Arda Sayıner

Bodrum mandalinası kırmızı halıda

4 Mart 2024
Bu yıl 96’ncısı düzenlenecek Oscar Töreni’nde şef Wolfgang Puck, Bodrum mandalinasından yaptığı tatlıyı ikram edecek. Hollywood yıldızlarıyla Bodrum lezzetleri buluşacak. İşte tüm dünyanın dört gözle beklediği etkinliğe dair ünlü şefle olan sohbetimizden anekdotlar.

LOS ANGELES’TA BODRUM ESİNTİSİ

Geçtiğimiz yıllarda Türk mutfağından lezzetleri Oscar törenleri sonrasında düzenlenen Governors Ball’daki akşam yemeğinde ikram eden ünlü şef Wolfgang Puck bu yılki menüye ülkemizden bir yeni lezzet daha ekledi.

Tam bir Bodrum âşığı olan Puck, beldenin gastronomik değerlerinden olan meşhur Bodrum mandalinasından bir tatlı yaparak Hollywood’lu yıldızlara sunacağını açıkladı.

Törenlerin kutlama yemeği olan Governors Ball’un menüsünü 30 yıldır hazırlayan Wolfgang Puck “Yıllardır yaz aylarında ailemle Bodrum’a seyahat ediyorum. Hem denizi hem de yerel mutfağından çok keyif alıyorum. Bodrum mandalinasını da işte bu ziyaretlerimde keşfettim. Kokusuna ve aromasına hayran oldum. Böylesine sevdiğim bir beldenin meşhur bir lezzetini Los Angeles’ta dünya yıldızlarına sunacak olmak mutluluk verici” dedi.


Yazının Devamını Oku

Londra’da moda rüzgârı

26 Şubat 2024
Londra Moda Haftası şehirden rüzgâr gibi geçti. Defileler birçok moda otoritesinin ve ünlünün buluşma adresi oldu. İşte Türk markalarının da yer aldığı renkli haftadan anekdotlar...

İNGİLİZLERDEN TÜRK MODASINA BÜYÜK İLGİ

Londra Moda Haftası’nda katıldığım en heyecan verici etkinlik Türk tasarımcı Neslişah Yılmaz Hidayetoğlu’nun kreatif direktörü olduğu Barrus markasının kreasyonlarını sergilediği defile oldu.

Sıfır atık ilkesiyle, okyanuslardan toplanan pet şişelerden dönüştürülmüş Türk kumaşlarıyla tasarlanan koleksiyonlar hem çağdaş hem de yerel çizgiler taşıyordu.

Defilede en etkilendiğim şey ise binanın dışına taşan kuyrukta bir Türk markası ve tasarımcısı için böylesine bir kalabalığın beklediğini görmek oldu.

Ünlü İngiliz oyuncular Stefanie Martini, Khali Best ile TV yıldızı Naomi Isted gibi yabancı isimlerin yanında Türkiye’den Şebnem Bozoklu ve Enes Arıkan da davetliler arasındaydı.

Gerek Türkiye’den gerekse Hollywood’tan birçok yıldızı giydiren Neslişah Yılmaz Hidayetoğlu’nun Londra Moda Haftası’ndaki tasarımlarına Anadolu’nun tel kırma sanatı örneği olan ve Anatolian Craft tarafından hazırlanan ayakkabı tasarımları eşlik etti.

Yazının Devamını Oku

Refik Anadol: Yapay zekâ bir tehdit değil

19 Şubat 2024
Sanatçı Refik Anadol ile Londra’daki Serpentine Gallery’de bir araya geldik. İşte yapay zekâ ile kendi sanat anlayışını buluşturan Anadol’la sohbetimizden anekdotlar...

70 milyon ses kaydı

Londra’nın dünyaca ünlü galerilerinden Hype Park’ın içindeki Serpentine Gallery’de Refik Anadol’un sergisinde sanatçıyla bir araya geldim.

“Echoes of the Earth” (Yeryüzünün Ekosu) isimli serginin bu ön gösteriminde Refik Anadol’un kreatif zekâsı ile yapay zekânın bir araya geldiği eserlerle karşılaştım. Yağmur Ormanları ve Mercanlar projelerinin odağındaki sergi, sanatçının deyimiyle “yarı insan yarı makine eseri” niteliğinde özellikler taşıyor.

Karadeniz bölgesi dahil dünyadaki farklı 16 yağmur ormanından 70 milyon ses kaydı ve yarım milyar adet farklı imgeler toplanarak bir data havuzu oluşturulmuş. Google, National Geographic ve Londra’daki Natural History Museum (Doğa Tarihi Müzesi) ortaklığında etik yollarla toplanan datalar 1 yıllık çalışma sonunda sanat eserlerine dönüştürülmüş.

