Büyükşehir sıkıntıda

DOLAR düşerken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi zamları peş peşe gündeme getiriyor. ’Melen’ diye tanıtılan ama aslında Düzce’deki Yeşilçay suyunun İstanbul’a getirilmesinin bedeli (İSKİ, DSİ’ye 400 milyon YTL aktardı) İstanbullulardan çıkarılmaya başlandı; % 134’e varan orandaki zamlarla...

Bunun dışında kasım ayında yapılacak ve yüzlerce konuğun yer alacağı ’Dünya Su Zirvesi’nin maliyeti de halktan çıkarılacak. (İSKİ’nin internet sitesinde duyurulmasına karşın Yeşilçay’dan ne kadar suyun gelip Ömerli’ye aktarıldığı yer almıyor.)

Hat aktarma sistemi düşürülerek ulaşımda getirilen ortalama % 50 zamla ’Topkapı-Avcılar’ metrobüsünün bedeli (yol yapımı 250 milyon, sipariş edilen 60 metrobüsün bedeli de 60 milyon Euro) yine halkın cebinden çıkmaya başladı.

İGDAŞ’ın doğalgaz zammı sırada bekliyor.

IMF’den karar çıktığı için elektriğe zam yapılacak. (Önce Bakan Güler zam yapılacağı söyledi; ardından Başbakan ’vatandaşıma yüksek zam yapmayın’ talimatını verdiğini söyledi.)

İPTAL EDİLMİYOR

Seçim sonrasında zamlar yağmur gibi gelirken, Büyükşehir’in 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı öncesinde sıkıntılı olduğu anlaşılıyor. Şehitlerimizden ötürü Taksim Meydanı’ndaki ’şenlikler’ iptal edilirken, iki boğaz köprüsünün çevresinde yapılacak havai fişek gösterilerinin hazırlıkları ise Haliç’teki platformda sürüyor. Gösteriler, Sydney’deki yılbaşı gösterilerini hazırlayan firmaya verildi. Büyükşehir Belediyesi’nin İletişim Koordinatörü Burcu Topbaş ile Topbaş’ın yeğeni olan eşi Turan Topbaş’ın Sydney’e giderek yaptığı anlaşmaya göre, havai fişek gösterisinin 2.5 trilyon liraya malolacağı belirtiliyor. Bedeli ödendiği için bir iptali halinde ortaya ’tazminat’ sorunu çıkabileceği belirtiliyor.

Daha önce Topbaş, vatandaşlara gösterileri izlemek üzere Boğaz’ın iki yakasında yer tutmalarını önerirken; Büyükşehir Belediyesi bürokratların ve konukların gösteriyi rahat izlemeleri için ’Lüfer 8’ isimli tekne kiralandı.

Büyükşehir’in, Cumhuriyet Bayramı’nı ’şov’un ötesinde ne kadar ’özde’ kutlayacağı tartışılırken, Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın dün ’ani’ bir gezisi ortaya çıktı. Topbaş’ın, 29 Ekim sabahı kutlamalarına katıldıktan hemen sonra, ’muhteşem’ diye duyurduğu havai fişek gösterisini izlemeden Güney Kore’deki ’Birleşik Kentler ve Yerel Yönetimler II. Dünya Konferansı’na katılacağı bildirildi. (Bursa ve bazı kentler havai fişek ve şarkılı gösterileri iptal ettiği biliniyor.)

Topbaş’ın, havai fişek gösterisi için kesin anlaşma yapıldığı için gösterinin iptali konusunda sıkıntı yaşadığı çevresi tarafından belirtiliyor. Topbaş iki haftadır gazetecilerle görüşmüyor.

Bu nedenle zamlar ve havai fişek gösterisinin iptal edilip edilmeyeceği konusundaki görüşleri alınamıyor. Hatta cuma namazlarında hangi camiye gittiği bile açıklanmıyor.

Bu arada Büyükşehir’in Spor A.Ş. firmasının yetkilileri, 28 Ekim Pazar günü yapılacak ’Avrasya Maratonu’nda en güzel resmi çeken, haber ve röportaj yapan medya mensuplarına koyduğu parasal ödüllerin bu yıl yüksek oranda artırıldığını söylediler. (Örneğin geçen yılki haber ödülü 1500 YTL idi.) Ayrıca, maratona katılacak belediye bürokratlarına Adidas ve Lotto marka çanta, eşofman, spor ayakkabı hediye edilecek.

