Abdulkadir Selvi

Erdoğan’ın özeleştirisi, teşhisleri, tespitleri

4 Nisan 2024
CUMHURBAŞKANI Erdoğan’ın AK Parti MYK toplantısında seçim sonuçlarına ilişkin değerlendirmesini öğrenince; teşhis doğru, tahlil doğru, çare doğru dedim.

Bir özeleştiri ancak bu kadar samimi olarak yapılabilir.

Seçimlerde alınan başarısız sonuçlardan sonra Erdoğan’ın balkon konuşması yapması çok önemliydi. Seçim kazanınca balkona çıkıp coşkulu kalabalıklara seslenmek güzeldir, ama asıl önemli olan seçim kaybedildikten sonra balkon konuşmasını yapabilmektir. Liderlik bu tür zor zamanlarda ortaya çıkar. Erdoğan bunu başardı, gömleğin ilk düğmesini doğru ilikledi.

BAŞARDI YİNE BAŞARIR

Zaten Erdoğan partisini birkaç kez düştüğü zor durumdan çıkarıp birinci partiyi yapmayı başaran bir lider. 2009 seçimlerinde yüzde 38’e gerileyen AK Parti’yi 2011 seçimlerinde yüzde 49.8’e çıkardı. 7 Haziran 2015 seçimlerinde yüzde 40 alan partisini, 5 ay sonra yapılan 1 Kasım seçimlerinde 49’a taşımayı başardı.

Kimse umutsuzluğa kapılmasın. Erdoğan çok büyük sınamalardan geçip, ‘AK Parti bitti’ denildiği zamanlarda büyük çıkışlar yapmayı başarmış biri. Mağlubiyeti zafere çevirebilen bir lider. O açıdan Erdoğan’ın “31 Mart bizim için bir bitiş değil bir dönüm noktasıdır” sözü önemli. Bunu sadece Erdoğan yapabilir. Çünkü onda bu liderlik kumaşı ve kapasitesi var. Bunu 22 yıldır iktidar olmayı başararak gösterdi.

ERDOĞAN TESPİTLERİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan seçim sonuçlarına ilişkin en kapsamlı değerlendirmesini partisinin MYK toplantısında yaptı. Erdoğan’ın neler konuştuğu zaten basına yansıdı. Ben asıl içerideki havayı ve Erdoğan’ın tavrını yansıtmak istiyorum. Ama önce Erdoğan’la ilgili önce üç kritik tespitimi paylaşmak istiyorum.

ÜÇ KRİTİK AN

Yazının Devamını Oku

AK Parti neden kaybetti

3 Nisan 2024
AK Parti MYK dün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında toplanarak bu soruyu masaya yatırdı.

2019 yerel seçimlerinde sağlıklı bir değerlendirme yapılmamıştı. Dilerim bu kez seçim sonuçları rakam olarak görülmez.  Siyasi analizleri de yapılır.

AK Parti’nin seçim yenilgisinde ilk 3 madde şöyle çıkıyor:

1- Ekonomik sıkıntı

2- Emekliler

3- Aday tespitinde yapılan yanlışlar.

SANDIĞA GİTMEYENLER AK PARTİ SEÇMENİ Mİ

Bizde seçimlere katılım oranı hep yüksektir. Ortalama yüzde 85 olarak gerçekleşir. Bu seçimde ise seçimlere katılım oranı düştü. Yüzde 78 olarak gerçekleşti. 3.8 milyon seçmenin sandığa gitmediği tahmin ediliyor. CHP oylarını 13 milyondan 17 milyona yükselttiği için CHP seçmeni sandığa gitmiş. Muhalefetin en güçlü partisi olduğu için TİP ve İYİ Parti seçmeni CHP’de toplanmış. CHP, DEM’den de güçlü bir destek almış. DEM’liler partilerinin yok olması tehlikesine rağmen İstanbul’da CHP’yi desteklemişler.

AK PARTİ SEÇMENİ

Yazının Devamını Oku

Sandıktan çıkan mesajlar

2 Nisan 2024
SEÇİMLER bitti. Millet sandıkta mesajını verdi.

Şimdi sıra sandıktan çıkan sonuçların değerlendirilmesine geldi. Millet sandıkta iktidara da muhalefete de önemli mesajlar verdi. İktidarı uyardı, muhalefete kredi açtı.

