Paylaş
Yazarlarla yapılan konuşmaların edebiyat tarihi için önemini söylemeye gerek yok. Bu konuşmaları içeren çalışmalar, hiç kuşkusuz araştırmacılar için de kaynak özelliği taşır.
İki ciltten oluşun ‘Yüz Yüze Konuşmalar’da karşılıklı sayfalarda; solda cevaplayan, sağda ise soruyu soran yer alıyor.
Toplam 50 yazarla yapılan söyleşileri bu kitapta okuyacaksınız.
Ömer Arısoy kitabı şöyle tanıtıyor: “50 Türk edebiyatı ustasının, 50 uzman edebiyatçılarımıza verdiği mülakatlardan oluşan ‘Yüz Yüze Konuşmalar’ hem edebiyatımızın güncel fotoğrafını çekiyor hem de farklı kuşaklardan değerli edebiyatçı, yazar, şair ve edebiyat eleştirmenlerimizi buluşturuyor.”
2023’e kadar devam
Proje Koordinatörü / Telif Hakları Derneği Başkanı Cafer Vayni, kitabın proje amacını ‘Sunuş’ yazısının son paragrafında belirtiyor: “Telif Hakları Derneği olarak Cumhuriyet’imizin 100’üncü yılı olan 2023 yılına kadar her yıl bu projemizin bir benzerini gerçekleştirmek ve böylece fikri mülkiyet sistemimizi zenginleştirmek ve güçlendirmek; yaşayan değerlerimizin hayatta iken model olmalarını sağlamak yönündeki projelerimize devam etmek arzusundayız. Böylece Cemil Meriç’in ifadesiyle: ’Muhteşem bir mazimizi daha muhteşem bir geleceğe bağlayacak köprü olmak’ yönünde görevimizi yerine getirmiş olacağız.”
Yayın kurulu adına Abdurrahim Karadeniz de ‘Önsöz’de bu konuşmalarla neyin sağlandığını özetliyor: “‘Yüz Yüze Konuşmalar’, Türkçeyle biz olma tutkusunun somut göstergesidir.” Yayın kurulu da; Prof. Dr. Şaban Sağlık, Prof. Dr. Alaattin Karaca ve Dinçer Ateş’ten (Fahri) oluşuyor.
Tutkunun göstergesi
Kitabın sayfa düzeninden söz etmeliyim: İlk girişte sol tarafta cevapları verecek edebiyatçının biyografisini, sağ tarafta da soranın biyografisini okuduktan sonra, yazarlarla konuşmalar başlıyor.
Benimle konuşmayı Alaattin Karaca yaptı. Bu konuşma için iyi bir hazırlık yapıldığının tanığı oldum. Birçok yazıyı okudum, soru soranların konuşacakları kişinin bütün yapıtlarını okuduklarını, yorumladıklarını, özümsediklerini, karşıdakilerin de böylece kayda değer yanıt verdiklerini gördüm.
Devletin, hükümetin bu tür çalışmalar yapmasını hep destekledim çünkü özel yayıncılık bu kadar kapsamlı bir çalışma yapamıyor. Bu tür toplu çalışmaların benim için daha makro bir yararı vardır: Değişik türlerde yazanları, değişik edebi anlayışlara sahip kişileri bir arada okumam, günün yaşayan edebiyatının fotoğrafını çekmemi de sağlıyor. Bu serinin devam edeceğinin belirtilmesi, belgesel çalışmanın süreceği konusunda beni sevindirdi. Okunup geçilecek değil, kütüphanenizde el altında bulundurulması gereken bir toplam.
Yüz Yüze Konuşmalar Kültür ve Turizm Bakanlığı
Paylaş