Paylaş
Suriye’nin Halep kentinin nasıl bir harabeye, nasıl bir enkaza dönüştüğünü gördük. O harabeler arasında çocukların, kadınların nasıl panik içinde oradan oraya koşuşturduğunu da izledik.
Dün Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak’ı dinledikten sonra, Suriye’de acil çözüm bulunması gereken en önemli sorunun çocuklara, kadınlara, yaşlılara insani yardım ulaştırılması olduğu bir kez daha ortaya çıktı.
Kaynak’ın verdiği bilgiler Türkiye’nin bu konuda elinden gelen çabayı gösterdiği ve diğer ülkelerden çok daha fazla yardımcı olduğunu gösteriyordu.
YETİM-ÖKSÜZ ÇOCUKLAR
İnsanın içini acıtan o kadar çok öykü var ki...
Örneğin savaşta yetim-öksüz kalan Suriyeli çocuklar...
Sadece Türkiye’ye getirilenlerin sayısı 4 bin...
Daha fazla yetim-öksüz çocuk sınırın Suriye tarafında var...
Bazısı annesini bazısı babasını bazıları ise ikisini birden kaybetmiş durumda...
AFAD’ın, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın önceliği bu çocukların bakımı...
Türk halkının yardımseverliği tartışılmaz. Çocuklara gönderilen yardımların yanı sıra devlet olanakları da seferber edilmiş durumda.
Annesiz-babasız kalmış bu çocuklar bizim de çocuklarımız. Türk aileler bu çocuklarla yakından ilgileniyor.
Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak’ın verdiği bilgilere göre bu çocukları sahiplenmek, evlat edinmek veya korucuyu aile olarak bakmak isteyen birçok başvuru var.
Kaynak, Cenevre Sözleşmesi dahil, bu çocukların ailelerce sahiplenilmesi için hukuki araştırmaların sürdürüldüğünü vurguladı.
Ve sonra savaşın yükünü omuzlamış Suriyeli kadınlar... Kendi çocuklarını, annesiz-babasız kalmış komşu çocuklarını barındırmaya, yaşatmaya çalışan Suriyeli kadınlar...
Onlar da yardım bekliyor...
Türkiye’deki kamplara yerleştirilmiş olanların durumu görece iyi. Asıl sorun, kamp dışında kalanlar. Özellikle onların sosyal dayanışmayla korunmaları gerekiyor.
Trafik ışıklarında duran arabaların önüne çıkıp yardım isteyen, cam silmeye, mendil satmaya çalışan o çocuklardan şikâyet etmek yerine yardım etmenin yollarını aramak gerekiyor.
KAMP DEĞİL KÖY
Bakan Kaynak’ın tercihi Suriyeli göçmenleri toplu halde kamplarda barınmaları yerine ‘göçmen köyleri’ kurarak, ekonomiye ve sosyal hayata katmak...
Örneğin çiftçileri, hayvancılık yapanları misafir olsalar da normal yaşama döndürecek göçmen köyleri kurmak.
Böylece hem ekonomik hem sosyal travmayı atlatmalarını, günlük yaşama dönmelerini sağlamak...
İmkân oldukça bunu terörden arındırılmış Suriye’deki topraklarda da gerçekleştirmek...
Sosyal açıdan çok daha iyi düşünce...
Batı, Türkiye’nin başından beri önerdiği güvenli bölge projesini kabul etmiş olsaydı, bu yönde çok mesafe alınırdı.
Umarım Batı bundan sonra engel çıkarmaz, gerek Türkiye gerek Suriye topraklarında bu tür yaşam alanları kurulur...
EL BAB’IN ÖNEMİ
Başbakan Yardımcısı Kaynak, Suriye sınırındaki haritayı belleğine çok iyi kaydetmiş. Dün Hürriyet Ankara bürosunda konuk ettiğimiz Kaynak, sorularımızı yanıtlarken Fırat Kalkanı operasyonunu ve yerleşim yerlerini kâğıt üzerinde çizerek anlattı. Suriye’nin sınırımıza yakın illerini, çizdiği haritaya isabetle yerleştirdi. El Bab’ın önemini bu çizimle açıkladı.
PKK-PYD-YPG cephesinin kuzeyden açamadığı koridoru güneyden açmaya çalıştığını vurguladı. PYD’nin elindeki Afrin ile Membiç’in tam ortasında El Bab’ın bulunduğunu gösterdi. Terör örgütünün Afrin’den doğuya doğru, Membiç’ten batıya doğru iki cep geliştirerek El Bab üzerinden koridoru kapatmaya çalıştığını belirtti. Bu koridoru El Bab’ın kestiğini anlattı. Fırat Kalkanı operasyonunda El Bab’ın kontrol altına alınmasının bu nedenle önemli olduğunu vurguladı.
Bir diğer önemli konu da Halep’ten tahliye edilen 44 bin sivilin İdlib’de can güvenliklerinin sağlanması. Türkiye, göçenlerin Suriye topraklarında karşılanmasından yana; bu amaçla bütün imkânlarını seferber ediyor. İdlib’in, Suriye rejiminin saldırısına maruz kalmaması için Rusya’nın devrede olmasına çalışıyor.
Kazakistan’ın başkenti Astana’da başlayacak barış görüşmelerinde, Türkiye’nin çocuklar, kadınlar başta olmak üzere can güvenliği, insani yardım ve ateşkesin bütün Suriye’yi kapsamasını sağlamak en önemli amacı olacak.
Paylaş