Rumi Forum ile Ebru TV

WASHINGTONSON on yılda Amerika’da en çok okunan kitap hangisi? Tahmin etmeniz mümkün değil.

Mevlana’nın ünlü yapıtı Mesnevi. Tam satış rakamını öğrenmek mümkün olmuyor, ama toplam satış miktarı olarak, en çok satan kitap Mesnevi.

Nedeni var. Son yılların en büyük sosyal akımlarından biri, dinlerarası diyalog, barış ve bir dönem dünyayı sarsan, uygarlıkların çatışması tezine karşı çıkan kültürlerin uzlaşması.

İşte, buna dayalı olarak, Amerika’da yaşayan Fethullahçılar bir düşünce platformu oluşturuyor. 1999’da kurulan forum, son birkaç yıldır daha faal.

Forum, adını Amerika’da en çok satan kitabın yazarından alıyor, Rumi Forum. Mevlana Celaleddin Rumi’yi anımsatmak üzere.

KONGREDE İFTAR

Geçen akşam Rumi Forum Amerikan Kongre binasında, Amerikalı Kongre üyelerine iftar veriyor.

Amerikalıların oruçla ilgisi yok, ne orucu? Ama, farklı dinler bir araya geliyor, işte size, dinlerarası diyalog örneği. İftarda Hıristiyanlar da var, Museviler de.

Hatta, İstanbul’daki Ermeni Patriği Mutafyan da davetliler arasında.

İftarın onur konuşmacısı İslam Kalkınma Örgütü Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu. İslam felsefesi ve dinlerarası diyalog üzerinde duruyor. Mutafyan davete teşekkür etmekle yetiniyor. İftara katılan yedi-sekiz Amerikan senatörü, felsefi konuşmaları ilgiyle izliyor.

Rumi Forum, Müslümanların kandillerini, bayramlarını kutlamanın yanı sıra, diğer dinlerin özel günlerini kutlayan mesajlar yayınlıyor.

Fethullah Hoca Amerika’da boş durmuyor.

U YERİNE LALE

O kadar boş durmuyor ki, birkaç ay önce Amerika’da yeni bir TV kanalı kuruluyor. Ebru TV. Ebrunun u’su, lale biçiminde.

Dün Ebru TV’nin haberlerini izliyorum, programlarına bakıyorum. Ekranda bir Amerikalı spiker, herhangi bir haber kanalından farksız, Amerika ve dünya gündemiyle ilgili İngilizce haberler okuyor. Özel durum yok.

Özel durum, programlarda. Gün boyu programları arasında iki program başlığı ve içeriği dikkat çekici. Biri, Beşinci Boyut, diğeri Yansımalar, ikisi de İngilizce. Dinsel, daha çok İslam ağırlıklı programlar.

Ebru TV’nin Türkiye bağlantıları, Samanyolu TV, Mehtap TV ve Today Zaman Gazetesi.

Tamam değil mi? Ebru TV Fethullahçıların, Türkiye bağlantıları yine aynı gruba bağlı.

Fethullah Hoca
Amerika’da boş durmuyor.

Orhan Pamuk en prestijli programda

ÇOK uzun süredir TV’de canlı yayında sohbet denildiğinde akla gelen yapımcı, CNN International’de Larry King.

Onun tahtını PBS kanalında şimdi Charlie Rose sarsıyor. Son zamanlarda, Amerika her akşam Rose’u izlemek üzere, ekran başına geçiyor.

İki akşam önce Rose’un konuğu Orhan Pamuk. İlgiyle izlediğim programda Orhan Pamuk edebiyat anlayışından Türkiye’deki siyasal ortama kadar, çeşitli soruları yanıtlıyor. İşte, bazı satır başları:

- Edebiyat kendimizi anlamak için, büyük hazine, romanı onun için yazıyorum.

- En çok etkisinde kaldığım yazarlar Proust, Thomas Mann, Dostoyevski ve Tolstoy.

- Üzerimde politik baskı hissettiğim için, iki yıldır yurtdışında yaşıyorum.

- Atatürk laik bir Cumhuriyet kurmuş, bunu yerleştirmek için orduya dayanmış. Ben, Atatürk Cumhuriyeti’nin ürünüyüm. Atatürk, çağdaş uygarlık hedefi diyerek, Batı’yı örnek almış.

- Türkiye’de iktidar mücadelesi var. Seçilmiş AKP iktidarı, ordu ve bürokrasi arasında. Seçimi AKP kazandığına göre, ordu buna saygı göstermeli.

- AKP radikal dinci bir gelenekten geliyor, ama AB’ye yönelerek, çağdaş uygarlığı yakalamak istiyor. Liberal ekonomi uygulayarak, radikal İslam’dan ayrılıyor.

Son anda değişmezse, Amerika’da 5 Ekim’de önemli bir buluşma var. Orhan Pamuk ile Salman Rüşdi bir internet sitesinde, baş başa canlı sohbete katılacak.

Orhan Pamuk hak ettiği ilgi ve saygıyı Amerika’da daha çok görüyor.
Yazarın Tüm Yazıları