Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı adaylığı için İmamoğlu’na ne dedi

Kılıçdaroğlu cumhurbaşkanı adayı olmak istiyor mu diye sorsanız, buna yüzde yüz istiyor yanıtını veririm.

Haberin Devamı

Peki Kılıçdaroğlu, Millet İttifakı’nın ortak adayı olacak mı diye sorsanız Meral Akşener ve Temel Karamollaoğlu’nun çekinceleri nedeniyle net bir yanıt veremem.

Ama Millet İttifakı’nın ortak adayı olmak için müthiş bir çaba gösteriyor mu diye sorarsanız ona da yüzde 100 bile demem. Yüzde 110 derim.

Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı adaylığında en favori isim olarak gösterilen Ekrem İmamoğlu ile görüşmesine bakınca bu kanaatim daha da pekişti.

Geldiğimiz aşamada Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı adaylığı için müthiş bir mıntıka temizliği yapıyor. Şartları hazırlıyor. Ama yine de ortak adaylığı başarabilecek mi, ondan emin değilim.

Sizi önce Kılıçdaroğlu ile İmamoğlu’nun kısa bir süre önce Ankara’da başbaşa yaptığı görüşmeye götürmek istiyorum.

Görüşmenin tek gündemi cumhurbaşkanlığı adaylığı konusu. Belki ikinci bir başlık olarak İmamoğlu’nun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na odaklanması konusunu sayabiliriz.

Haberin Devamı

O SORUYA İMAMOĞLU’NUN YANITI

Görüşmede Kılıçdaroğlu, İmamoğlu’na isminin sürekli cumhurbaşkanı adayı olarak geçtiğini belirterek, ne düşündüğünü soruyor.

İmamoğlu, partiden kendisine bu yönde taleplerin geldiğini, bu tür söylentilerin de yine parti içinden çıkarıldığını belirterek, bu durumdan memnun olmadığını ifade ediyor.

Peki İmamoğlu’nun verdiği yanıt Kılıçdaroğlu’nu tatmin ediyor mu? Altını çizerek de üstünü çizerek de söyleyebilirim ki, hayır. Tatmin etmiyor.

KILIÇDAROĞLU NE DİYOR?

Kılıçdaroğlu bunun üzerine çok net konuşuyor. Kılıçdaroğlu’nun çok kararlı konuştuğu söyleniyor. İmamoğlu’na, ”Bu işin bitmesi gerekiyor” diyor. Cumhurbaşkanı adaylığını gündemde tutma. Bu işe bir nokta koy, diye konuşuyor.

Kılıçdaroğlu’nun kararlı tavrının İmamoğlu’nu gerilettiği söyleniyor. İmamoğlu, Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşmede kendisinin cumhurbaşkanı adaylığını istemediğini çok net bir şekilde anlıyor.

‘İSTANBUL’A ODAKLAN’

Çünkü görüşmede Kılıçdaroğlu, İmamoğlu’ndan İstanbul’un sorunlarına odaklanmasını istiyor. “İstanbul’la ilgilen” diyor.

Zaman zaman Kılıçdaroğlu’nu eleştiriyorum. Ama CHP Lideri başından itibaren seçilen belediye başkanlarının şehirlerine hizmet etmekle yükümlü olduklarını savunuyor. İşlerine odaklanmalarını istiyor.

Haberin Devamı

Büyükşehir belediye başkanları bir dönem daha devam etmeli” demişti. Belediye başkanlarımızın görevlerine devam etmelerini istiyorum. Öncelikle belediye meclislerinde çoğunluğumuz yok. Çoğunluğun olmadığı yerde biz belediye başkanlığını başka bir partiye teslim etmiş olacağız. O zaman İstanbullu bize ne diyecek, Ankaralı bize ne diyecek? O bağlamda kafamda ciddi soru işaretleri var. Önce kendi bulundukları kentin güvenini kazansınlar. Ardından Türkiye’nin güvenini kazansınlar” sözleri de Kılıçdaroğlu’na ait.

CHP Lideri bu konuda tutarlı.

İMAMOĞLU’NUN AÇIKLAMASI TATMİN ETTİ Mİ?

Kılıçdaroğlu, başbaşa görüşmede İmamoğlu’ndan cumhurbaşkanı adaylığı konusundaki tartışmalara son vermesini istiyor. Bunun üzerine İmamoğlu, Reuters’a bir açıklama yaptı. İki mesaj verdi:

Haberin Devamı

1- “Benim tek ilgilendiğim şey İstanbul’a hizmet etmek” dedi. Bunda bir sorun yok.

