Yüzme, astımlılar için en ideal sporlardan biri. Ancak kış aylarında zorunlu da olsa kapalı yüzme havuzlarından uzak durmalarını öneriyor uzmanlar. Son yıllarda yapılan araştırmalar kapalı yüzme havuzlarının, bazı astım hastalarının krizlerini tetiklediğini gösteriyor.
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta yeni yayınlanan Modern Zaman Hastalıkları adlı kitabında yüzme havuzlarında astım tehlikesine de dikkat çekiyor. Aslında astımlılar için bilinçli yapılan spor zararlı değil. Hatta uygun tedavi gören astımlılar birçok sporu başarıyla ve rahatsızlık çekmeden yapabiliyorlar. Ancak ender de olsa bazı duyarlı kişilerde yüzme astım krizlerine neden olabiliyor.
Tüm egzersiz türlerinde olduğu gibi yüzme sırasında da fazla miktarda ve sık nefes alıp vermeye bağlı olarak gelişen akciğerlerden ısı ve sıvı kaybı, bronşlarda daralmaya neden oluyor. Ender de olsa doğrudan yüzme sporuna bağlı olarak astım gelişebiliyor.
SADECE YÜZENLER DEĞİL KENARDAKİLER DE
Yüzmeye bağlı astım krizlerine deniz, göl veya açık havuzlardan çok kapalı havuzlarda yüzenlerde rastlanıyor. Belçika’da yapılan bir araştırma, kapalı yüzme havuzunda görülen astım krizlerinin basit bir bronş daralması olmadığını, olayın akciğer kılcal damarlarında geçirgenlik artışı ve akciğer dokusunda hasara kadar gidebilen daha ciddi bir bozukluk olabileceğini gösterdi.
Araştırmaya göre, düzenli olarak kapalı yüzme havuzlarına giden çocukların kanlarında pnömoprotein (akciğer proteini) adı verilen madde yüksek miktarda saptandı. Bu bronşları döşeyen epitel hücrelerinde hasarla ilişkilendirildi. Bu hasarın nedeninin de havuzların temizlenmesinde kullanılan klor ve kloraminler olduğu düşünülüyor.
Kloraminler, klorun ter ya da idrar gibi organik maddelerle karşılaşmasıyla havuzun hemen yüzeyindeki havada meydana geliyor. Bunlar içinde en önemlisi trikloraminler. Trikloraminlerin solunması bronşlarda hasara neden olarak astıma zemin hazırlıyor. Hatta bu madde sadece havuzda yüzenleri değil, havuz kenarında bulunanları, mesela yüzme öğretmenlerini, havuz temizliğiyle ilgilenen işçileri de etkiliyor. BUNLARI UNUTMAYIN
Astımı olanlar mümkün olduğu kadar kapalı havuzlardan uzak durmalı.
Havuza girerken duş alınmalı ve terliyken havuza asla girilmemeli.
Havuza işenmemeli,
Kapalı yüzme havuzları iyi havalandırılmalı.
Havuzların dezenfeksiyonu için klor içermeyen maddeler tercih edilmeli.