Paylaş
Yaşam koşullarının zorluğu, trafik, insanların davranışları ve bunun gibi bin bir çeşit faktör, her gün stres ve kaygı yaşamanıza neden oluyor, mutsuz ediyor olabilir.
Bunun için sürekli şikayet ediyor, umutsuzluğa kapılıyor da olabilirsiniz.
Ama unuttuğunuz çok önemli bir nokta var; olaylar, insanlar ve durumlar hakkında hiç farkına bile varmadan beyninizin içinde sürekli olumsuz yorumlar yapan, telaşa sürükleyen sizsiniz.
Yaşamımızı planlayan da sizsiniz. Aynı şekilde isteklerinizi, tercihlerinizi ve beklentilerinizi seçen de sizsiniz.
Yani ne hissediyorsanız hissedin, tek sorumlu sizsiniz.
KÖTÜ DİYE BİR ŞEY YOKTUR DÜŞÜNCELERİMİZ ÖYLE YAPAR
Shakespeare’in ünlü karakteri Hamlet şöyle der: “İyi veya kötü diye bir şey yoktur, ama düşüncelerimiz öyle yapar. Yani olaylar ve insanlar hakkındaki düşüncelerimiz, nasıl hissettiğimizi de şekillendirir.
Depresif hissediyorsanız, kendiniz, hayatınız ve geleceğiniz ile ilgili hiç bitmeyen olumsuz düşünceleriniz vardır. Depresif hisseden hemen herkes sürekli kendini eleştirir, insan kendini sürekli eleştirdiğinde ise daha iyi hissedecek şeyler yapma isteği de olmaz. Yani duygularımız, davranışlarımıza da şekil verir.
Doğal afetler, terör, savaş, cinsel istismar, fiziksel istismar gibi felaketlerle baş etmek elbette çok daha güç. Bu tip olayların ardından yaşanan travmalar insanın ruhunda derin yaralar açar ve bunların üstesinden gelebilmek daha uzun sürer, daha fazla bir çaba ve iyileşme süreci gerektirir.
Bu nedenle burada bahsettiğim, bu tip olayların dışında oluşan, aslında gerçek felaket olmayıp da bize felaket gibi gözüken durumlardan dolayı hissettiğimiz stres ve kaygı...
AKLINIZDAN GEÇENLERİ BİR KAĞIDA YAZIN
Olaylar veya insanlarla ilgili düşünceleri değiştirmek kolay değil. Bunun için istekli ve motive olmanız, değişim yaratabileceğinize inanmanız gerekir.
İlk adım, yaşadığınız her olumsuz duygu ardından aklınızdan geçen düşüncenin farkına varmaya çalışmak ve bunları kağıda yazmak olabilir. Düşünceleri kağıda yazmak, onlarla yüzleşmek ve değerlendirebilmek için etkili bir yöntemdir.
İkinci adım, düşüncelerinizi gerçekçi bir bakış açısıyla değerlendirmek olmalı. Bir arkadaşınız böyle düşünse ona ne derdiniz? Objektif olduğunuza inanıyor musunuz? Verdiğiniz cevaplar, düşüncelerinizin gerçekçi olup olmadığını test etmenize ve gerçekçi bir düşünce yaratmanıza yardım eder.
GERÇEKÇİ BİR BAKIŞ AÇISI İÇİN DEĞİŞİM ŞART
Daha objektif ve gerçekçi bir bakış açısı yakalamaya çalışmak ne kadar önemli ise, fiziksel, davranışsal veya çevresel değişimler yapmak da o kadar önemli. Çünkü birçok sorun, davranışlarımızda ve çevremizde değişiklikler yapmamızı da gerektirir. Bu nedenle, kendinizi daha iyi hissetmek için elle tutulur, gözle görülür değişiklikler yapabilirsiniz... Örneğin, sevdiğiniz kişilerle daha fazla vakit geçirmek, mantıksız taleplere hayır demeyi öğrenmek gibi.
Bilimsel araştırmalar, depresif ve stresli kişilerin, her zaman yaptıklarından daha farklı aktiviteler yapmaya başladıklarında ruh durumlarında iyileşme olduğunu gösteriyor.
Öyleyse bugünlerde stres ve kaygı seviyenizin arttığını düşünüyorsanız, davranışlarınızı ve alışkanlıklarınızı değiştirerek yaşamınızı yeniden planlayabilirsiniz.
DAHA İYİ HİSSETMEK İÇİN NELER YAPABİLİRSİNİZ
1- Egzersiz yapın: Kendinizi daha iyi hissetmenize yol açan beyin kimyasallarını artırdığı için, her türlü egzersiz kaygı, depresyon, stres gibi durumlarla baş etmek için etkili yöntemlerden biridir.
2- İyi uyuyun: Stresliyken insanın daha fazla ve iyi uykuya ihtiyacı vardır.
3- Doğru beslenin: Öğün atlamayın, sağlıklı, enerji veren gıdalar tüketmeye özen gösterin.
4- Hayatınıza eğlenceli aktiviteler sokun: Hobiniz yoksa yeni bir hobi edinin.
5- Sosyalleşin: Başkalarıyla olmak ilginizin olumsuz düşüncelerden başka konulara yönelmesine yardım eder. Sizi sevenlerle olduğunuzda siz de kendinizi daha çok seversiniz.
6- Mola verin: Koşuşturma içindeki hayatınıza bir mola verin.
Meditasyon, yoga, derin nefes egzersizleri ve müzik dinlemek, hayatın koşuşturmadan ibaret olmadığını size hatırlatacaktır.
7- Mükemmeliyetçi olmayın: Her şeyin mükemmel olması mümkün değildir.
Bu tip gerçekçi olmayan beklentilerinizin farkına varın ve kimsenin mükemmel olmadığını kendinize sık sık hatırlatın.
8- Kabullenin: Hayatta her şeyi kontrol edemeyeceğinizi, her şeyin hep istediğiniz yönde gidemeyeceğini, aksaklıkların, hataların olabileceğini kabullenin.
Paylaş