 2- Cumhurbaşkanı adaylığı sorulduğunda ise “Günü geldiğinde, en doğru kararın ittifak sürecini yöneten genel başkanlar tarafından verileceğini düşünüyorum” dedi.

İmamoğlu’nun bu açıklaması Kılıçdaroğlu cephesinde nasıl algılandı? İmamoğlu’nun açıklaması tatmin edici bulunmadı. Ayrıca, cumhurbaşkanı adaylığına Millet İttifakı liderlerinin karar vereceği yönündeki sözleri ise rahatsızlık yarattı. Tek başına Kılıçdaroğlu karar vermeyecek, cumhurbaşkanı adaylarını Akşener başta olmak üzere Millet İttifakı liderleri belirleyecek şeklinde yorumlandı.

Peki ne bekleniyordu? Ankara’daki görüşmeden sonra Ekrem İmamoğlu’nun “Cumhurbaşkanı adayı değilim. Benim gönlümden geçen, partim CHP’nin genel başkanı olarak Sayın Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı adaylığıdır” demesi bekleniyordu. Bu rahatsızlığın İmamoğlu’na iletildiği söyleniyor. O nedenle İmamoğlu’nun şu günlerde yeni bir açıklama yapması şaşırtıcı olmamalı.

İKİ DÖNEM

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu, seçilen belediye başkanlarının, cumhurbaşkanlığı seçimleri yerine belediye hizmetlerine odaklanmalarını ve en az iki dönem daha devam etmelerini istiyor. Geçmişte yaşanan Murat Karayalçın örneğinin tekrar etmesini arzu ediyor. Karayalçın, Ankara büyükşehir belediye başkanlığından ayrılarak, SHP genel başkanlığını üstlenmiş, ancak ondan sonra CHP bir daha Ankara’daki yerel seçimleri kazanamamıştı.

MANSUR YAVAŞ ÖRNEĞİ

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, hem cumhurbaşkanlığı tartışmalarının dışında kalarak hem de belediye hizmetlerine odaklanmak suretiyle Kılıçdaroğlu’nun çizdiği profile uygun bir şekilde görevini yapıyor. Ancak cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda ise anketlerde Erdoğan’dan sonra ikinci sırada geliyor. Yavaş, Ekrem İmamoğlu ve Kemal Kılıçdaroğlu’ndan daha çok destek buluyor. Ancak Yavaş’ın cumhurbaşkanlığı tartışmaları nedeniyle yıpranmamak için Kılıçdaroğlu’na aday olmayacağını ilettiği söyleniyor.

Haberin Devamı

AKŞENER VE İYİ PARTİ DESTEĞİ

Kılıçdaroğlu tarafından tam saha pres yapılarak cumhurbaşkanlığı denkleminin dışına itilmek istenen Ekrem İmamoğlu ise en büyük desteği HDP ve İYİ Parti’den sağlıyor.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, “İkinci Fatih”e benzettiği, yüzünde ‘Rabbi Yessir” gördüğünü söylediği İmamoğlu’na son olarak, “Bu çalışma performansınızın devamını dilerim, ki cumhurbaşkanlığı seçiminde lazım” diye seslenmişti.

İYİ Parti’nin güçlü isimlerinden Koray Aydın ise kazanma ihtimali olmayan adaya evet demeyeceklerini belirtip Kılıçdaroğlu’na, “İdealist davranmalı, nefsine hâkim olmalı” diye seslenmişti.

KILIÇDAROĞLU, AKŞENER’LE KONUŞTU MU?

Bu sorunun yanıtını ise Yeniçağ Gazetesi Ankara Temsilcisi Orhan Uğuroğlu’nun Kılıçdaroğlu ile görüşmesinden aldık.

Kılıçdaroğlu, “Aday olacak mısınız?” sorusuna, “Hayır değilim” yanıtını vermedi. Zaten beklemiyordum. Uğuroğlu’nun, “Sık sık buluşuyorsunuz, bu konuyu Meral Akşener’le konuştunuz mu?” sorusuna ise şu yanıtı verdi: ”İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile evet sık sık buluşuyoruz. Hatta aracısız sık sık telefon ile uyum içinde görüş alışverişi yapıyoruz. Hayır, Meral Hanım’la da kimseyle de görüşmedim. Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal’la da bu konuyu konuşmadık.”

Kılıçdaroğlu’nun bu yanıtları ve İmamoğlu ile görüşmesi neyi gösteriyor? Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ı geri plana itmeyi başaran Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı adaylığına doğru koşuyor. Ama bir yandan da Meral Akşener’in ne yapacağını kestirmeye çalışıyor.

Yazarın Tüm Yazıları