Mali yükü arttıracak sektör talepleri başladı

BAYRAM sonrası piyasalar yine kurlarda artış ile açılırken, sektörlerden gelen talepler de dillendirilmeye başladı. Kurlar indirilemediği sürece, kamunun mali dengesini olumsuz etkileyecek bu taleplerin giderek artması kaçınılmaz olacak.

Haberin Devamı

Bayram öncesi ipuçlarını görmeye başladığımız sektör taleplerinin dün hemen başlamış olması pek hayra alamet değil. Çünkü sektörlerden gelen talepler genellikle kamunun vergi gelirlerini azaltıcı ve/veya kamunun desteğini yani harcamaları artırıcı yönde oluyor. Kurlardaki seyir değişmediği sürece bu taleplerin tüm kesimlere yayılması sürpriz olmayacak.

Bununla birlikte sektörlerden bankalara olan taleplerin de artacağı, hem düşük faizli kredi hem de mevcut kredilerin yeniden yapılandırmaları taleplerinin artacağı açık. Kaldı ki şimdiden bu yönde talepler gelmeye başladı.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, mobilya sektörünün KDV indirimi beklediğini açıklamış. Mobilya sektörünün ekonominin kilit sektörlerinden olduğunu, KDV indiriminin tekrarlanması gerektiğini kaydeden Palandöken, yüzde 8’e indirilecek KDV’nin yıl sonuna kadar sabitlenmesini de istemiş.

Haberin Devamı

Mobilya için daha önce yapılan KDV indirimi beyaz eşya için de uygulanmıştı. Bu da yakında beyaz eşya, ardından otomotiv sektörü gibi sektörlerden, KDV indirimi taleplerinin  geleceğini gösteriyor.

Dün sektörü için yeni kamu desteği isteyenlere Ziraat Odaları Birliği de katıldı. Birlik  Başkanı Şemsi Bayraktar döviz kurlarının geldiği noktada, artık tarımda ithalat yapmanın cesaret isteyen iş haline geldiğini kaydedip, “ Türkiye’nin tarımsal ürünlerde dışa bağımlı durumdan kurtulması için mazot, gübre, ilaç, tohum ve yem gibi ithal girdiler konusunda çiftçiye sağlanan desteğin arttırılması gerektiğini” belirtmiş.

Mevcut döviz kuru seviyelerinden tarımda ithalata devam etmenin enflasyonu da arttıracağına dikkat çeken Bayraktar, ithal edilen ürünlerin devlet desteği ile ülkede üretebilir noktaya gelinebileceğini söylemiş.

ENERJİ VE GAYRİMENKUL

Son kur artışlarından önce durumlarının zora girmeye başladığı konuşulan bazı sektörlerde taleplerin yükselmesi, bu sektörlerin durumlarının acilleştiğinin göstergesi. Bunlardan biri konut sektörü. Sektör dernekleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı yanlarına alıp, 2 aylığına konut fiyatlarında ve faiz oranlarında indirim yaptı. Daha önce kamu bankalarına, zararları karşılanmadan, ucuz konut kredisi verdirilmiş, bu da önemli bir yüke ulaşmıştı. Bu kampanyanın ardından, sektörden kamu yükünü arttıracak yeni talepler gelmesine kimse şaşırmayacak.

Haberin Devamı

Dün çıkan haberlerden biri de Çek Cumhuriyeti merkezli CEZ’in CEO’sunun  Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a mektup yazarak, ortak oldukları Türkiye’deki enerji şirketlerinin borçlarının yeniden yapılandırmasını istediğine ilişkindi.  Yabancı şirket CEO’su “TL’deki değer kaybı ve bölgedeki istikrarsızlık nedeniyle Türkiye’de bozulan faaliyet ortamı nedeniyle böyle bir adım atılmasının gerekebileceğini” belirtiyordu.

Enerji ve gayrimenkul sektörlerinin durumlarının yakında ekonomi yönetimi tarafından, çok daha detaylı masaya yatırılıp, banka kredileri, vergi gibi konularda düzenlemeler yapılması da kimse için sürpriz olmamalı.

Çünkü biriken sorunlara kur atağı da eklendi ve durumları ağırlaştı denilebilir.

Haberin Devamı

Orta vadeli programın böyle bir iklimde, nasıl olup da mali disiplini koruyacak biçimde yapılacağı ise giderek daha fazla merak edilir oluyor.

Belli ki kur atağı bitmeden, istikrar olmadan bu talepler artarak devam edecek.

 

Yazarın Tüm Yazıları