Paylaş
Öyle ki CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘millet ittifakı’ için Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nu ziyaret ettiği sıralarda, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki ile MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz bir araya geliyordu. MHP üç büyükşehirde AK Parti’yi desteklerken, MHP’ye de Osmaniye, Adana, Isparta ve Mersin’in bırakılacağı konuşuluyor. Manisa’nın durumu ise netleşmedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arjantin gezisinin dönüşünde MHP Lideri Devlet Bahçeli ile bir araya gelip ittifaka son şeklini verecekler. AK Parti, Ankara ve İzmir başta olmak üzere 20 belediye başkan adayını bugün Meclis’te düzenlenecek törenle açıklayacak. Kalan 21 belediye başkanının ise Erdoğan’ın Latin Amerika gezisinden sonra açıklanması bekleniyor. Ancak İstanbul’un ayrı tutulup ilçeleriyle birlikte açıklanması gündemde. Binali Yıldırım’ın 5 ilçenin belediye başkan adayını belirlemek istediği söyleniyor.
CHP ile İYİ Parti arasında ise İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere 9 ilin müzakere edildiği söyleniyordu. Ama Akşener’in ‘İstanbul ve İzmir CHP’ye bırakılırken, Ankara İYİ Parti’de olmalı’ yönündeki ısrarı ittifakın da geleceğini belirleyecek. Meral Hanım, Mansur Yavaş’ın İYİ Parti’yi tercih etmesini isterken Kılıçdaroğlu’nun da gönlünün Mansur Yavaş’tan yana olduğu biliniyor. Bu arada İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adaylığı için Kılıçdaroğlu’nun hafta sonu Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile görüştüğü söyleniyor. Bu görüşmeden kesin bir karar çıkmadı. Çünkü İmamoğlu’nun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığı konusunda bir ön çalışma yaptıktan sonra tekrar görüşmek istediği ifade ediliyor. Bu durumda İmamoğlu’nun durumu ikinci görüşmeye kaldı. İmamoğlu’nun eğiliminin yüzde 40 kalma, yüzde 60 aday olma yönünde olduğu söyleniyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal’ın Beylikdüzü Belediye Başkanı adayı olacağı konuşuluyordu. Ancak Uysal’ın Büyükçekmece’yi istediği söyleniyor.
GENEL MERKEZİN TAHLİYESİ
Bu arada dünün önemli görüşmesi CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu arasında gerçekleşti. Dünkü görüşme önce heyetler halinde gerçekleşmiş, sonra iki lider baş başa konuşmuşlar. İttifakla ilgili değil ama görüşme yapılan mekânın durumu da gündeme gelmiş. Biliyorsunuz, Fatih Erbakan Saadet Partisi Genel Merkezi’ne tahliye davası açtı ve kazandı. Genel merkez dediğim yer Necmettin Erbakan’ın siyasi mücadelesinin sembollerinden olan Balgat’taki Hamidiye... Öyle sıradan bir bina değil. Milli görüş tarihinin bir parçası. Kılıçdaroğlu binanın durumunu sormuş. Temel Bey durumu “Geçmiş dönemlerde yaşanan parti kapatmaların sonucu olarak binaları kişilerin üzerine yaptık. Mahkeme aleyhimize karar verdi. Yeni bir yer arayıp en kısa sürede buradan ayrılacağız, yeni genel merkez binamıza taşınacağız” diye izah etmiş. Karamollaoğlu sözün tam bu noktasında “Demokrasi ne kadar önemli. Partilerin kapatıldığı süreçlerde bu tür formüller bulmak durumunda kaldık. Demokrasi paydasında bir arada olmak önemli” diye konuşmuş. Bunun üzerine Kılıçdaroğlu da demokrasi paydasında buluşmanın önemi üzerinde durmuş. İttifak arayışını “demokrasi paydasında buluşma” olarak tarif etmiş.
İki liderin görüşmesi samimi bir ortamda gerçekleşmiş. Karamollaoğlu, demokrasi paydasının oluşmasında Kılıçdaroğlu’nun katkısından söz etmiş. Kılıçdaroğlu’nu en kısa sürede ziyaret edeceğini söylemiş.
YENİ TANIM ‘DİRSEK TEMASI’
Peki görüşmeden ne çıktı? Saadet Partisi ittifaka giriyor mu? Kılıçdaroğlu, İYİ Parti ile yürütülen ittifak görüşmeleri hakkında bilgi vermiş. Saadet Partisi’nin ittifakta yer almasını arzu ettiğini söylemiş. Karamollaoğlu, Saadet Partisi’nin her yerde aday çıkaracağını söylemiş. İki lider “Belli yerlerde, bazı isimler üzerinde ‘dirsek teması’ olabilir” noktasında buluşmuş.
Net bir şekilde ifade edecek olursam, ittifak yok, ‘dirsek teması’ var.
‘Dirsek teması’ndan ne çıkar, onu da ilerleyen süreçte göreceğiz.
Paylaş