Başbakan üretim durmasın diyor ama uygulama farklı

FETÖ soruşturmaları nedeniyle bankacılık sisteminde ve genel olarak ticari hayatta yaşanan sıkıntılar devam ediyor.

Haberin Devamı

Bu sıkıntıların yerel bazda ciddi boyutlara ulaştığından söz edilirken, makro anlamda ise zaten düşen büyüme oranlarını daha da geri çekme tehlikesine dikkat çekiliyor.

 

Geçen hafta büyük bir bankanın üst düzey yöneticisi ile konuşurken konu, FETÖ operasyonlarının bankalar üzerindeki etkilerine gelince, bir hayli sıkıntı yaşandığını anladım. Savcılıklardan sürekli yeni dosya ve kararların gelmeye devam ettiğini belirtirken, özellikle 2 ilden, haftada neredeyse yüzlerce şirket ve kişi hakkında savcılık talimatı geldiğine dikkat çekti. Savcılık kararı olunca hiçbir şey yapamadıklarını, ilgili kişi ve şirketlerin hesaplarını dondurduklarını, kredi ve mevduat ilişkilerini kestiklerini, bunu yapmak zorunda olduklarını söyledi. Kendileri açısından çok büyük bir iş kaybına ve belirsizliklere yol açan bu durumun alışverişi önemli ölçüde zedelediğini, bunun büyüme üzerinde negatif etki yapmasının kaçınılmaz olduğunu belirtti.

 

Haberin Devamı

Bunun ardından Başbakan Binali Yıldırım’ın hafta sonunda İstanbul’da işadamları ve bankacılara yaptığı konuşmayı dinleyince, bu işin yönetilmesinde büyük sorun olduğu, Başbakanın dedikleri ile uygulamanın ters düştüğü açıkça görülüyor. Başbakan Yıldırım, “bankacılar iyi dinlesin” diyerek, verdikleri çek için bile FETÖ’cü ise bana hesap sorarlar kaygısı taşıdıklarını belirtip, şunları söyledi: “Böyle şey olur mu; biz kurum ve şirketi cezalandıramayız. Biz bir adama iş bulmak için kırk takla atıyoruz bir de mevcutları mı kaybedeceğiz? Hatası olan varsa onu sistem içerisinden alıp gereğini yapacağız, kurum çalışmaya üretmeye devam edecek. Siz de onları kredilendirirken onlarla çalışırken bunu göz önünde bulundurun, yüzde 100 garantiyle ticaret olmaz risk paylaşımı şart”

 

Başbakan Yıldırım’ın söyledikleri sağduyulu ve olması gereken uygulamayı gösteriyor. Ama şikayetler o kadar fazla ki, uygulamada Başbakanın dediklerinin geçerli olamadığı ortada.

 

Haberin Devamı

Başbakanı dinledikten sonra bir şirketin daha şikayetlerini dinledim. İlginç tarafı şirketin bulunduğu il, banka yöneticisinin “çok fazla ve sürekli dosya geliyor” dediği 2 ilden biri.

 

Orta Anadolu’daki sanayi ilinde 1800 kişinin çalıştığı bir şirket. Şirketin ortaklarından biri FETÖ soruşturması nedeniyle gözaltına alınıyor. Sonradan tutuklandı mı bilmiyorum ama gözaltına alınmasından sonra şirket için sorunlar başlıyor. O ilin savcılığı şirketin mal varlığı ve banka hesaplarını donduruyor. Ardından bu da yetmiyor o ilin belediye başkanlığı işletmenin çalışma ruhsatını iptal ediyor. Yani 1800 kişinin çalıştığı işletme tümüyle kapanma noktasına geliyor.

 

Haberin Devamı

Bu şirketin yetkilileri geçen hafta Ankara’da bulabildikleri herkese, yaşadıklarını anlatıp, çözüm bulunmasını istemişler. Ben de bu olayı gelip olayı anlatıp yardım istedikleri bir kurumun yetkilisinden dinledim.

 

Tüm bunları bir araya getirdiğinizde sanki hükümetin iradesinden bağımsız olarak; yerel bazda rekabet ve siyasi çekişmelerin, öç almaların FETÖ soruşturmaları bahane edilerek devreye sokulduğu izlenimi alıyorum. Başbakanın sağduyulu sözlerinin hayata geçirilirken başka yönlere çekildiği açık. Aynen FETÖ nedeniyle işten çıkarılan kamu çalışanları arasına, FETÖ ile ilgisi olmadığı kesin imzacı akademisyenlerin, muhalif sendika ve basın mensuplarının alınması gibi...

 

Haberin Devamı

Özetle; kurunun yanında yaş da yanıyor, ülkenin ekonomisi, bilimsel-kültürel geleceği, yanlış uygulamalarla büyük riske atılıyor.

Yazarın Tüm Yazıları