Bir de sıra seçim sonuçlarının nasıl yönetileceğine geldi. CHP başarıyı, AK Parti seçim başarısızlığını yönetecek. Başarıyı da başarısızlığı da yönetmek önemli.

İYİ PARTİ HEZİMETE UĞRADI

2023 seçimlerinden sonra Meral Akşener, başarısızlığı yönetemedi. Partisine yeni bir ruh, yeni bir enerji veremedi. Tam aksine başarısızlığı derinleştirdi. Sonuç ortada. İYİ Parti bu seçimde hezimete uğradı. Akşener, kaçınılmaz olarak olağanüstü seçimli kongreye gitme karar aldı.

İYİ PARTİ KONGREYE GİDİYOR

Meral Akşener’in aday olup olmayacağı belli değil. Çekilebilir. Emanetçi bir adayı destekleyebilir. Ama Akşener ne yaparsa yapsın İYİ Parti birkaç adayın yarışacağı bir kongreye gidecek. Koray Aydın, Müsavat Dervişoğlu ve Kürşat Zorlu ile Bilge Yılmaz potansiyel genel başkan adayları. Elbette ki kongreyi adaylardan biri kazanacak ama sorun şu ki ortada parti kalmadı. 14 Mayıs seçimlerinde yüzde 9.6 oy alan İYİ Parti bu seçimlerde yüzde 3’e geriledi.

TABELA PARTİSİ OLDULAR

Bu seçimler büyük iddialarla ortaya çıkan DEVA, Gelecek, Saadet ve Demokrat Parti’yi tabela partisi konumuna düşürdü. Saadet Partisi ve Demokrat Parti için söylemiyorum ama AK Parti’yi parçalatmak üzere kurdurulan DEVA ve Gelecek partilerinin nefesi yeni bir seçime yetecek mi emin değilim.

Yazının Devamını Oku

Millet iradesine saygı gösterilmeli

1 Nisan 2024
Bu seçimlerde sandıktan iktidara ve muhalefete yönelik önemli mesajlar çıktı.

Milletin iradesine saygı duymak gerekiyor. Milletin kararının başımızın üstünde yeri var. Milletin seçim sandığından verdiği mesajı da doğru okumalı. Seçim sonuçlarıyla kavga edilmez. Akıllı siyaset, sandıktan ders çıkarır. Seçmenlerin verdiği mesajları doğru analiz eder.

ERDOĞAN: SAYGI DUYUYORUZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçimlere ilişkin ilk değerlendirmesinin milletin kararına saygı duyuyoruz şeklinde olması şaşırtıcı değil. Demokrasilerde son söz sahibi millettir.

Bu seçim sonuçları Türk siyaseti açısından nasıl sonuçlar doğuracak iyi gözlemlemek gerekiyor.

ERDOĞAN’DAN 4 MESAJ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim mesajı merak ediliyordu. Erdoğan  mesajlarını yine balkon konuşmasında verdi. Ama bu balkon konuşması farklıydı. Zafer anında balkon konuşması yapmak güzeldir ama zor günde partisinin balkonuna çıkmak önemliydi. Lider zor dönemde partisinin başında olandır. 

1- “31 Mart seçimleri bizim için bir yenilgi değil bir dönüm noktasıdır” dedi. Bu bir bitiş değil yeni bir başlangıç mesajını verdi.

2- Seçim sonuçlarına ilişkin kucaklayıcı mesajlar verdi. “Bu seçimin galibi millettir. Demokrasimizdir. 85 milyondur” diye konuştu.

Yazının Devamını Oku

Anketler üzerinden algı operasyonu yapıyorlar

29 Mart 2024
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde muhalif anket firmaları Kılıçdaroğlu’nu yüzde 60’la kazandırıyordu.

