Yelkenlilerin Gökova Karacasöğüt Koyu’ndaki yuvası GLOBAL SAILING MARINETTE
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
1988-93 arasında yatıyla dünyayı dolaşan Haluk Karamanoğlu, beş yıl önce Karacasöğüt Koyu’nda sadece yelkenlilere yönelik bir marinette kurdu.
20 metreye kadar teknelere hizmet veren Global Sailing Marinette’de çocuklar ve yetişkinlere yönelik yatılı yelken kursları da düzenleniyor.
Sırtını ormanlara dayamış, yüksek dağlarla çevrili Karacasöğüt Koyu, büyük bir liman. Köyün halkı arıcılıkla uğraşıyor, bal üretiyor. Rivayete bakılırsa bir zamanlar Piri Reis de bu koya uğramış. Su aldığı yerde bugün bir çeşme bulunuyor. Koyun tam karşısındaki Karaca Adası, koyu tehlikeli rüzgarlardan, dalgalardan koruyan doğal bir siper.
KIŞIN DA AÇIK
Global Sailing Marinette, koydaki üç yüzer iskeleyle hizmet veriyor. Tesis karayolundan Marmaris’e 25, Dalaman Havaalanı’na 100 kilometre uzaklıkta. Kurucusu, Deriska adlı teknesiyle dünyayı dolaşan denizci Haluk Karamanoğlu. Bölgedeki arazisinde bir yelken okulu açan, milli sporcu yetiştiren Karamanoğlu, tesisi 2002’de küçük bir marinaya dönüştürdü.
Global Sailing Marinette’nin üç iskelesine 20 metreye kadar tekneler yanaşabiliyor. Tesis sadece yelkenlilere açık. Motoryatları kabul etmiyor. Kapasitesi 20 tekne. 12 ay boyunca hizmet veriyor, gerektiğinde kış bağlaması da yapılabiliyor. Ancak çekek yeri yok.
GENÇ YELKENCİLER YETİŞİYOR
Teknelere elektrik, su, kablosuz internet bağlantısı veriliyor. Marinette’nin marketi, tenis kortu, restoranı, saunası ve beş odalı bir butik oteli var. Marina ofisindeki faks ve internet de konukların kullanımına açık.
Kahramanoğlu, marinette bünyesinde kurduğu Gökova Yelken Kulübü’nde 8-18 yaş arasındaki gençleri eğitiyor, uluslararası yarışmalara katılacak düzeyde usta yelkenciler yetiştiriyor. 21 günlük kurslara yatılı olarak katılmak mümkün. Bu kurslar sayesinde yaz boyunca Karacasöğüt Koyu optimist, laser sınıfında onlarca tekneyle doluyor. Alaçatı’nın sörf cenneti olması gibi, burası da yelken cenneti oluyor. www.globalsailing.org, www.gokovayelken.com
Bölgede gezilecek yerler
SEDİR ADASI
Gökova’nın en muhteşem adası. Mavi yolculuklarda anlatılan efsaneye göre, Mısır Kraliçesi Kleopatra adanın kumlarını ülkesinden getirmiş. Bu sularda sevgilisi Doğu Roma İmparatoru Antonius ile yüzmüş. Ada birkaç parçadan oluşuyor. Orta ve küçük adada denizin en güzel renklerini görmek mümkün. Karia yerleşimi olan bölgede birçok sur, kilise, tiyatro kalıntısı bulunuyor. Arkeolojiyle ilgilinenler için kasım ile ocak arası gezi için en uygun dönem. Adanın plajında duş kabinleri, kafe, lokanta var.
ÇAMLI KOY GELİBOLU KOYU
Çam ormanı, zeytinlikler, dönerek akan deresiyle adeta bir cennet. Kayaları, bitki örtüsü rüzgarla şekillendirilmiş. Koyun batı ucundan, dolmuş motorlarıyla Sedir Adası’na seferler düzenleniyor. Marmaris’ten karayoluyla gelenler burada plaj sefası yapar, adaya giden teknelerle mavi yolculuk atmosferini tadar. Rüzgara açık olduğu için dikkatli olmakta yarar var.
AKBÜK KOYU
Heybetli dağlarla çevrili, üstü yemyeşil çamlarla kaplı. Yöre köylülerine ait birkaç ev doğayla bütünleşmiş. Melteme, lodosa karşı korunaklı. Kısa süre önce Akyaka’dan koya karayolu açıldı.
ÇÖKERTME KOYU
Yatların uğrak yeri. Koyu uzaklardan, tepelerine yerleştirilen antenler sayesinde ayırt edebilirsiniz. Batı kısmında demirlemek mümkün. T iskeleye yanaşıp lokanta, bakkaldan yararlanabilirsiniz. Birkaç mütevazı pansiyon bulunan koydan, Mumcular üzerinden karayoluyla Bodrum’a ulaşabilirsiniz.