’Büyükşehir çalışıyor...’

Bulgaristan’da 8 Türk bağımsız ’yerel’ aday oldu

BULGARİSTAN’ın Kırcali kentinden bir Türk seçmen telefonla aradığında "Gerçekten bundan bir süre önce Bulgaristan’da ve HÖH’te neler oluyor diye yazmıştınız. Yazdıklarınız doğruydu; ayılanlara günaydın demek istiyorum" diyor. Seçimlerle ilgili ilginç şeyler aktarıyor bize:

Bulgaristan’da bu hafta sonu yerel seçimler için Türkiye’de bu kez oy kullanılmıyor. Adayların kampanyaları ile Türk seçmenler Bulgaristan’a taşınıyor. Hak ve Özgürlükler Hareketi’nin gösterdiği adayların dışında, sekiz kentte bağımsız adaylar çıkmış. Bunlardan biri de Mehmet Dikme... Geçen dönem koalisyon hükümetinde HÖH milletvekili olarak Tarım Bakanlığı’nda bulunan Dikme, bu kez memleketi Kırcali’nin Ardino Belediye Başkanlığı için aday olmuş. Partisinden istifa ederek bağımsız adaylığını ilan eden Mehmet Dikme, bölgedeki seçmenlere şu mesajı veriyormuş:

"Sizleri yanıltıyorlar; buradaki yakın akrabalarınızı aldatıp soydukları gibi... Yüzsüzlük yaptıkları gibi.. " Ayrıca şunu eklemeyi de ihmal etmiyorlar:

"HÖH’e itimat etmeye devam ediyoruz ancak parti yönetiminin seçtikleri adaylara inanmıyoruz."

Biliyor musunuz

NECMETTİN Erbakan gibi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de 29 Ekim doğumlu ve akrep burcundan olduklarını. (Demirel, Özal, Çiller de aynı burçtan.)

’Tezkere cepte saklanmaz’

BİR okurumuzun sözlerine kulak verelim:- Yalçın Bey, Meclis’ten çıkan tezkere nerede; hükümetin cebinde mi, Genelkurmay’a posta ile mi gönderildi; yoksa buzdolabında mı tutuluyor?

ABD Dışişleri Bakanı Rice "Üç gün bekleyin" dedi ama aradan neredeyse bir hafta geçmiş oluyor.

Tezkere’nin bir prosedürü yok mudur? İşlemi ve uygulaması nedir?

"Tezkere alayı vala ile çıkarıldı; hükümetin ne yaptığı fısıltı gazetesinden kamuoyuna yayılıyor da, hükümet ne yapıyor acaba?

Tezkererin ’bayatlamaması’ gerekiyor.

- (...)

- PKK’nın elinde 8 askerimiz var. ’Sınır ötesi’ harekat dedin mi, ültimatomu çekersin. Örneğin, 10 veya 24 içinde bu askerimi geri veriyorsan harekete geçerek tepene bineceğim" dersin. Hükümet hálá diplomatik temaslar yapıyor.

- (...)

- O gençlerimizi PKK’nın mı, Barzani’nin mi, Amerika’nın mı, İsrail’in mi merhametine bırakıyoruz?

Ayrıca... Ruhat Mengi’nin Vatan’da dediği gibi, kaçırılan askerlerin fotoğrafları Kürt kaynaklarınca medyaya veriliyor. Peki askerimizin açıklamalarında yer alan öldürülmüş teröristlerin resimleri Türk kamuoyuna hiç görmeyecek mi?

- (...)

- PKK 1992/93’lerde terör faaliyetleri için Avrupa’dan destek veya ’talimat’ alırdı.

Bugün ise Amerika’nın güdümünde. Acaba bunu hiç düşünüyor muyuz? Destekli bütün saldırılara rağmen Türk Ordusu’nun ne kadar hazırlıklı olduğunu anlıyoruz. Baksanıza 600 kişi ile saldıran teröristleri darmadağın etmiş. Biz savaş istemiyoruz ama sonuçta teröre karşı hep biz mağdur oluyoruz. Durun, bu işi biz halledeceğiz diyen Amerika’nın aldatmalarına daha ne kadar inanacağız.
Yazarın Tüm Yazıları