Seçim sonuçlarının yorumlanmasına devam ediliyor. KONDA’nın seçim öncesinde yaptığı araştırmalarda ortaya çıkan trend, aylar öncesinden AKP’nin seçim sonuçlarından çıkan oy oranlarına ulaştığını gösteriyor.
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılamamasının ardından oyların yükseldiği, ancak daha sonra tansiyonun soğuması üzerine eski oranlara inildiği görülüyor.
Seçim yaklaştıkça bazı AKP’lilerin, "keşke bu kriz seçimden hemen önce olsaydı oylarımız çok yüksek olurdu, iş soğumaya başladı" diye yakındıklarını hatırlıyoruz. Demek ki, bu yakınmalarında haklılık payı varmış.
Aslında bu yakınma bile AKP’nin seçimlere ne kadar iyi hazırladığını, çok iyi nabız tutuğunu gösteren küçük bir örnek...Bizce başka hiçbir parti bu kadar hazırlıklı değildi, halkın nabzını bu kadar sıcak tutma gereği duymadı, buna göre davranmadı...
Seçim sonuçlarını özellikle iktisatçıların "ekonomi odaklı" yorumladıkları ortada. Dün CNN Türk’de Referans Noktası programında konuk aldığımız Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Direktörü Prof. Dr. Güven Sak da, "Profesyonel deformasyon mu bilmiyorum" diye açık kapı bırakarak, sonuçların ekonomik odaklı olduğunu tekrarladı.
Sak, ekonomide son 5 yılda yaşanan başarıların, yüksek büyüme rakamlarının daha önce yapılan reformlara bağlı olduğunu kaydederken, eğer önümüzdeki dönemde de aynı başarıların kazanılması isteniyorsa, şimdi gerekli olan reformlara biran önce başlamak gerektiğini kaydetti. Reformlarda son iki yıldaki gecikmenin gereksizliği de ortaya çıkıyor.
Dolayısıyla;sancılarına rağmen, dönüşümün, gerçekleştirenlere oy getirdiğinin anlaşıldığını bu durumun bundan sonraki Hükümetleri cesaretlendirmesi gerektiğini kaydeden Güven Sak, yapılması gereken reformların bir "öncelik listesi" halinde çıkarılıp, biran önce uygulamaya geçilmesi gerektiğini belirtiyor.
Önümüzdeki dönem yargı reformu, eğitim reformu gibi refomların artık şart olduğunu ifade eden TEPAV Direktörü bununla birlikte büyümenin kalıcı hale getirilmesi için şirketlerin finansmana erişimlerinin kolaylaştırılması, kaynağa ulaşım için belirlenecek adımların mutlaka atılması, yeni dönüşüm sürecinin bunu gerektirdiğini söylüyor.
CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNİN ÖNEMİ
TEPAV direktörü Güven Sak, Türkiye’nin nüfus olarak ilk 10 ülke içinde olduğunu, ekonomik olarak da ilk 10 ülke arasına girmesi gerektiğini belirtirken, ekonomide yeni bir sıçrama vaktinin geldiği,bunun için de geniş bir uzlaşmaya ihtiyaç olduğu görüşünde.
Dolayısıyla Türkiye’nin son 5 yılda yaşadığı yüksek büyümeyi devam ettirmesi gerekiyor. Sak, sorumuzu üzerine, küresel likiditedeki hareketlerden olumsuz etkilenmemek için cari işlemler açığına ilişkin önlemlerin bu yeni dönemde devreye sokulması gerektiğini, cari açığın finansmanı için yabancı sermaye akışının sürdürülmesinin şart olduğunu da söyledi.
Yani bir yandan yakalanan istikrarı sürdürmek için ekonomide yapılması gerekenler var, öte yandan da bu bazın üzerine çıkmak için yeni atılımlara, ekonomik ve siyasi reformlara ihtiyaç duyuluyor. 2002 ile 2007 arasındaki farklardan birini, "AKP 2002’de iktidar olduğunda hazır bir ekonomik programı önünde bulup uyguladı, ancak şimdi böyle bir program yok" diye özetleyen Güven sak, yeni bir programa ihtiyacın açıkca ortada olduğu görüşünü savunuyor.
Bunun için Türkiye’nin "kurallı maliye politikası" gibi, yasal olarak kendini sınırlayan, mali disiplini sağlayacak, denetimi de yapılacak kurallar koymaya ihtiyacı olduğunu kaydeden Güven Sak, özetle, "Daha yapılacak çok iş var" diyor .
Bizce seçim sonuçlarını herkes iyi okumalı. Siyasiler bundan sonra, popülizme kaymadan program dahilinde yürütecekleri ekonominin, sanılanın tersine partilerine oy kazandırdığını çok iyi görmeli, ona göre davranmalılar. Çok iyi görmeleri gereken başka bir gerçek de; büyük işler yapmak için mümkün olduğunca geniş kesimlerin mutabakatı gerekiyor. Ego’sunu yenemeyen, uzlaşmayı başaramayan politikacıların ömrü belli ki artık uzun olamayacak.