Grip kolay bulaşan, buna karşılık etkisi en az bir hafta devam eden, işten güçten eden bir hastalık.
Kalabalık, havasız ortamlarda kolayca bulaşıyor. Özellikle uçak, otobüs ya da tren gibi toplu taşıma araçlarında seyahat ederken dikkat etmek gerek. Gripli kişinin hapşırmasıyla havada asılı kalan virüs kısa süreli temasla bile hastalığı taşıyabiliyor. Maskeyle, eldivenle dolaşamayacağınıza göre, sık seyahat ediyorsanız önerimiz grip aşısı yaptırmanız.
Grip sonbahar, kış aylarında sık karşılaşılan hastalıklardan. Aşı dışında etkili korunma yolu neredeyse yok. Hastalığa yol açan influenza virüsü, solunum yoluyla insan vücuduna giriyor. Salgınlara neden oluyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, grip her yıl dünya nüfusunun yüzde 5’ini etkiliyor. Sağlam bünyeliler daha kolay atlatsa da ileri yaşta, çocuklar, kronik hastalığı bulunanlar, bağışıklık sistemi baskılananlarda ölüme kadar varabilen ciddi sonuçlara yol açıyor. Bu nedenle hiç de öyle hafife alınacak bir hastalık değil.
Grip aşısının mutlaka salgın başlamadan önce yapılmalı. Aşının etkisinin ortaya çıkması için 2-3 haftalık süreye ihtiyaç duyuluyor. Dolayısıyla, grip aşısı için en uygun zaman sonbahar ayları, özellikle de eylül ve ekim.
KAPI KOLUNDAN BİLE BULAŞABİLİR
Gribin çok kolay bulaşması, büyük salgınlara nasıl yol açabildiğini de açıklıyor. Virüs;
á Hasta veya taşıyıcı kişilerin hapşırması ya da öksürmesi yoluyla kolaylıkla bulaşabilir,
á Virüs bulaşmış ellerle temas etmek veya öpüşmek virüsü geçirir,
á Hasta veya taşıyıcının tuttuğu kapı kolu, telefon ahizesi veya havlu gibi ortak kullanım eşyalarından geçebilir,
á Hasta kişilerden çevreye saçılan virüs parçacıklarının havada asılı kalabilme yeteneğine sahip olması, bulaşıcılığı daha da artırıyor.
Bunları unutmayın!
á GRİPSENİZ DİNLENİN
Grip tedavi edilirse bir haftada, edilmezse 7 günde geçer" sözünden de anlaşılacağı üzere, bu hastalık kendi kendine de düzelebiliyor. Dolayısıyla grip, bağışıklık sistemi güçlü olan insanlarda genellikle endişe edilecek tablolara neden olmuyor. Gribal enfeksiyonda yatak istirahatının yanı sıra, gerektiği durumlarda yakınmaları hafifletmeye yönelik tedaviler de uygulanıyor. Örneğin ateş düşürücü ilaçlar verilebilir, kas veya eklem ağrılarını gidermek amacıyla ağrı kesicilerden yararlanılabilir. Yeni çıkan bazı ilaçlar da, ilk belirtilerin başlamasından sonraki 24 - 48 saat içinde alındığında, gribin daha kolay atlatılmasını sağlıyor. Bağışıklık sistemi güçlü olan çoğu kişi için 5- 7 gün yatak istirahatı ve bol sıvı alımı bile yeterli oluyor.
á ANTİBİYOTİK GRİBİ TEDAVİ ETMEZ
Antibiyotiklerin gribal enfeksiyon üzerinde etkili olduğu yönünde yanlış bir inanış var. Ancak antibiyotikler, bakteriler üzerinde etkilidir. Grip tedavisinde hiçbir yarar sağlamazlar. Dr. Hakko, "Üstelik zararlı etkilere de sahip olabilirler. Solunum sistemimiz, bünyesinde yararlı bakterileri de barındırıyor. Gelişigüzel kullanılan antibiyotikler ise zararlı mikropları vücudumuzdan atmakla görevli olan bu bakterileri yok edebiliyor. Bunun sonucunda virüsler vücudumuza kolaylıkla girebiliyor ve çeşitli hastalıklara neden olabiliyor. Dolayısıyla, antibiyotikler hiçbir zaman hekim önerisi olmadan alınmamalı" diyor.
á ARKASINDANZATÜRREE GELMESİN
Grip, aniden 39 - 40 dereceye kadar çıkan yüksek ateş, aşırı halsizlik, kuru öksürük, baş ağrısı, şiddetli kas ve eklem ağrılarıyla kurbanını yatağa düşürebilecek kadar ağır seyredebiliyor. Bu hastalık tablosuna kimi zaman bulantı, nadiren de kusma eşlik edebiliyor. Kuru öksürüğe balgam eklendiği takdirde çok dikkatli olmak gerekiyor. Bu belirti, gribin arkasından zatürree gelişebileceğine işaret. Dolayısıyla, özellikle balgamlı öksürüklerde zaman kaybetmeden bir hekime başvurmak, yaşamsal önem taşıyor.
á BAŞKA HASTALIKLARI ÇAĞIRIR
Grip, dikkat edilmediği takdirde larenjit, farenjit, sinüzit ve orta kulak iltihabına dönüşebilir. Zatürree, menenjit, beyin ve kas iltihabı gibi yaşamı tehdit eden veya ölümle sonuçlanan hastalıklar da ortaya çıkabilir. Bu nedenle, özellikle risk grubundaki kişilerin salgın mevsiminden önce grip aşısı yaptırmaları çok önemli.
Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Hakko, hasta kişinin kapalı ortamlara girip çıkmasının bile o ortamda bulunan kişilere virüsün bulaşması açısından risk altına soktuğunu vurguluyor. "Bu nedenle grip ev, iş yeri, okul, kreş ve toplu ulaşım araçları gibi kapalı mekanlarda çok kolay bulaşıyor. Virüsü kapmış ancak henüz belirgin yakınmaları olmayan, bir başka deyişle taşıyıcı kişiler de hastalığı bulaştırabiliyorlar. Eğer kişinin bağışıklık direnci güçlüyse, gribi hafif bir ateş yükselmesi ve halsizlik ile birkaç gün süren kuru öksürükle ayakta da geçirebiliyor. Bu kişiler iş ve sosyal ortamdan kopmadıkları için de virüs kolaylıkla başkalarına bulaşabiliyor" diyor.