Paylaş
BM Genel Kurulu bu yıl, ‘Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri: Dünyamızı Değiştirmek için Hamle’ konusunu tartışacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan da Genel Kurul’da bir konuşma yapacak.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve ABD Başkanı Obama’nın da yer alacağı liderler zirvesinin konusu ise mülteciler sorunu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu zirveye de katılması öngörülüyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, BM’nin resmi programında bulunan ‘mülteciler’ ve ‘sürdürülebilir kalkınma’ konularında Türkiye’nin yaklaşımını paylaşmanın yanı sıra, ikili temasları, yabancı basınla söyleşileri ve sivil toplum kuruluşlarıyla görüşmeleri olacak.
Erdoğan’ın bu temaslarında FETÖ, Suriye ve PKK sorunları üzerinde duracağı kuşkusuz.
FETÖ VE DARBE GİRİŞİMİ
ABD’nin, Türkiye için hayati önemdeki iki konuda ‘ikili’ bir politika izlemesi Ankara’yı rahatsız ediyor.
Bunlardan biri FETÖ, diğeri de PKK-PYD-YPG konusu...
15 Temmuz’da Türkiye, tarihinde görülmemiş kanlı bir darbe girişimine sahne oldu.
Demokrasiyi, tüm değerlerin başına koyan ABD ve Avrupa, Türkiye’de Meclis’i ve halkı bombalayıp kurşunlayarak demokrasiyi ve Cumhuriyet’i rafa kaldırmayı hedefleyen bu darbe girişimi karşısında geç ve cılız bir tepki verdi.
Şu bir gerçek ki, 15 Temmuz’da Türkiye’de olanların binde biri bir Avrupa ülkesinde olsaydı, ABD ve Avrupa Birliği (AB) dünyayı ayağa kaldırırdı.
Ama Türkiye’de olunca öyle yaptılar...
Çok geç ve yetersiz bir tepki gösterdiler.
Kuşkusuz Ankara bu ‘ikircikli’ tutumu kaydetti...
Türkiye’nin ABD’den darbeye ve darbe sorumlularına karşı beklediği tutum daha özeldi...
Nedeni, darbe girişiminde bulunanların general, amiraller de dahil Fetullah Gülen Terör Örgütü’nün Türk Silahlı Kuvvetleri’ndeki uzantıları olduğunun açığa çıkmasıydı.
Açık kanıtlara karşın ABD, FETÖ konusunda Türkiye’nin taleplerini sümen altı etti, ediyor.
Fetullah Gülen’in iadesi veya tutuklanması talebini yokuşa sürdüğü gibi, korumaya devam ediyor.
Bu durum zaten, 17 yıldır Gülen’i ağırlayan ve koruyan ABD’nin niyetleri konusunda Türk halkında var olan kuşkuyu daha da büyütüyor.
ABD ise bunu giderecek adım atmıyor.
Bir yandan darbe girişimine üzülmüş gibi yapıyor, bir yandan bildiğini okumaya devam ediyor.
ABD’nin bu ‘ikili tutumu’, 60 yıllık ‘müttefiklik’ hukukuna sığmıyor...
ERDOĞAN, BM’DE FETÖ İÇİN UYARACAK
Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün BM Genel Kurulu’nda yapacağı konuşmada, tüm ülkeleri FETÖ konusunda uyaracak.
FETÖ’nün 170 ülkede örgütlendiğini, sadece Türkiye değil bu ülkeleri de ele geçirmeye çalışacağını vurgulayacak ve örgütün faaliyetlerine son verilmesini isteyecek. Erdoğan, ABD Başkan Yardımcısı Biden’a da Gülen’in iadesi ve tutuklanması talebini tekrar iletecek. Heyette bulunan Adalet Bakanı da aynı yönde temaslarda bulunup belgeler sunacak.
PKK-PYD-YPG KORUMASI
ABD’nin yine ‘ikili tutum’la Ankara’yı rahatsız ettiği diğer konu, ‘PKK’ya karşı’ olduğunu söyleyerek onun kolu olan PYD-YPG’yi Suriye’de alabildiğine koruyup desteklemesi...
ABD, PKK’nın Suriye’deki örgütü olduğunu bal gibi bildiği halde PYD-YPG’yi hem siyasi hem de askeri yönden güçlendiriyor. Bunun nedenini de PYD’nin terör örgütü olmadığını, YPG’nin IŞİD’e karşı savaştığını söyleyerek açıklıyor. ABD askeri yerine YPG’lilerin kara gücü olarak cephede bulunmaları gerekçesiyle her türlü silah yardımını yapıyor.
Türkiye ise tek bir örgüt olan PKK/KCK’nın, Türkiye’de de Suriye’de de ne için savaştığını biliyor:
Dört ülkeden koparılacak dört parçada bağımsız bir devlet kurmak. Bu, Türkiye’nin de parçalanması anlamına geliyor; bu nedenle PKK-PYD-YPG sorununu Türkiye’nin beka sorunu olarak görüyor. Ancak, ABD’nin konuya böyle bakmadığı belli...
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın New York’taki temaslarında ABD’nin bu ‘çelişkili’ tutumu üzerinde duracağına şüphe yok...
Paylaş