Paylaş
7 OCAK 2014 Çarşamba günü Kadir Has Üniversitesi’nde üniversite rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın ile UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova arasında Dünya Miras Alanlarının Korunması konusunda yapılacak çalışmalar için bir ortaklık belgesi imzalandı.
Bu ortaklık imzasından sonra, üniversitede kurulan “Dünya Miras Alanlarının Yönetimi ve Tanıtımı: Yeni Medya ve Toplumsal Katılım UNESCO Kürsüsü” çalışmaya başladı.
Kürsünün başkanı Doç. Dr. Yonca Kösebay Erkan.
Bokova’nın konuşmasının başlığı: “Herkes İçin Daha İyi Bir Gelecek Adına Geçmişi Korumak”tı.
Kadir Has Üniversitesi UNESCO Kürsüsü, Kadir Has Üniversitesi’nin önderliği ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu’nun desteği ile Türkiye ve bölge coğrafyasında bölgesel olarak kültürel mirasın korunmasına hizmet edecek bir merkez olma hedefini amaçlıyor.
Aydın, konuşmasında, dünyada birçok kültür ve medeniyetin kuruluş ve tarihini simgeleyen kültür varlıklarının korunması ve gelecek nesillere araştırılarak aktarılması konusunda üniversite olarak UNESCO ile birlikte çalışacaklarını belirttikten sonra, nasıl çalışacakları konusunda açıklamada bulundu:
“UNESCO Dünya Miras Listesi’nde 13 alan bulunan Türkiye’nin zengin kültürel, arkeolojik değerleri arasından Dünya Miras Listesi’ne girmek için aday olan varlıkların sayısı ise 52. Söz konusu alanların tamamı Kadir Has Üniversitesi UNESCO Kürsüsü için birer çalışma alanı olacak. Bu çalışmalarda Türkiye’nin konusunda uzman akademisyenleri ile birlikte çok önemli üç paydaş Turkish Cultural Foundation, Dijital Yaşam Koçu Bilkom ve Dünya Mirası Gezginleri Derneği de yer alıyor. Bu önemli kürsü ile özellikle kültür mirası konusunda toplumda ve uluslararası arenada farkındalık yaratacak projelere imza atılacağına inanıyorum.”
Ülkemizde UNESCO Dünya Miras Listesi’nde, Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı, Bursa ve Cumalıkızık-Osmanlı İmparatorluğu’nun Doğuşu, Çatalhöyük, Edirne Selimiye Camisi ve Külliyesi, Truva Antik Kenti, Safranbolu şehri, Xanthos-Letoon, Nemrut Dağı, Hattuşaş Hitit Başkenti, Divriği Ulu Camisi ve Darüşşifası, İstanbul’un Tarihi Alanları, Göreme Milli Parkı ve Kapadokya, Pamukkale-Hierapolis olmak üzere 13 alan bulunuyor.
* * *
IRINA BOKOVA, “Dünya Mirası”* kitabının başındaki Önsöz’de dünya mirasının niteliğinden neyin anlaşılması gerektiğini açıklıyor: “Dünya Mirası, bize dünyanın eşsiz bir haritasını sunar: devletlerarası geleneksel sınırların bulanıklaştığı bir dünyada insanlığı bir araya getiren bağlara vurgu yapan ve kültür ile doğa ve insan dehası ile doğal güzellik arasındaki yakın ilişkiyi açığa çıkaran bir harita. 1972 Dünya Mirası Sözleşmesi, bütün dünyada doğal ve kültürel mirasın korunması için en önemli uluslararası antlaşmadır.
Bugün 962 sit alanı Dünya Mirası Listesi’ne dahildir. 157 ülkeye yayılan bu alanların her biri listeye ‘üstün evrensel değer’lerinden dolayı kabul edilmiş olup 745’i kültürel, 1881’i doğal ve 29’u karma niteliklidir. Her sit alanı ait olduğu kültürel ve doğal bağlam açısından biricik olsa da, bir kilimin motifleri misali daha geniş anlamda insanlık ve dünya tarihinin içine örülmüşlerdir.”
* * *
UNESCO konusunda yazmayı sürdüreceğim.
Dünya Mirası-Açıklamalı UNESCO Dünya Mirası Sit Alanları Gezi Rehberi, Alfa Yayınları.
Paylaş