Paylaş
Yerel seçimlerin gözdesi İstanbul ve Ankara olacak.
AK Parti ile çalışan Siyasal ve Sosyal Araştırma Servisi’nin (SAROS) İstanbul ve Ankara araştırmasına ilişkin sonuçları ve kulis bilgilerini paylaşmak istiyorum. Burhan Eptemli’nin sahibi olduğu SAROS’un 19-28 Eylül tarihleri arasında İstanbul’da 3027, Ankara’da ise 1620 denekle yüz yüze araştırma yöntemiyle yaptığı araştırma, önemli ipuçları veriyor.
İstanbul ve Ankara’daki araştırmada ortak bir nokta ön plana çıkıyor. Yerel seçimler olduğu için hemen adayın kimliği demeyin. Yerel seçim olsa da iki büyük şehrimizin seçmenlerinin ezici bir çoğunluğu partiye oy veriyorlar. Bu oran İstanbul’da biraz daha yüksek. “Partiye oy veririm” diyenlerin oranı Ankara’da yüzde 59.3’ken bu oran İstanbul’da yüzde 63.1’e kadar çıkıyor.
Araştırmada İstanbul ile Ankara arasındaki bir fark dikkat çekiyor. İstanbul’da “Adayın açıklayacağı projelere göre oy veririm” diyenlerin oranı yüzde 28.3’le ikinci sırada gelirken bu oran Ankara’da 17.8’le üçüncü sıraya düşüyor. Ankara’da adayın yerli olması 19.1’le ikinci sırada yer alırken, bu oran İstanbul’da 1.8’le en son sırada yer alıyor.
ADAYIN KİM OLDUĞU ÖNEMLİ
Bu oranlara rağmen yine de adayın kimliği büyük önem arz ediyor. Bu seçimlerde doğru aday ya da kazanacak aday tanımını çok duyacağız. 31 Mart yerel seçimleri belediye başkanlığı seçimi olmanın çok ötesine geçmeye, bir genel seçim havasına bürünmeye başladı. O nedenle partiler “kazanacak aday”lara yönelecekler. Açık uçlu olarak yapılan başka bir araştırmanın sonuçlarını ve İstanbul, Ankara ve İzmir’e ilişkin kulis bilgilerini paylaştığımda bu konu daha iyi anlaşılacak.
AK Parti üç büyük ilde seçimlere güçlü isimlerle girmeye hazırlanıyor. Bu seçimlerde en büyük yarış İstanbul üzerine olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan da “İstanbul’u kaybeden Türkiye’yi kaybeder” demişti. İstanbul’u kazananın Türkiye’yi kazandığı gibi. AK Parti’de tüm iller üzerine araştırmalar yapılıyor. Ama iki il var ki orası Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bırakılmış durumda. İstanbul ve Ankara adaylarını Erdoğan belirleyecek. O nedenle telefon mesajıyla yapılan anketlerde İstanbul ve Ankara bu sistemin dışında tutuldu.
İSTANBUL, ANKARA VE İZMİR
İstanbul için Meclis Başkanı Binali Yıldırım’ın ismi ilk sırada çıkıyor. Onu az bir farkla Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş takip ediyor. Binali Yıldırım’ın Meclis Başkanlığı’nda devam etme isteği biliniyor ama “kazanacak aday” söz konusu olunca nihai karar Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bırakılmış durumda. Bu arada Muharrem İnce de İstanbul’da varlığını hissettiriyor.
Ankara için AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki konuşuluyor. Özhaseki, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda başarılı bir performans göstermişti. Şehircilikte başarılı bir çizgiye sahip. Ankaralılık tercihini dikkate aldığınızda ise eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Emrullah İşler de konuşulan isimler arasında. Mevlüt Uysal İstanbul’da, Mustafa Tuna Ankara’da belli bir oranda yer alıyor. Aynı şekilde Melih Gökçek’in de belli bir oy oranını koruduğu anlaşılıyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu İstanbul, Ankara ve İzmir’de anketlerden belli bir oranda çıkıyor. İzmir’de Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener ismi gündeme gelirken çok başarılı bir İçişleri Bakanı olan Süleyman Soylu da Demokrat Parti geleneğinden gelmesi nedeniyle İzmir’de konuşuluyor. Son valiler kararnamesini bu gözle değerlendirmekte yarar var.
Paylaş