Paylaş
Tabii kapatma davası açılırsa. Bir dönemler Genelkurmay’da bu kararlar alınıyor, yargı uyguluyordu. Artık o devirler geride kaldı. Ancak süreç açısından iktidar partisinin bu yönde belirleyeceği eğilim önemli. O nedenle bütün gözler MYK toplantısına çevrilmişti. Ancak AK Parti MYK’da bu konu görüşülmemiş.
SOSYAL MEDYAYI MASAYA YATIRDILAR
Peki ne konuşulmuş?
Hürriyet’ten Gizem Karakış’ın haberinde vardı. Yapılan bir anket üzerinden sosyal medya konusu ele alınmış. Berat Albayrak, Fahrettin Altun, Mahir Ünal ve Özlem Zengin hakkında yürütülen linç kampanyası üzerinden sosyal medya konusu masaya yatırılmış. Bir de kongre hazırlıkları üzerinde durulmuş. Kongrede kullanılacak görseller izletilip, değerlendirmeler alınmış
HDP’NİN KAPATILMASI KONUSU
MYK toplantısında ele alınmamış ama Meclis’te konuştuğum AK Parti milletvekillerinin gündeminde iki konu vardı. Biri HDP’nin kapatılması konusu, diğeri ise HDP’lilerin dokunulmazlıkların kaldırılması.
HDP’nin kapatılmasına sıcak bakılmıyor. Hem AK Parti geçmişte kapatma davası ile muhatap olmuş bir parti olması, hem de ilke olarak parti kapatmanın doğru bulunmaması nedeniyle. HDP’ye gelene kadar HEP’ten başlayarak bu hareketin yedi partisi kapatıldı. Sonuç ne oldu? Bir mağduriyet görüntüsü oluştu. Kurulan her yeni parti daha güçlenerek geldi. Konuştuğum AK Partililer, siyasi tarihe parti kapatan bir parti olarak geçmek istemediklerini ifade ettiler. Türkiye’nin kaderini yargı kararları ile çizmenin doğru olmayacağını vurguladılar. Bunlar ilkeli tavırlar. Bir de işin siyasi sonucu var. AK Parti, HDP ile birlikte en çok Kürt oylarına sahip bir parti. 2023 seçimlerine giderken iki kesim çok etkili olacak.
1- 2023 seçimlerinde ilk kez oy kullanacak olan 7 milyon Z kuşağı seçmen.
2- Kürt oyları.
Parti kapatma hem Z kuşağı, hem Kürt seçmen tarafından tepkiyle karşılanacağı için doğru bir yol olarak görülmüyor.
Siyasetin de bir matematiği var.
Peki HDP için kapatılma davası açılır mı? Açılsa da parti kapatma yerine Hazine yardımının kesilmesi, PKK terör örgütüyle ilişkisi nedeniyle odak oluşturulmasına neden olan isimlerin milletvekilliğinin düşmesi gibi bir kararla sonuçlanabilir deniliyor.
Tabii doğru olanı insan hakları, özgürlükler ve ekonomide reformlara yönelmiş olan Türkiye’nin yeniden parti kapatmalarla anılmaması...
KİMLERİN DOKUNULMAZLIĞI KALDIRILACAK?
Dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda bir yol haritası belirlenmiş değil. MHP ve AK Parti’nin kongrelerini tamamlamasından sonra gündeme alınması bekleniyor.
1- Toptancı bir yaklaşım yok.
2- 20 Mayıs 2016 tarihinde yapılan Anayasa değişikliği ile Meclis’e intikal eden dosyaların tamamında dokunulmazlıklar kaldırıldı. Şimdi böyle bir yöntem gündemde değil. Ayrıca doğru bulunmuyor. “Milletvekili dokunulmazlığı esastır” deniliyor.
Peki ne olacak?
Şiddet, terör örgütüne üyelik, terör örgütünün propagandasını yapmak, terör örgütüne yardım ve yataklıkla ilgili dosyalar ele alınacak.
Bu dosyalar da;
1- Suç isnadı nedir, fezleke hangi mahkemeden intikal etti?
2- Suçun ceza aralığı ne kadar?
diye tasnif edilecek.
Edindiğim izlenime göre Kobani fezlekesi olan HDP milletvekilleri başta olmak üzere bazı milletvekillerinin dokunulmazlığı kaldırılabilir. Ama ne DEP’lilerin dokunulmazlığının kaldırılmasında olduğu gibi, ne de Anayasa değişikliğe ile tüm dokunulmazlıkların kaldırılması gibi bir eğilim söz konusu değil.
“Toptan değil, suç türlerine göre karışık” deniliyor.
HDP’lilerle birlikte MHP’den istifa edip DP’ye geçen Cemal Enginyurt’un da ismi geçiyor.
BERAT ALBAYRAK VURGUSU
BERAT Albayrak’ın Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan ayrılmasından sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk olarak AK Parti İzmir İl Kongresi’nde ardından da iki hafta önceki AK Parti grubunda bu konuya değinmişti. Erdoğan dünkü AK Parti grubunda da tam 4 yerde Berat Albayrak’la ilgili konuya değindi.
‘DÖNECEK’ YORUMLARI
Ama ilginç olanı, Berat Bey’le ilgili bölüm Erdoğan’ın yazılı konuşmasında yoktu. Muhalefetin Berat Albayrak’la ilgili ithamları kanına dokunmuş olmalı ki, “Yatıyorlar kalkıyorlar damat da damat. Damat kadar taş düşsün başınıza” diye konuya girdi. Berat Albayrak’ın Enerji Bakanı olduğu dönemde yaptığı hizmetlerden övgüyle söz etti.
Erdoğan’ın konuşması Meclis kulislerinde, Berat Albayrak’a yeni görev verileceği şeklinde yorumlara neden oldu.
ERDOĞAN MHP KURULTAYINA KATILACAK MI?
DÜN Meclis kulisleri Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın MHP kurultayına katılacağı söylentileri ile çalkalanıyordu. Eğer Erdoğan 18 Mart’ta yapılacak olan MHP kurultayına katılırsa, MHP Lideri Bahçeli’nin de 24 Mart’ta yapılacak AK Parti kongresine katılacağı söyleniyordu.
Kulisleri dalgalandıran bu söylentiler akşam saatlerinde yalanlandı.
MHP kurultayına genel başkanvekili Numan Kurtulmuş, parti sözcüsü Ömer Çelik, genel başkan yardımcıları Erkan Kandemir, Mehmet Özhaseki ve Jülide Sarıeroğlu’dan oluşan kalabalık bir heyetle katılacağı öğrenildi.
Daha önce de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın MHP Genel Merkezi’ni ziyaret etmesi gündeme gelmişti.
Ancak bu da gerçekleşmemiş, iki lider Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ve Bahçeli’nin konutunda görüşmeyi tercih etmişlerdi.
ERDOĞAN’IN KANDİL TEBRİKİ
CUMHURBAŞKANI Erdoğan’ın kandillerle ilgili bir hassasiyetini daha önce paylaşmıştım. “Kandilinizi tebrik ediyoruz” deyince, Meclis’in tavanında asılı avizeleri göstererek, “Kandil onlar. Ben o yüzden leyle-i kandilini demeyi tercih ediyorum” demişti. Erdoğan her şeyin aslına uygun olarak ifade edilmesine özen gösteriyor. O nedenle bu kez hazırlıklıydık. Dün Miraç Kandili’ydi. Cumhurbaşkanı Meclis’e gelince karşılıklı olarak tebrikleştik. Erdoğan, “Leyle-i Miracınız mübarek olsun” dedi.
Paylaş