Paylaş
Önce Manavgat, sonra Milas, Bodrum, ardından Marmaris çevresini saran alevler bize kabusu yaşattı.
Fethiye’de de yüreğimiz ağzımıza geldi. Neyse ki yangınlar kontrol altına alındı.
Dilerim böyle büyük bir felaketi bir daha yaşamayız.
Konu yangınlar olunca Özgür Ekmekçioğlu’nu aradım.
Özgür’ü kamuoyu Altay Spor Kulübü Başkanı olarak tanıyor.
Gerçekten de genç yaşına rağmen Altay’da büyük bir başarı hikayesi yazdı. Kulübün sıkıntılı ve umutsuz olduğu günlerde başkanlık görevini üstlenerek aslında bir risk almış oldu. Ekibi de gençti. Ve çok başarılı oldu.
Ekmekçioğlu ailesi, yangın sektörünün en önemli tesislerine sahip...
A Yangın, sadece Türkiye’nin değil, Avrupa’nın da tek entegre tesisi...
Yangınları konuştuğumuz bugünlerde gidip tesisleri yerinde görmek istedim.
Üretim nasıl yapılıyor, yangınlar önlenebilir mi ya da alevlerin büyümesini yeni teknolojilerle durdurmak mümkün mü?
A Yangın, 2001’de İzmir’de kurulmuş.
Endüstriden konuta, konuttan otoyollara, hastaneden AVM’lere kadar gördüğünüz yangın sistemlerinin çoğunda A Yangın imzası var.
Yangın sektöründe 23 farklı ürünle dünyanın en kapsamlı yangın endüstri firması...
Türkiye’nin her yerinde varlar.
Azerbaycan, Fas, Irak başta olmak üzere 29 ülkeye ihracat yapıyorlar.
Son yangınlar hepimizde bir farkındalık yarattı.
Önemli olan, yangının çıkışını önlemek.
Nerede olursa olsun...
İsten o güzelim ormanlarımızda, ister evimizde, ister iş yerimizde...
Ve A Yangın’ı gezerken bir kez daha fark ettim ki, teknolojiyi kullanarak bazı şeyleri önlemek mümkün.
Riskleri artık sıfırlamalıyız
A Yangın Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Ekmekçioğlu, Türkiye’nin güvenlik sektöründe dünya pazarının yüzde 1’ine sahip olduğunu söylüyor.
Yani daha gidilebilecek çok yol olduğu bir gerçek...
Ekmekçioğlu, “Dünyada inşaat, sanayi, çevre, enerji, otomotiv ve diğer sektörler büyük bir hızla büyüyor. Bu durum risk faktörlerini de büyütüyor. Elbette güvenlik ihtiyacı da artıyor. Teknolojik gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Gelişmelere hızla adapte olup yatırımlarımızı artırıyoruz” diyor.
Şuna inanıyorum.
Çevreyle dost endüstri yapmak mümkün...
Ve dünya büyürken buna çok dikkat etmeli.
Yaparken de çevresel faktörleri ve riskleri minimize etmeli.
Son yangınlarda yüreğimiz ağzımıza geldi.
Rafet Ekmekçioğlu, enerji santrallerindeki yangınların hızlı bir şekilde kontrol altına alınmadığı takdirde ciddi sonuçlar doğurabileceğini söylüyor. Santrallerde bulunan riskli bölümlerin yangından korunmasının hayati önem taşıdığını hatırlatıyor ve ekliyor.
“Yangın dakikalar içerisinde ölümcül kayıplara neden olabilir. Bu nedenle yanıcı sıvılar ve tozlar, yoğun elektriksel alanlar, büyük miktarlarda yakıt içeren alanlar, depolama alanları, kablo kanalları, trafolar, dizel jeneratör odaları, elektrik odaları, yakıt tankları gibi enerji santrallerinde bulunan risk mahallerinin yangından korunması gerekiyor.”
Ve bu riskleri önlemek, hatta sıfırlamak mümkün.
İnsansız mekanlar
kavramı ilgimi çekti
Özgür Ekmekçioğlu, insansız mekanlarda yangını algılama ve otomatik devreye girme, kısa sürede kesintisiz müdahale ve hasarsız söndürme konusunda sitemler geliştirdiklerini söyledi. Enerji santrallerinde kullanılan temiz gazlı söndürme sistemleriyle sulu ve köpüklü söndürme sistemleri gibi birçok uygulama ve sistem kurulumlarını Ulusal Yangın Koruma Birliği standartlarına uygun şekilde yaptıklarını ifade etti.
İnsansız mekanlar kavramı çok ilgimi çekti.
Orman yangınlarının yarısından fazlası insan hatasıyla çıkıyor. Diğer kısmı ise iklim değişiklerinden, farklı nedenlerden çıkabiliyor. İşte o anda olabilecek bir müdahale, küçük bir yangını büyümeden söndürebilir. Ve bu yaşananların hiçbiri olmayabilir. Bu alanlara yatırım yapmalıyız.
Virüsün DNA’sını değiştirdiler
Pandemi döneminde Ege Üniversitesi Bilim Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi EBİLTEM ile önemli bir projeye imza attılar.
Kovid-19 başta olmak üzere her türlü virüs ve bakteriye karşı etkili bir sistem tasarladılar.
Sistem endüstriyel havalandırma sistemlerine entegre ediliyor. Ortamda bulunan virüs, bakteri, mantar ve küf gibi maddelerin temizlenmesi sağlanıyor.
Böylece özellikle AVM’ler, hastaneler ve iş merkezleri gibi kalabalık kapalı mekanlarda salgın hastalıkların yayılımının durdurulması hedefleniyor.
Mustafa Hoca sürprizi
O gün bir sürpriz de oldu. Altay Teknik Direktörü Mustafa Denizli de sohbet ederken yanımızdaydı. Tabii konu futbola, Altay’a da geldi. Mustafa Hoca’yı uzun yıllardır tanırım. Kendisiyle sadece futbol da konuşmayız. Türkiye ve dünya meseleleriyle ilgilidir; sanata ilgi duyar. Hayatın gustosunu konuştuğumuz çok saatler vardır. Altay, bu yıl Süper Lig’in sürpriz takımı olabilir. Seçerek, takip ederek, yerinde transferler yaptılar. Mustafa Hoca’nın tecrübesi, bu yeni takımı kısa sürede motive edecektir. Bu sene hafta sonları Göztepe ve Altay maçlarını kaçırmayacağım. Tabii Karşıyaka maçlarını da...
Paylaş