TOBB’da ‘ekonomi için adalet ve demokrasi’ vurgusu

TOBB Genel Kurulu’nda, her yıl olduğu gibi, ekonomik sorunların yanında siyasi tartışmalar da vardı. Dikkatimizi çeken noktalardan biri; CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun adalet, hukuk devleti ve demokrasi vurgularının her yıldakinden daha fazla alkış alması idi.

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu, “demokrasi ve hukukun üstünlüğü olmayan bir ülkenin büyüyemeyeceğini” belirtirken, “FETÖ darbesini sadece baklavacılar mı yaptı” diyerek, darbenin siyasi ayağının açığa çıkarılmasını istemesi de büyük alkış aldı.

Yeni yönetim sistemiyle birlikte, TOBB Genel Kurulu’nun formatı da değişmiş gözüküyor. Önceki gece Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu gibi siyasilerin katıldığı bir plaket töreni yapılırken, dünkü asıl genel kurul toplantısında sadece TOBB Başkanı da Rıfat Hisarcıklıoğlu ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan konuştu.

Genel Kurul delegeleri ile sohbet ettiğinizde, Kılıçdaroğlu’nun demokrasi ve adalet vurgularının neden olumlu tepki aldığını anlıyorsunuz. Hemen herkesin FETÖ ile mücadeleye olumlu tepki verdiği, ancak özellikle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’nın damadı aynı davadan serbest bırakılırken, aynı kapsamda haksız işten atmalar ve hapisler gördüklerini belirten, çok sayıda delegenin tepkili olduğu görülüyor. Yine siyasilerin kapsama alınmamasının FETÖ ile mücadele algısını zayıflattığı belirtiliyor.

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu’nun“Hapisteki 150’den fazla gazeteciyle demokrasiyi anlatamazsınız” gibi sözlerini en çok alkışlayanların genç oda başkanları ve delegelerden oluştuğunu söylemeliyim. Kılıçdaroğlu’nun konuşması sırasında “Yassıada” diye bağıran bir Oda başkanının susması için salondan yoğun itiraz gelmesi de dikkat çekiciydi.

Yeni Genel Kurul formatına bağlı olarak, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun plaket töreninde kısa bir konuşma yapıp, asıl teşekkür ve taleplerini dile getirdiği konuşmasını Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın olduğu toplantıda yapması idi. Erdoğan’ın konuşmasına ara ara, özellikle faiz gibi vurgularda, yoğun alkış gelirken, genelde heyecanın fazla olmadığı da gözlendi.

Hisarcıklıoğlu’nun konuşmasında teknolojiye ve dijitalleşmeye uyum üzerinde durup, AB hedefine bağlı kalınmasını istemesi de önemliydi.

‘ÂLİMİN ÖLÜMÜ ÂLEMİN ÖLÜMÜ GİBİDİR’

Plaket töreninde konuşan Başbakan daha çok FETÖ ile mücadele ve işalemi için yaptıklarından söz etti. CHP Lideri Kılıçdaroğlu ise konuşmasına, o sırada salondan ayrılan, Başbakana ithafen “Sorunu olmayan bir ülke Başbakanı gibi konuştu kendisi” diyerek başladı ve “Eğer her şey çok iyiyse, bu vergi ve sigorta primleri neden ödenmiyor” diyerek vergi aflarına dikkat çekti.

Haberin Devamı

Türkiye’nin bölgesinde güçlü olması için yeni stratejiye ihtiyacı bulunduğunu kaydedip bunun için 4 ana madde sıralarken, birinci madde olarak “Özgürlük, demokrasi ve hukukun üstünlüğü... Bunlar yoksa o ülkenin büyüme şansı yoktur” dedi. Demokrasiden gerçek anlamda kuvvetler ayrılığını anladıklarını, yargının bir kişiden gelen talimatla karar verdiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, “Elinizi vicdanınıza koyun; bir partinin il başkanı hakim yapılırsa adalet olur mu?” diye sordu.

Türkiye’nin katma değeri yüksek teknoloji yoğun üretim yapmasını yoksa yolda kalacağını kaydeden Kılıçdaroğlu, bunlar için önce üniversitelerin özgür olması gerektiğini, halbuki ilim adamlarının imza attıkları için KHK’larla atıldığını söyledi. Referandumda üniversitelerden hiçbir yorum gelmediğini hatırlatan CHP Lideri, peygamberimizin “âlimin ölümü âlemin ölümü gibidir” sözlerini hatırlatıp, Türkiye’nin şu anda, “Osmanlı’nın son dönemini yaşadığı” benzetmesinde bulundu.

 

Yazarın Tüm Yazıları