneğin araştırmasına göre çocukların tarlada çalışma oranları şöyle:

 

5-11 yaş arası yüzde 34,5

 

12-15 yaş arası yüzde 78

 

16-18 yaş arası yüzde 84,5.

 

5 yaşındaki bir çocuğun bile tarım işçisi olarak çalıştığı bir ülkede yaşıyoruz.

 

Kim bilir kaç kez haberimiz olmadan ağır koşullarda haftada 40 saat çalışan o minik ellerin topladığı domatesi, fındığı ağzımıza atıyoruz.

 

Haberin Devamı

Bu arada 2013-2016 yılları arasında tarımda çalışan 98 çocuğun hayatını kaybettiğini de not olarak düşelim.

 

Gelir eşitsizliği makası açılırken çocuk işçisi olmayan bir ülkeyi nasıl hayal edebiliriz?

 

UNİCEF’in Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve yukarıda sözünü ettiği Hayata Destek Derneği’nin işbirliği ile yürüttüğü “Tarladan Okula” projesinin hedefi “tarımda çocuk işçi” sorununa parmak basmak.

 

ÇOCUK DOSTU ALANLAR

 

Bir süreden beri devam eden projeye son dönemde perakende sektöründen güçlü bir oyuncu CarrefourSA sponsor olarak katıldı.

 

Tarımda çocuk işçiliğinde bir ilk.

 

Geçenlerde bir araya geldiğimiz CarrefourSA CRM ve Pazarlama Direktörü Mehmet Necati Özdeniz, bizzat mevsimlik tarım işçilerinin kaldıkları yerleri gezmiş.

 

Haberin Devamı

“İnanamayacağınız kadar kötü koşullarda yaşıyor bu insanlar çocuklarıyla, Çadır bile denmez. Bazı çocukların nüfus kayıtları bile yok” diyor.

 

CarrefourSA’nın desteğiyle birkaç ay zarfında Adana, Urfa, Zonguldak gibi tarımda çocuk işçiliğinin yoğun olduğu yerlerde tarlaların hemen yanı başında “Çocuk Dostu” alanlar oluşturulmuş.

 

5000 bin çocuğa ulaşılmış.

 

UNİCEF Türkiye Milli Komitesi Genel Müdürü Sanem Bilgin Erkut bu alanlarda neler yapıldığını şöyle anlatıyor:

 

“Eğitimden geri kalanlar için etüd programları, oyun, resim, müzik gibi aktivitelerin yanı sıra psiko-sosyal destek veriliyor”.

 

Erkut’un verdiği bilgiye göre, UNİCEF 2016-2020 ülke programı çerçevesinde tarımda çocuk işçiliğinin önüne geçmek için kalıcı değişiklikler yapılmasını planlıyor.

 

Haberin Devamı

UNİCEF’in, Hayata Destek Derneği’nin CarrefourSA gibi sponsorların iyi niyetinden hiç şüphem yok.

 

Mesele bu tabloyu tersine çevirebilecek yetkili mercilerin, yetkili kişilerin farkındalığı.

 

Şöyle sorsam: Acaba 5 yaşındaki çocuğun topladığı fındık boğazınızdan geçiyor mu?

 

 

Yazarın Tüm Yazıları