Paylaş
Görebildiğimiz kadarıyla; kurlarda son dönemde görülen denge bankalar için stres testi yapılıp, sonuçların açıklanması aciliyetini ortadan kaldırdı. Buna karşılık bankacıların, kendilerine özellikle iş dünyasından gelen “Hangi bankanın sağlam olduğunu nereden bileceğiz, stres testi açıklamaları ne oldu?” sorularına yanıt vermekte zorlandıkları gözleniyor.
Resmi açıklama yapılmaması, stres testi açıklanmasa bile bankaların mali durumlarının yakından izlenmediği anlamına ise gelmiyor. Konuyla ilgili çok sayıda banka üst düzey yöneticisi ile konuştum ve stres testi konusunda yeni bir gelişmeden haberdar olmadıklarını gördüm. Sürekli olarak bankalarda bulunan murakıplar kanalıyla BDDK’nın bilgiler aldığını, bankalarda risk yönetim birimleri ve bağımsız denetim kurumlarının benzer çalışmalar yaptığını hatırlatan banka yöneticileri, buna karşılık resmi otorite ve ekonomi yönetiminin nasıl bir yol izleyeceği konusunda fikirlerinin olmadığını söylediler. Eylül ayında Yeni Ekonomi Programı (YEP) açıklanırken, kurlardaki ateş devam ederken konunun aciliyeti bulunduğunu hatırlatan bir bankacı, kendilerinin de son dönemdeki olumlu gelişmeler nedeniyle, ekonomi yönetimin konuyu beklemeye aldığı izlenimi taşıdıklarını söyledi.
Bir bankacı ise aciliyeti olan bazı kamu bankalarının, sermaye benzeri tahvil ihraçlarıyla acil sermaye ihtiyaçlarının giderildiğini hatırlatarak, “Bunun ardından yeni bir ihtiyaç görülmemiş olsa gerek ki, konu gündemden düştü” yorumunu yaptı. Bankacılar stres testi konusunun bankaların ve otoritenin sürekli yaptığı risk analizlerinden farklı olduğunu, resmi otoritenin baz senaryolar ortaya koyup ileriye dönük riskleri detaylı belirlemeye çalışması anlamına geldiğini, kendilerinin tüm rakamlarının otoritenin elinde olduğunu ama daha kapsamlı stres testi yapıldığı konusunda bilgileri bulunmadığını söylüyorlar.
‘ACİL İHTİYAÇ KALMADI’ İZLENİMİ
Başka bir sektör yetkilisine ise test için hangi dönemin baz alınması gerektiğini sorduğumda, “Aslında son çıkan Eylül sonuçları kur ve faizlerin yarattığı tahribatın bilançolara yansıdığı bir dönemi gösteriyor. Yani Eylül sonu rakamları senaryolar için baz alınabilir” dedi. Buna karşılık kendisinin de stres testi çalışmalarında hangi aşamada olduğunu bilmediğini kaydetti. Aynı bankacı, bilançolardaki kur ve faiz etkisinden sonra, sırada ekonomik daralmanın bilançolarda yaratacağı etkinin bulunduğunu, ancak bunun görülmesinin epey zaman alabileceğini, stres testi için bunun beklenmesinin gerekmediğini söyledi.
YEP’deki konuyla açıklama ardından BDDK mali bünye tespit çalışmaları başlatmış, Maliye ve Hazine Bakanı Albayrak, “Bankacılık sektörümüze yönelik yaşanan tüm süreçler önemli adımlar atmamızı ortaya koyuyor. Bankaların güncel yapılarını tespit etmek için mali bünye değerlendirme çalışmalarını başlatıyoruz. Bu çalışma sonucuna göre gerekli görülürse mali yapıyı güçlendirecek kapsamlı bir politika setini devreye sokacağız” demişti. Ardından bankalara sermaye enjeksiyonu ve kaynağın nereden bulunacağı tartışmaları da başlamıştı.
Kısacası; işlerin rayına girdiği görüntüsü, bu acil ihtiyacı ortadan kaldırmış gözüküyor. Ancak belli ki otorite bankaları daha yakından takip ediyor.
Umarız bundan sonra hata yapılmaz da, böyle bir yola gerek kalmaz.
Paylaş