Yapay zekâ parfümü

Tüm bu data havuzunu yapılan yeni araştırmalarla geliştirdiklerini ve “

Yazının Devamını Oku

Şimdi ne olacak?

12 Şubat 2024
Kral Charles’a kanser teşhisinin konulmasıyla İngiltere’deki taht devri dedikoduları yine zirvede. Harry’nin babasını sürpriz ziyareti ise kraliyet ailesini kendi içinde yeni bir döneme soktu. Herkesin sorduğu soru ise şu: Peki şimdi ne olacak?

Film senaryosu gibi iddialar

75 yaşındaki Kral Charles prostat ameliyatı olduğu The Clinic isimli özel hastaneden bir haftalık tedavi sonrası geçen hafta taburcu olmuştu.
Lakin kral istirahata geçer geçmez sarayın basın ofisi kralın kanser olduğunu duyurdu. Bu durum sürekli tetkikleri yapılan Charles’ın zaten kanser olduğunun önceden bilindiği, prostat ameliyatı yanında, kanser özelinde de ameliyat olduğu ve hatta bu yüzden taburcu olma süresinin uzadığı ihtimallerini akla getirdi.
Asıl büyük iddia ise Charles’ın kanser olduğunu kendisinin de sonradan öğrendiği.
Akciğer kanserinden vefat eden dedesi 5. George gibi Charles’ın da ilk etapta hastalığından haberi olmadığı sanılmakta. Saray kuralları gereği tahtın selameti ve hükümdarların psikolojisi için kral veya kraliçelerin ölümcül hastalıklarının kendilerine ancak belirli bir tedavi sürecinden sonra söylendiği tarihi bir gerçek. Bu sefer de böyle mi oldu bilmiyoruz.
Benim aklıma gelen ise topu topu 9 ay önce taç giyen Charles’ın belki de çok daha önceden kansere yakalandığı ama taç giyme törenine gölge düşmemesi yani ölme riski olan bir kralın tahta oturduğu algısının yaratılmaması için bunun gizlendiği ihtimali. Şu an ise kralın, İngiltere başbakanı ile haftalık toplantıları hariç tüm ikili görüşme ve sosyal görevleri şimdilik Prens William’ın omuzlarında.

Yazının Devamını Oku

Sarayda sağlık bilmecesi

5 Şubat 2024
Kral Charles’ın ani ameliyatı, prenses Kate’in günler süren tedavisi ve sonrasında konuşulan Prens William’a erkenden taht devri dedikoduları... İşte haftalardır suların durulmadığı Buckingham Sarayı’ndaki son durum.

ÖZEL HASTANE ELEŞTiRiSi

İngiltere Kralı Charles’ın geçtiğimiz haftalarda hastaneye gitmesi her ne kadar planlı bir kontrol olarak söylense de İngiliz halkında bu ziyaret büyük bir sürpriz ve endişeyle karşılanmıştı. 75 yaşındaki kralın prostat ameliyatı olmasına karar verildiği açıklandıktan kısa bir süre sonra ise operasyon gerçekleştirildi.

Her ne kadar kralın ertesi akşam taburcu olacağı söylense de açıklanmayan sebeplerle kalışı 3 geceye çıktı ve Charles kendisini bekleyen kraliyet tutkunlarının çiçekleri eşliğinde nihayet taburcu oldu.

Kralın sağlık durumunun iyiliği halkta sevinç yaratsa da, toplumun bazı kesimlerinden bu ani ameliyat için bir devlet hastanesi yerine özel bir hastanenin tercih edilmesine yönelik eleştiri sesleri de yükselmedi değil. Bu seslerin yükselişinin en büyük sebebi ise Charles’ın hastaneye yatmasından bir hafta önce mide ameliyatı amaçlı doktora giden Prenses Kate’in yine aynı kliniği tercih etmesi.

Buckingham Sarayı ise hem güvenlik hem de özel hayatın gizliliği adına daha ufak bir hastanenin tercih edildiğini açıkladı.

Kulağa mantıklı geliyor.

Yazının Devamını Oku

Restoranlardan mevsim duyarlılığı

29 Ocak 2024
Mevsimine göre beslenme trendi, hem sürdürülebilirlik hem de sağlık adına gün geçtikçe daha çok önem kazanıyor. Balıkta, sebzelerde buna göre seçim yapan restoranlar popüler hale geliyor. İşte mevsime özgü son tadımlarımdan anekdotlar...

Açık ateşte mevsim yemekleri

Herkesin ağzında bir kış menüsü... Sağlığına ve ağız tadına önem veren çevreler, yazdan veya sonbahardan kalma menüleriyle servis yapmaya devam eden restoranlardan çok kışa özgü menüler sunan mekânları tercih ediyor.

