Bakış açısını değiştirmek

Yazıya ünlü çağdaş sanatçı Joseph Beuys’un bir sözüyle girelim: ‘Kendini (özelliklerini) sonuna kadar tüketmeden bu dünyayı terketmek yazık olur…’

Haberin Devamı

Ortaya bir Joseph Beuys çıkaramasak da (!) aynı endişeyi yaşayanların, gelişmeyi isteyenlerin başvurduğu bir adresten bahsedeceğim size. Mim85 Kültür Sanat Platformu kültürün interaktif bir şekilde paylaşıldığı, sanatın bütün boyutlarıyla ele alındığı, her yaşa hitap eden bir merkez. 2000 yılından bu yana çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.  Mim85 Kültür Sanat Platformu’nda katılımcıların ilgi alanları doğrultusunda uzman eğitmenlerden sanatsal, tarihsel ve sosyolojik temelli seminerler veriliyor. Mim 85’in bünyesinde, seminerlerin yanı sıra ayrıca workshop’lar, yurtiçi ve yurtdışı geziler ve diğer sanat hizmetleri de yer alıyor. Bu kış Yalçın Sadak hocanın Klasik Sanat Seminerleri’ne Nişantaşı’ndaki bu merkezde devam eden biri olarak Mim85’deki eğitimlerde katılımcıların isteklerinin de programı oluşturmada katkısı olduğunu ben de deneyimledim.

Haberin Devamı


“Seminerleri dünyanın değişen dinamiklerini anlamaya yardımcı olacak şekilde planlıyoruz”, diyor Mim85’in kurucusu Sema Şener…  Ayrıca Mim Art Project (MAP) başlığı altında sanat alanında kurumsal eğitimler ve danışmanlık hizmetleri vermeye başladıklarını da hatırlatıyor. MAP bünyesi altında yaptıklarına sanat eğitimlerinden kurum koleksiyonu oluşturmaya, ulusal ve uluslararası sanat gezilerinden sanatsal etkinlik yönetimi gibi etkinlikler örnek verilebilir.

Bakış açısını değiştirmek
 Kurucu Sema Şener 1986 yılında Berlin’den İstanbul’a dönmüş. Yoğun iş hayatının yanında seminerlere, workshop’lara katılmayı hep seven biri olduğundan bahsediyor. Bir de elini taşın altına koyup farklı dernekler, vakıflar için de gönüllü çalışmaktan kaçmamış Şener. O, zaman içinde de hobisini işine dönüştürmeyi başaranlardan.

 

Kurucusu olduğu Mim85 etkinliklerini bugün düzenli takip eden önemli sayıda katılımcı var. Şener ilk yıllarda katılımcıların okuldan ve sosyal çevresinden arkadaşları olduğunu hatırlıyor. En büyük nişlerinin ise konusunda isim yapmış eğitimcilerle çalışmak olduğunu söylüyor.

 

Haberin Devamı

“İlk olarak sanat eleştirmeni Yalçın Sadak ile Sanat Tarihi derslerine başladık. Ben İstanbul Resim Heykel Müzesi’nde gönüllü olarak çalışırken Yalçın hoca dernekte Sanat Tarihi dersleri veriyordu. Aynı dönemde Türk sanatı ile ilgili bir sergiyi birlikte Harbiye Askeri Müze’de gerçekleştirdik. 2000’lerde işimi kapattığımda Yalçın hoca’dan büromda bana ve birkaç arkadaşıma Sanat Tarihi dersi vermesini rica ettim. O zamanlar benzer etkinlikler yoktu ve açıkçası insanların da buna ihtiyacı vardı” diyerek hatırlıyor. Aynı dönemde İstanbul Çağdaş Sanat Müzesi ve Vakfı’nı kurduklarını anlatıyor. Yine Kürşad Demirci hoca ile başladıkları Dinler Tarihi dersleri de Mim85’in söhretini kazanmasındaki önemli derslerden.

Haberin Devamı

Bakış açısını değiştirmek
 

Mim85’in destekçileri arasında yer aldıkları Barış İçin Müzik (imkanları sınırlı çocuklar için karşılıksız müzik eğitimi sağlıyorlar. Daha büyük ölçekle çalışmalar yürüten Sistema Europe’un en iyi uygulamalarından biri kabul ediliyor) ve Baksı Müzesi (Bayburt’ta Hüsamettin Koçan’ın bireysel düşü olarak 2000 yılında filizlenen, başta sanatçılar olmak üzere çok sayıda gönüllünün katkısıyla yıllar içinde gerçek bir toplumsal projeye dönüşen müze) kurumun gönüllü çalışmalarından. Mim85’in ayrıca bu yıldan itibaren benim de gönüllüsü olduğum Baksı Müzesi’nde (Bayburt’ta) dönemlik eğitim programları oluşturacağının haberini de alıyorum.

 

Şener Mim85’in kendi mekanının dışında da aktiviteler gerçekleştirdiklerinden bahsediyor. Saffet Emre Tonguç, Ali Canip Olgunlu, Turgay Tuna gibi kıdemli sanat tarihçiler, arkeolog ve rehberler eşliğinde yaptıkları şehir içi, şehir dışı ve yurt dışı kültürel gezilerin takipçileri çok... Ayrıca bu yaz sürpriz yazlık bölgelerde Mim85 özel eğitimlerinin verlmesi ihtimali de varmış.  

Haberin Devamı


“Yeni projeler ve etkinlikler aracılığı ile geniş kitlelere ulaşarak kültür ve sanatı daha ulaşılır kılmaya yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz”, diyor Şener: “Çekirdek kadromuzla her geçen gün yenileniyoruz ve en önemli mottomuz  ‘’Hayat bizi zorlayınca bakış açımızı değiştirebilmeyi öğrenmek’’….

Yazarın Tüm Yazıları