İlham veren TikTok öyküsü

EURONEWS’te okudum.

Haberin Devamı


İtalya’da bir bakımevinde yaşlı kadınlar depresyon ve yalnızlıkla savaşmak için sosyal medya platformu TikTok’ta gençlerle etkileşime giriyor.
80’lerin üzerindeki bu kadınlar düne kadar sosyal medyada yaygın olan takipçiler, beğeniler, etkileyiciler gibi terimlerden haberdar değillerdi.
Kuzey İtalya’da Modena yakınlarındaki Capri’deki bu kadın merkezindeki kadınlar için hiçbir şey ifade etmiyordu.
Ancak bu büyükanneler genç nesil için videolar üreterek 10 bin takipçiye ulaşınca durum değişti.
SCAI Kooperatifi’ndeki girişim, pandemi sırasında merkezin bazı yaşlılarının depresyon ve yalnızlık belirtileri göstermeye başlamasıyla başladı.
Yönetmen Ilario de Nittis, eskiden yaşlı ve gençlerin birlikte vakit geçirebilecekleri projeleri olduğunu, ancak Kovid-19’un ortasında bunun zorlaştığını söylüyor.
De Nittis, Euronews’e şunları söylemiş; “Bu mutluluğu ve katılımı geri getirmenin mümkün olup olmadığını görmek için TikTok’u bir pilot proje olarak benimsedik. Yani, topluluk içinde tekrar hayatta olma hissini kastediyorum.”
Kreş, bölgede yaşayan aileler tarafından özel olarak destekleniyor, bu nedenle o bölgedeki sivil toplum örgütleri de bu projeye büyük destek olmuştu.
Merkezdeki yaşlılardan biri olan Adriana Michelini ise şöyle konuşmuş; “Çok mutluyuz çünkü bulunduğumuz yeri görebiliyorlar. Dışarıdakiler burada mutlu yaşadığımızı, iyi muamele gördüğümüz ve saygı duyduğumuz için çok mutlular...”
Noel süsleri veya egzersiz yapma ve dışarıdaki insanları selamlama konusundaki videolar onları beklenmedik bir şekilde ünlü yapmış.
Medyanın gücünü bilerek, hissederek yaşadım.
Sadece sosyal değil bütün medyalar güçlüdür.
Yeter ki doğru kullanın…
Bu yazıyı da Türkiye’deki bütün bakım evlerine ilham olsun diye yazdım.

Haberin Devamı


Kendi çevremi de gözlemliyorum

BENİM annem, babam yani Sipahi’lerin teknolojiyle araları hep iyi oldu. İkisi de iyi gazete okurudur. Ne bulurlarsa okurlar... Benim de her gün yazan biri olarak en sadık okurlarım onlardır. Eleştirileri de, katkıları da benim için çok değerlidir. Annem, babam sosyal medyaya da meraklı... Twitter’dan haber, İnstagram’dan hayatın renklerini takip ediyorlar. Facebook’tan haberleşiyorlar, kendi gruplarından haberdar oluyorlar. O yüzden Kuzey İtalya’daki Modena yakınlarındaki Capri adasındaki bu öykü bana yabancı gelmedi.
Bazen haberleri onlardan alıyorum. Beni uyarıyorlar. Çünkü ben sürekli sosyal medyayı takip etmiyorum. Hem vaktim olmuyor, hem de bazen de sıkılıyorum. Çünkü dünyanın gerçek gündeminden bazen uzaklaştığı oluyor.
Ama sosyal medyanın anne ve babamı; yakın arkadaşlarını diri tuttuklarını gözlemliyorum.
Hayatın içinde kalıyorlar, dünyayı takip ediyorlar, yeniliklerden haberdar oluyorlar.
Ve daha da önemlisi...
Bu okuduklarından kendi pozisyonlarını, hayata bakışlarını değiştirebiliyorlar.
Medyasız kalmayın; diyorum.

Haberin Devamı


Biraz da siyaset
dışı konuşsak

SİYASETTİN hep uzak kalmaya çalıştım. Ama öyle bir meslek yapıyorum ki; uzak kalsanız da siyasetin tam ortasında kendinizi buluyorsunuz. Siyasetçi çok dostum, arkadaşım oldu. Hala hayatımın büyük kısmı siyasetçilerle geçiyor. Doğruya doğru, yanlışa yanlış, eksiğe eksik dediğim için de siyasetçi dostlarım bana kırılmazlar. Hatta çok dertleşiriz, konuşuruz. Benim için hangi partide olduğunun bir önemi yok. Önemli olan demokrasiye bağlılık, ilkeler, prensiplerdir... Ve tabii ki vatan sevgisi, insan sevgisi, barışçıl bir dil kullanılmasıdır. Onlara hep aynı şeyi söylüyorum bir süredir.
Diyorum ki;
Hayat siyasetten ibaret değil.
Siyasetten başka şeyler de var bu dünyada...
Biraz da bunları konuşalım, konuşun.
Zaten bu pandemi döneminde hepimiz çok sıkıldık, bunaldık ve dünyayı farklı algılamaya başladık.
Gelin siz de gündemi değiştirin, tansiyonu düşürün, biraz da yeni gündemlerle halkın karşısına çıkın.
İnanın daha çok ilgi göreceksiniz.
Tabii siyasetçi değilim.
Ama sanki böyle olursa hepimiz daha iyi olacağız gibi geliyor bana...

Haberin Devamı


Kadın futbolculara destek olun

PAZAR günü Altaylı kadın futbolcuları yazdım.
Epey mesaj var. Belli ki ilgiyle okunmuş. Türkiye’de kadın olmak zor, kadın futbolcu olmak ise daha zor. Çünkü kadın oyuncular gündüz çalışıyorlar, gece antrenman yapıyorlar. Henüz bütçeler oyuncuların futboldan para kazanmalarını sağlamaya yetmiyor. İzmir’in Süper Lig’deki tek kadın futbol takımı sizce daha fazla ilgiyi hak etmiyor mu?
Bence ediyor.
Kadın futbolcularımızı yalnız bırakmayın. Destek olun, sponsor olun. Göreceksiniz futbolda da iddialı olduklarını...


Şubat benim için artık bahar

BİRKAÇ haftadır garip bir soğuk vardı. Çok kalın giyinmeyi sevmeyen, kazak giydiğinde sıkılan biri olarak büzüşerek bir 10 gün geçirdiğimi söylemeliyim. Gerçi İzmir’in soğuğu da soğuktur; hiçbir yere benzemez. Ankaralı arkadaşlarım her geldiklerinde hasta olarak geri dönerler.
Yine de baharları farklı oluyor buraların... Ege’nin en güzel günlerine giriyoruz. Şubat benim için artık bahardır.

Yazarın Tüm Yazıları