Anketler üzerinden yapılan algı operasyonu sandıkta çöktü. Bundan ders çıkarmamışlar. Bu kez de aynı operasyonu Ekrem İmamoğlu için yapıyorlar. Ekrem İmamoğlu için ihaleyi yüzde 5’ten açtılar. Ardından yüzde 7.2’ye çıkardılar. Bir kere coştu mübarekler, ilk fırsatta yüzde 9’a çıktılar. Ama yetinmediler yüzde 11’e ulaştılar. Daha seçime 48 saat var. Bu hızla İmamoğlu’nu yüzde 15 farkla kazanıyor ilan etmezlerse hatırım kalır. Geçmişte aynı oyunu Kılıçdaroğlu’na oynadılar.

İstanbul seçimlerinde benzer bir durumu Bedrettin Dalan yaşamıştı. Anketlerde Dalan’la en yakın rakibi arasındaki farkı açtıkça açıyorlardı. Öyle ki Bedrettin Dalan’ın, “Tatile gider seçimden sonra görevimin başına dönerim” dediği söyleniyordu. Bedrettin Dalan, Özal’ın İstanbul’da seçim kampanyası yapmasını istememişti. Şimdi Ekrem İmamoğlu’nun, Özgür Özel’e yaptığı gibi.

DALAN HEZİMETE UĞRAMIŞTI

ANAP adayı Bedrettin Dalan anketlerde SHP adayı Nurettin Sözen’den 19 puan önde gözüküyordu. Sonuç ne oldu? 1989 yerel seçimlerinde Nurettin Sözen yüzde 35.95 oyla seçimi kazanırken yüzde 26.12 alan Bedrettin Dalan hezimete uğradı.

ANKETLER DEĞİL ERDOĞAN KAZANDI

1994 seçimlerinde ise anketler Zülfü Livaneli ve İlhan Kesici arasında gidip geliyordu. Erdoğan’ı dördüncü sıraya atmışlardı. Gazeteler “Zülfü yine birinci. Refah dördüncü” manşetiyle çıkıyordu. Anketlerde Zülfü Livaneli’ye yüzde 23.2, İlhan Kesici’ye yüzde 21.5, Bedrettin Dalan’a yüzde 20.8, Erdoğan’a ise yüzde 18.7 veriyorlardı. Peki seçimlerde kim kazandı? Anketler değil, Erdoğan kazandı. Erdoğan yüzde 25.19’la seçimi alırken, İlhan Kesici yüzde 22.14’le ikinci olmuştu. Anketlerin favori gösterdiği Zülfü Livaneli ise yüzde 20.30’la ancak üçüncü olabilmişti.

YİNE KONDA

Yazının Devamını Oku

Kürtlerin ve dindarların sorununu Erdoğan çözdü

28 Mart 2024
Ekrem İmamoğlu, PKK’nın siyasi uzantısı olan DEM Parti, “kent uzlaşısı” adı altında ittifak yaptı.

Ama Saraçhane medyası diğer yandan AK Parti’nin yeni çözüm sürecini başlatacağı tezini işliyor. Erdoğan, “Baldıran zehiri” içme pahasına çözüm süreçleri başlattı, Kürt sorununun çözümü konusunda Cumhuriyet tarihinde yapılamayanları yaptı.

 Yıllar sonra seçim meydanlarına dönen Leyla Zana, miting konuşmalarını Kürtçe olarak yapıyor. Kimin sayesinde? 90’lı yıllarda olsa kürsüden inmeden tutuklanırdı.

KÜRT SORUNUNU ÇÖZERSE ERDOĞAN ÇÖZER

Ahmet Türk ve Leyla Zana o dönemlerin en önemli siyasi figürlerinden. Yıllarca cezaevinde yatarak bedel ödediler. Leyla Zana ve Ahmet Türk’ün geçmiş deneyimler ışığında ‘Kürt sorununu çözerse Erdoğan çözer’ şeklindeki değerlendirmeleri gözleri Cumhurbaşkanı’na çevirdi. Bu açıdan Erdoğan’ın Diyarbakır mitinginde verdiği mesajlar çok önemliydi.

TERÖR; KIRMIZI ÇİZGİ

Erdoğan, “Terörün her çeşidine mesafe koyan herkesle oturur konuşuruz” dedi. Böylece kırmızı çizgisini ortaya koydu. “Kapımız teröristlere de terör örgütünün güdümünde siyasetçilik oynayanlara da kapalıdır” diye konuştu.