Bu restoranlardan biri de The Marmara Oteli’nin 20’nci katındaki Okra. Restoranın ismi bile kış aylarının favori sebzelerinden bamyanın İngilizce ifadesinden türemiş.

Yeme-içme sektörünün eski isimlerinden Gülin ve Yücel Özalp tarafından kurulan Desert Group bünyesindeki mekân, şefler Hüseyin Ceylan ve Mert Yalçıner’e emanet.

Açık ateşte pişirme tekniğiyle, kullanılan ürünün her zaman ön planda olduğu, lokal ürünlerle desteklenen restoranın menüsünde balkabağı salatası, tatlı patates ile burrata, mantarlı kuskus, mevsim sebzeli buğlama levrek gibi kışa özgü lezzetler hazırlanmış.

Boğaz manzaralı mekânın en heyecan verici kısmı ise nihayet otel tarihinde ilk kez hizmete sunulan teras alanı.

Yazının Devamını Oku

İstanbul Havalimanı’nda neler oluyor

22 Ocak 2024
Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı İGA İstanbul Havalimanı aldığı ödüller ve yeni gastronomi markalarıyla yine gündemde. İşte ülkemizin gözbebeği havalimanına son ziyaretimden anekdotlar...

Devleri Geride BıraktıLondra’ya yaptığım son yolculuk öncesi İGA İstanbul Havalimanı’nda bir araya geldiğimiz markanın Kurumsal İletişim Direktörü Gökhan Şengül’den güzel haberler aldım.

İGA İstanbul Havalimanı, ayda yaklaşık 500 bin kişiye ulaşan ABD merkezli seyahat dergisi Global Traveler’ın okuyucuları tarafından hem “Dünyanın En iyi Havalimanı” hem de “Avrupa’nın En iyi Havalimanı” ödüllerine layık görülmüş.Ayrıca “En İyi Yeme İçme Alanına Sahip Havalimanı”, “En İyi Alışveriş Deneyimi Sunan Havalimanı” ve “Avrupa’da En İyi Gümrüksüz Alışveriş Deneyimi Sunan Havalimanı” ödüllerini dev rakipleri geride bırakarak kazanmış.

ABD’deki törende ödülleri kurum adına bizzat teslim alan Gökhan Şengül “Bu başarımızda sürdürülebilirlik alanında farklı yolcu segmentlerine uygun tasarladığımız hizmet ve servislerimiz ile teknolojik altyapımızda aralıksız sürdürdüğümüz geliştirmelerin önemli bir payı olduğu kanaatindeyiz” diye konuştu.

Açıkçası Global Traveler gibi yayınların ödülü gerçekten çok mühim.

Çünkü ciddi bir araştırma ve global verilere dayanıyor. İGA İstanbul Havalimanı’nın aldığı tüm bu ödüllerde, yılda ortalama 18 iç hatlar uçuşu yapan, yüzde 96’sı düzenli olarak uluslararası seyahat eden ve yüzde 80’inden fazlası yılda ortalama 80 gece 4 ve 5 yıldızlı otellerde konaklayan bir okuyucu kitlesi üzerinden yapılan anketlere göre belirlenmiş.

Yazının Devamını Oku

Pervin Ersoy: Her şeyin başı atmamak

15 Ocak 2024
Çevre duyarlılığı oluşturma amaçlı başlatılan ATMA Projesi’nin fikir lideri Pervin Ersoy ile bir araya geldik, ses getiren projenin detaylarını konuştuk. İşte tüm Türkiye’ye yayılması planlanan sosyal sorumluluk kampanyasına dair sohbetimizden anekdotlar...

Atmazsan Temizlemezsin

Kurucusu olduğu Rotahane projesi ile Türkiye’de 66 şehri dolaşarak ülkemizin turizm değerleri ve destinasyonlarına dair farkındalık yaratan, proje kapsamında 81 ile doğru koşan Pervin Ersoy yine iddialı ve bir o kadar önemli bir sosyal sorumluluk projesi için Türkiye’yi yeniden dolaşmaya hazırlanıyor.



Projenin detaylarını dinlediğim ATMA Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ersoy ile Çırağan Palace Kempinski Otel’de buluştuk.
Uzun zamandır sokak temizliği bilincinin eksikliğine dair gözlemler yaptığını söyleyen Pervin Ersoy “Sokakları evimiz gibi görmüyoruz. Temiz tutma çabamız yok. Mevcut çevre kirliliği için mücadeleler anlamlı. Ama bundan öncesinde de bir adım var. O da atmamak. Atmayı engellemek. Atmazsanız temizlemek zorunda da kalmazsınız. Atmamak demek atılmışı temizlemek için gereken iş gücü, malzeme, yakıt ve zamandan da tasarruf demek. Bu yüzden projenin ismi çok net bir şekilde ATMA oldu” dedi.

Yazının Devamını Oku