Kemal Tufan’ın dolmakalemleri

YAZININ başlığını okuyunca, onun bir kırtasiyeci olduğunu düşünebilirsiniz. Söze kalemden girince hemen aklınıza kırtasiyeden söz edeceğim gelmesi de normal. Ama o bir heykeltıraş!

Haberin Devamı

Dolmakalemleri seven, onları tutkuyla yeniden yaratan Tufan, o formdan başka metaforlara, yeni çağrışımlara, farklı türlere açılan bir anlayışla yaratıyor kalemlerini. Boğazkesen’den Galatasaray’a doğru çıkarken sağda PG Art Gallery’nin camından içeriye baktığınızda, benim gibi kalem tutkunu biriyseniz, dolmakalemlerin cezbesine kapılıp içeri girersiniz.
Kemal Tufan’ın sergisinin adı: “Dictionarium”.

Kemal Tufan’ın dolmakalemleri

Dolmakalem nice çağrışımlar objesidir. Kimileri için bir anı anımsatıcısı, kimileri için de bir başka imgeler dizesini başlatandır. Bu çoğul çağrışımlı özelliğini iyi kullanıyor sanatçı. İşlemeli dolmakalemlerin içine konulan malzeme, kalemin işlevleri konusunda da yaratıcılığın sonsuz olanaklarını sunuyor.
Tufan’ın dolmakalemleri kafes görevini üstlenmiş, kafesin içindeki malzeme kalemin sadece yazma enstrümanı olmasının ötesine geçiyor. Eleştirmenler sanatçının yaptıklarını bakın nasıl tanımlıyorlar:
“Kalem imgesini salt bir yazı yazma enstrümanı olmanın ötesinde, kişisel ve toplumsal belleğin kayıtlarına yönelik bir gösterge olarak kullanan Tufan, bu kalemlerin yüzeylerine kör ve sağır–dilsiz alfabeleriyle yazılmış anlatımlar inşa etmiş. Dokuma (Lat.texo) ve metin (Lat.textus) arasındaki kökensel bağı vurgulayan bu çalışmalar, motife bir yüzey üzerindeki kayıt aracı şeklinde ikinci bir işlevsellik katmakta. Bu sayede; kayda alınamayan sözlü kültürün ve yazılı olmayan işaret dillerinin belleğimizin arka katmanlarında kapladığı yerin, üç boyutlu bir sunumunu meydana getiriyor.”

Haberin Devamı

Maltepe’de bir şiir okulu

DÜNYANIN çeşitli ülkelerinde şiir dernekleri vardır.
Bunlardan biri de Maltepe’de.
Derneğin kurucusu Ed. Dr. Kıralboğa! Dernek iki ayda bir Şiir Pınarı adlı bir dergi yayınlıyor. www.kiralbogasiirokuludernegi.org adlı internet sitesinde belirttikleri üzere; çeşitli şiirleri bestelenmiş ve TRT repertuvarına alınmış bir ad Kıralboğa.
Kıralboğa Çağdaş Sanatçılar Sanat Merkezi Topluluğu, 2004 yılında Kıralboğa Şiir Okulu ve Derneği (KIŞOD) unvanıyla dernekleşmişti. Derneğin kurucu başkanı ise Em. Edb. Öğrt. Sb. Bestekar, Çağdaş Halk Ozanı Araşt. ve Şarkı Sözü Yazarı Kıralboğa oldu. Şair Bekir Sıtkı Erdoğan ile İlhan Geçer, derneğin etkinliklerine katılan adlar arasındaydı.
İlgilenenler; Kıralboğa Şiir ve Müzik Okulu Derneği’ne (KIŞOD), Adnan Kahveci Parkı Havesoğlu Çarşısı 2. kat No: 1/63, Küçükyalı–İstanbul adresinden ulaşabilirler.

Yazarın Tüm Yazıları