SİYASİ TUTARLILIK

Bu sözü İzmir’de, Trabzon’da, Edirne’de söylemek kolay. Ama önemli olan bu sözü Diyarbakır meydanında söyleyebilmek. O nedenle

Yazının Devamını Oku

Para kulelerinde oklar İmamoğlu’nu gösteriyor

27 Mart 2024
CHP İstanbul İl Başkanlığı binasının satın alınmasıyla ilgili soruşturma ilerledikçe altından İstanbul’daki CHP’li belediyeler etrafında kurulan bir rant çarkı çıkıyor.

Belediye imkânlarını kullanarak müteahitlere salınan salmalar, çantalar içinde taşınan milyonlar ve paralardan oluşturulan kulelerin merkezinde ise Ekrem İmamoğlu yer alıyor.

Balya balya para taşıyanların, saatlerce para sayanların Ekrem İmamoğlu’na en yakın isimler olması tesadüf değil. Ekrem İmamoğlu’nun bir ekibi var ve bunların yönettiği bir rant düzeni kurulmuş.

İMAMOĞLU’NUN A TAKIMI

İşte Ekrem İmamoğlu ve adamları;

İmamoğlu İnşaat›ın başındaki Tuncay Yılmaz, Ekrem İmamoğlu’nun danışmanı Fatih Keleş, İmamoğlu’nun danışmanı Ertan Yıldız, İmamoğlu’nun avukatıyken milletvekili yaptığı Turan Taşkın Özer, İETT ihalelerini verdiği CHP’de Mali İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olan Özgür Karabat, CHP’de Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Zeybek, teşkilatlardan sorumlu olan Ensar Aytekin, CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın.

Kimi “kafa koparan” olarak biliniyor kimi “yüzde 7” olarak anılıyor.

İMAMOĞLU’NA DOKUNULMADI

Para kuleleriyle ilgili soruşturmada görüntülerde yer alan isimler ifadeye çağrıldı.

Yazının Devamını Oku

Skandalın merkezinde İmamoğlu var

26 Mart 2024
İSKİ skandalına Ergun Göknel’in Nurdan Erbuğ ve Feray Göknel arasındaki aşk trafiği neden olmuştu.

Skandal, Ergun Göknel’in boşandığı eşi Nurdan Erbuğ’un itirafları üzerine patlak vermişti. Ergun Göknel, ihaleye fesat karıştırma ve mal varlığının kaynağını açıklayamadığı için 12.5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

İSKİ’NİN FATURASI

İSKİ’nin siyasi faturasını ise SHP ödedi. CHP, 25 yıl boyunca İstanbul’da belediye başkanlığı seçimlerini kazanamadı. CHP’ye İstanbul İl Başkanlığı binasının satın alınmasıyla ilgili soruşturmada ortaya çıkan ilişkiler ağı ise dudak uçuklatacak cinsten. İSKİ, bu olayın yanında devede kulak kalır.

MENFAAT AĞI

Bu olayla ilgili en büyük talihsizlik seçim dönemine denk gelmesi. Zamanlama önemli. Bu soruşturmanın seçime denk gelmesi talihsiz oldu. Çünkü, paradan kule dikenler de seçimlerde İmamoğlu’nu harcamak için yapıldığını tezini işliyorlar. Seçim döneminde yapılacak olan her müdahale ters teper. Ama burada İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ndeki ihale sisteminin etrafında oluşturulmuş bir menfaat ağı var. Bu ağın tam merkezinde ise Ekrem İmamoğlu yer alıyor. Çünkü güç ve para onda.

PARA, GÜÇ, İHTİRAS

CHP İstanbul İl Başkanlığı’na bina alınmasıyla ilgili soruşturma ile yumağın ucu tutuldu. Soruşturma derinleştikçe Ekrem İmamoğlu’nun etrafında oluşan bir ilişkiler ağı ortaya çıkıyor. Para kulelerinin arkasında bu kez yasak aşk üçgeni bulunmuyor. Burada aşk para. Buradaki üçgen ise para, güç ve ihtirastan oluşuyor. Gücü Ekrem İmamoğlu, parayı İstanbul Belediyesi, ihtirası ise cumhurbaşkanlığı hedefi oluşturuyor. 

CHP’Yİ ALDILAR 

Yazının Devamını Oku